Zasto mislim da Crkva i te kako ima smisla u 21. veku! Smisao crkve je zajednicarenje, da je drugi tvoje JA..... ako pogledamo stare Grke, pa npr. jevrejski Kibuc vidite koliko je zajednica bitna, pogledajmo eto ,,Odbranu Sokratovu,, sta mozemo primetiti da je proterivanje (ostrakizam) iz zajednice jednako smrti, naravno ( svi veci filosofi Stare Grcke su proterivani, nije bilo onih koji su osudjeni na smrt, nego na ostrakizam), onda jevrejski Kibuc i ono sto se desilo sa Spinozom....proterati jevreja iz svog Kibuca jednako je smrti, proterajte danas jednog Amisa iz svoje zajednice, izbacenom je to jednako smrti... na stranu sve to! Upravo u smislu bogocoveka i zajednice i jedinstva Crkve gde je glava Hristos (a se ovo je jako ozbiljna tema i opsirna...), se moze zajednicariti i da svoje JA potvrdim, jer jedino kroz drugoga mogu samog sebe da potvrdim kao licnost i kao coveka celog jer kako cujemo na Liturgiji ... ,, sami sebe, jedni drugima i sav zivot svoj Hristu Bogu predajmo,,......itd...........sto se tice morala, to nam nije dovoljno, to je i suvise malo za coveka....covek stremi vecnome zivotu...(da ne delujem kao neki lovac na duse i paranoik, pa cu ovde stati

)
ako se osvrnemo na poimanje katolika i pravoslavnih mozemo uociti nesto zanimljivo, tacnije kod prvih je sledeci princip : INSTITUCIJA (crkva), OBRED, VERA, a kod nas obrnuto prvo je najbitnija VERA, OBRED, INSTITUCIJA....sto ima znacaja za nas sam odnos prema Crkvi..
Osvrnemo li se na nas i nas problem 21. veka a to je OTUDJENOST, a to nije samo duhovni, nego i ekonomski problem, a onda i politicki shvaticemo da je znacaj crkve i te kako znacajan i nasem etosu cini mi se ukorenjen i da crkva ima i tek ce imati svrhu i smisla............itd...da ne davim!