Naravno, postoje i razne druge akcije koje ne ukljuchuju drzhavne institucije, tipa NGO sektor i slichno. Mosh da radish i kao novinar, ili pak da se bavish politikom, kao shto to zdushno chine neki od ljudi s fakulteta.
No, najprimamljivija opcija je lepo diplomirati, pa otpaliti negde napolje na magistrat i doktorat, onda lepo obrlatiti nekoga da te finansira i zapaliti u neku zabit medju retke preostale tradicionalne urodjenike, blejati tamo par godina, napisati dve-tri monografije i onda predavati na nekom malom univerzitetu.

A shto se knjiga za laike iz oblasti urbane antropologije tiche, well, that's a tricky one. Urbana antropologija je vrlo shiroka oblast, a ljudi koji pishu knjige iz te oblasti ih uglavnom ne pishu za laike. Treba da prvo pristojno baratash terminologijom i da imash pristojan uvid u trenutno stanje u antropologiji da bi mogla da pratish literaturu. No, za to ima leka. Recimo, preporuchujem sjajni uvod u antropologiju koji se zove "Socijalna i kulturna antropologija", autori su Dzhon Monagan i Piter Dzhast. Ta knjiga je objavljena u Sarajevu, ali sam je vidjala kod nas po knjizharama, kolko se secjam , dosta je skupa, ali vredi svaku paru. Ja je imam, pa ako hocjesh mogu da ti dam da prochitash. Jako je dobra, zanimljiva i nadasve pouchna. Upozna te onako na lak i pitak nachin sa materijom i da ti odlichnu bazu znanja za dalje.