[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod Orion u Pet Maj 22, 2009 2:02 pm

A ja ih taman pohvalio za Teror, a oni opet po starom.
Lako je zakljuciti, serijal je ogroman i dupliranje knjiga donosi profit.. i onda se cude sto ljudi
pribegavaju pirateriji, traze razne prevode i slicno..
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Egon Zmaj u Pet Maj 22, 2009 2:24 pm

Pa bas to, ali 288 stranica, kako ih nije sramota, jos sto je fora sigurno je jedno 20-25 stranica recnik.
U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:23 pm

Postod High Duke u Pet Maj 22, 2009 9:45 pm

Ja sam se takodje zgadio kada sam danas video. Narocito sto mogu da kazem da daleko od toga da sam odusevljen i prevodom naslova. Mogli su da prevedu kao trajektorija bodeza.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod Perin u Pet Maj 22, 2009 10:35 pm

Heheheh, i meni se nikako naslov ne sviđa. Putanja Bodeža. Bah. Čova što je prevodio mislio je da je inovativan i domišljat, verovatno.
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod alcesta u Pet Maj 22, 2009 10:47 pm

Meni je trajektorija užasno a putanja mnogo bolje za naslov, ali koliko ljudi toliko ćudi. :lol:
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod Perin u Sub Maj 23, 2009 12:45 am

Heheh, Alcesta, High Duke je to sarkastički rekao, nije on to zapravo mislio. Staza Bodeža bi bilo najbolje, barem meni.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Egon Zmaj u Sub Maj 23, 2009 1:15 am

Ma sta ima da se prica, nek prevedu retardi kako oce, ali 288 stranica. Kako ih nije sramota, valjda su dobili dopis od vlade Srbije da treba zabraniti ljudima citanje fentezija ili im barem ogaditi maksimalno.
U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:23 pm

Postod Draugdur u Sub Maj 23, 2009 1:58 pm

Path of Daggers = Putanja Bodeža? :shocked:
Genijalno, je**no genijalno...a poslije mi se ljudi čude kad tražim da se kvalifikovana glupost proglasi za krivično djelo :evil:
Here lies Firedorn, a hero in bed.
He once was alive, but now he's dead.
The last woman he bedded, turned out a man
and crying in shame, off a cliff he ran.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Maj 24, 2004 10:50 am

Postod Orion u Sub Maj 23, 2009 9:42 pm

Valjda je trebalo Staza Bodeza, a ne Putanja, kao da je nebesko telo ili neka matematicko fizicka
zagonetka..
No, sustina je u ovome sto Egon Zmaj veli. Polove sve manje i manje knjige..
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod caliburn u Pon Maj 25, 2009 8:41 am

"Path od Daggers" se na srpski jezik se nedvosmisleno prevodi kao "Put noževa", ili "Put bodeža", po analogiji sa put mača, na primer.
Ukoliko je prevod naslova toliko loš, onda mogu samo da zamislim prevod dela.
"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod nightflier u Pon Maj 25, 2009 11:49 am

Mnb,

Flevelingova je jako dobar pisac, samo što pre Nightrunners serijala valja pročitati prikvel trilogiju "TamiR, koja počinje sa Bone Doll's Twin. Kolegu/koleginicu zaslužnog za novije prevode Džordanovih romana ne bih ni da hvalim ni da kudim. Uf... nadam se da će mi uskoro uvesti adsl, da više ne kuckam preko mobilnog.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod Draugdur u Pon Maj 25, 2009 2:09 pm

@ Caliburn: I "staza" bi bila prihvatljiva alternativa. Mada je i meni prva asocijacija "put"
Stvarno, dobro reče 'Ajduk, dobro nisu prveli kao trajektorija :roll: Zapravo, ja sam na trenutak pomislio da je Džordan - u neobjašnjivom trenutku naduvanosti - knjizi dao naslov "Trajectory of Daggers". Činjenica da mi je TO djelovalo kao vjerovatnija varijanta govori sve o kvalitetu prevoda ::M::
Here lies Firedorn, a hero in bed.
He once was alive, but now he's dead.
The last woman he bedded, turned out a man
and crying in shame, off a cliff he ran.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Maj 24, 2004 10:50 am

Postod Perin u Pon Maj 25, 2009 3:51 pm

Meni je to inače najlošija knjiga u serijalu Točka Vremena. Pravo mi je bila smor, sve sami ženski likovi, jedva sam je pročitao.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Uto Maj 26, 2009 4:40 pm

Ali kolika je cena? To niste spominjali. Mislim, ako bude - ukupna, za oba toma - u nekoj prihvatljivoj srazmeri, ne bi trebalo dizati frku. Misljenja sam da je naravno neprihvatljivo takvo deljenje, kada nisu podelili Lindholmovu, ali, samo da vam ispricam jednu pricu, vi ste suvise mladi, nekada davno, bese izdavacka kuca Polaris, koja je svoje knjige od preko petstotinjak strana delila u dva toma i cenila ih po 12 nemackih maraka svaki, izuzev PLAVOG MARSA ciji su tomovi bili po 15. Njihove knjige do 350 strana su bile 15 maraka a manje oko 12,5. I onda, izdase Kardovu DECU UMA koja imaju normalno odstampana oko 250 strana, nabise font velicine smajloica kojim me DJOX casti i razvukose na dva toma od oko 180 strana koje su naplatili po 12,5 maraka svaki. Tako da sam ja vec tada oguglao. Samo da se podsetimo da sam odavna najvaljivao da ce se nesto ovako desiti.

