Što se mene tiče 10 epizoda BSG su sasvim dovoljne da shvatim da je serija bedna. Naročito kad uzmem u obzir da je razvučena na još 70ak epizoda posle toga. I par nekih filmova. U toliko epizoda prosečan režiser bi spakovao GRRM-ov serijal, a ne ovo plitkoumno proseravanje o čoečanstvu u egzodusu za koje je samo krivo. Religijski aspekt mi čak i ne bi bio odbojan, naprotiv. Da je serija od početka tako zamišljena. Ali nije. Relativno moronska ideja iz miniserije, mogla je da porodi dobru SF seriju da je od početka do kraja bila koncizna. Ali nije. Zatrovali su je klišeiziranim i nepotrebnim glupostima. Počev od likova vođa, civila, naučnika, TERORISTA, novinara and shit. Baltar je jedini relativno originalan lik, ali je užasno osakaćen predodređenim kalupima koji su postavljeni za SF kasting još od prvih vakih serija.
Ako preskočim te super nepotrebne psihološke drame iz kojih provejavaju po dva kursa iz psihologije na osrednjem koledžu sa srednjeg Zapada, kamen o koji bi čovek trebalo da se saplete svakako su nelogičnosti. Ja npr. mnogo SFa ne mogu da podnesem zbog toga. Hell, mnogo bilo čega fiktivnog ne mogu da svarim zbog toga. Činjenica da su ljudi oslobodili Sajlonce posle jedva izvojevane pobede je glupost kakva se retko sreće u zdravim i kompletnim predlošcima. U jebenoj istoriji čovečanstva se nikad ništa slično nije dogodilo (ne samo u stvarnoj, nego i vrednoj fikciji). Pobednik je poraženog uvek bar nastojao kontrolisati, ili bar imati kakve ppodatke o tome gde je. Matori Buš je proglašen za najretardiranijeg predsednika SAD (pored nakog sina!) samo zato što je ostavio Sadama na vlasti. A on je Sadama bar imao na oku. Ljudi budučnosti, koji su tehnološki napredni, imaju po hektolitar više istorije po glavi čoveka i jedva dobiju rat, sigurno ne bi jebene Sajlonce pustili da jedu govna po svemiru koji im nije na oku. To je prosto retardirano.
Kad smo kod retardiranosti ključni momenat koji je presudio da ovu seriju smestim na lestvicu zamočenu u klozet je 10a epizoda. Izbor zamenika predsednika. U celoj jebenoj papazjaniji i bežanju od Sajlonaca, prvo se našla jebena civilna administracija, koja kontroliše GALAKTIKU? Sa sve osobljem na čelu sa onom predsednicom? A onda se našao exTerorista, da kenja o slobodi govora, i da neko mari o tome u trenutku kada prioriteti ljudi treba da budu golo preživljavanje. Izbor zamenika, koji je podsetio na traljavo snimljenu epizodu 24h meats WestWing, ččak i nije vrhunac, jer koliko sam razumeo u nekoj od narednih epizoda postavlja se čak i pitanje slobode štampe?
No da ne jedem govna previše. SF bi trebalo da bude Fantastičan ne zbog nerealističnosti, već zbog čudesnosti koja je možda čak i izvesna, ali nije deo sadašnjice. Ako neko ubaci nekoliko svemirskih brodova, interesantnu SF ideju (čovečanstvo u svemirskom egzilu je jedina interesantna stvar, ne i razlozi zašto je do toga došlo) i onda sve to smulja sa šestorazrednom psihološkom profilizacijom i USA ideologijom političke participacije u vojnim stvarima, ne vidim razlog da se to smatra SF.