@PERIN: Drago mi je sto si se bacio u prevodilacke vode. Da nije misteriozni krimic THE LOST SIMBOL? Uzgred, ako izdate Bisopovu znas da postoji mogucnost da vas neka od nasih vajnih NVO proglasi za siritelje satanizma i vesticarenja. A SECOND SONS si toliko ishvalio da mislim da bi imali vec u startu gomilu zainteresovanih na forumu. Puno srece u svakom slucaju, narocito s prevodjenjem.

@NOCNI LETAC: Hvala; trebao sam pretpostaviti da je suvise lepo da bi bilo istinito. Zasto niko nije u stanju da pise samosvojne romane, ili makar cikluse... Razumem te za ADSL... Radis li ti na necemu zanimljivom?

Uzgred, sada sam se setio: posto ide leto, mozda bi mogao da vam dam par predloga za citanje. Naravno, posto uvek imam prikriveni motiv, koji cu ovoga puta objasniti, preporuke su tematske.

Primecujem da velika vecina citatelja izbegava SF. Da se ne upustam u razloge tom, neobjasnjivom u sustini, fenomenu, mozda bi pomoglo ako bih naveo nekolicinu knjiga koje mozete nabaviti kod nas, akoje ce vas uz malo dobre volje uvesti u svet Naucne Fantastike, laganim prelaskom sa Fantasy motiva. Dakle, Science Fantasy za pocetnike. Napomena: necu zalaziti previse u radnju jer me ne interesuje, a ni u stil, jer neinteresuje vas. Iskusniji citatelji, bicu vam zahvalan ako kada prestanete da se smejete mom izboru, napisete jos koji primer.

Uvek mi je problem kako poceti, pa evo onog sto mi je prvo na pameti: DINA. Herbertov roman ( mislim na DINU, ne na beskrajen i bezvredne nastavke ) je postao sinonim za Science Fantasy, ali i za SF uopste. Imate nekoliko izdanja na izvolte. Ja bih preporucio Polarisovo ( jendotomni specijal ). Raskosna saga sa gomilom likova i epskom radnjom, koju ste delimicno vec citali pod nazivom TOCAK VREMENA. Toliko je poznato sve o ovmom romanu da ste ga najverovatnije vec citali. Ako niste, navalite. Ima ga u kolicini za popunjavanje vremena tokom citavog leta.

Polaris je objavio jos nekoliko slicnih romana ( mislim po pripadnosti podzanru ), NIKADIJU Zindela i PRSTEN Morana, mozete i njih pogledati, nisu losi, ali vidi se da pokusavaju nesto sto im ne uspeva. Mislim da vam nece biti dosadni, ali Zindel je malcice lascivan. Roman koji je najuspesnije pohvatao "niti" je svakako SNEZNA KRALJICA Vindzove, nanovo ispripovedana Andersenova bajka, jako citljiva, a kompleksna, sa gomilom uzbudljivih segmenata ( dvoboj na mostu, trka za proglasenje ) i jednom od najupecatljivijih negativki sviju vremena. Oba nastavka zaobidjite u soirokom luku, ali ovo je prava stvar.

Sledeca preporuka ce biti cudna: KNJIGA DUGOG SUNCA, DZina Vulfa. Ako niste toliko u SF-u, ovo vam je bolja polazna tacka, jer se Vulf, malcice "prizemljio" ovde, ucinio je prijemcivim za najsiru citalacku publiku. Reci o cemu se radi bi bilo suludo, ali samo bih vas uputio da iskupite sve cetiri knjige pa da navalite. I NIPOSTO NE CITAJTE SPISAK LIKOVA> Zahvalicete mi posle.

E, ima toga jos, ali sad moram da idem, videcemo se kasnije!
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Perin u Uto Maj 26, 2009 7:34 pm

@mnb: Hvala na lepim željama. Iskreno, preporučiću Bishopovu 100%, ali je ne bih ja prevodio. Još sam zelen u tome poslu, radije bih preveo Second Sons koja nema toliko nezgodnih termina kao Black Jewels.

Evo da nastavim a SF preporukama, koje je započeo mnb u prethodnom postu. Iako ja nisam toliki ljubitelj pomenutoga žanra, i nisam baš puno knjiga isčitao, moje preporuke, za širu publiku idu na:

Ursula Legvin - Leva Ruka Tame. Izvrsno štivo. Meni je jedina mana koju mogu navesti za Legvinovu ta što dosta smara sa opisima, ali to je MENI mana, pretpostavljam da drugima ne mora biti. Pored toga što je roman zanimljiv, u ovom delu do izražaja dolazi spisalačka sposobnost pomenute spisateljice, koja je bez premca.

Filip K. Dik - Ubik, Sanjaju li Androidi električne ovce. Šta reći o ova dva dela? Oba su čisti SF, i ova preporuka ide za čitaoce koji pored zabave žele i neku dubinu radnje, prikriveni smisao ili ti poruku, naravoučenije, koje je pisac hteo da kaže.

Lois Mekmaster Bižol - Krhotine Časti, Barajar. Stvarno je šteta što Laguna nije nastavila sa sagom o Majlsu Vorkosinganu. Ova dela spadaju u military SF, i dosta su zanimljiva za čitati. Epska su, što se tiče radnje; zabavna. Šta još neki prosečan čitalac SF-a ili onaj koji ga tek počinje čitati može da poželi?
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige