od mnb u Uto Maj 26, 2009 4:40 pm
Ali kolika je cena? To niste spominjali. Mislim, ako bude - ukupna, za oba toma - u nekoj prihvatljivoj srazmeri, ne bi trebalo dizati frku. Misljenja sam da je naravno neprihvatljivo takvo deljenje, kada nisu podelili Lindholmovu, ali, samo da vam ispricam jednu pricu, vi ste suvise mladi, nekada davno, bese izdavacka kuca Polaris, koja je svoje knjige od preko petstotinjak strana delila u dva toma i cenila ih po 12 nemackih maraka svaki, izuzev PLAVOG MARSA ciji su tomovi bili po 15. Njihove knjige do 350 strana su bile 15 maraka a manje oko 12,5. I onda, izdase Kardovu DECU UMA koja imaju normalno odstampana oko 250 strana, nabise font velicine smajloica kojim me DJOX casti i razvukose na dva toma od oko 180 strana koje su naplatili po 12,5 maraka svaki. Tako da sam ja vec tada oguglao. Samo da se podsetimo da sam odavna najvaljivao da ce se nesto ovako desiti.
@PERIN: Drago mi je sto si se bacio u prevodilacke vode. Da nije misteriozni krimic THE LOST SIMBOL? Uzgred, ako izdate Bisopovu znas da postoji mogucnost da vas neka od nasih vajnih NVO proglasi za siritelje satanizma i vesticarenja. A SECOND SONS si toliko ishvalio da mislim da bi imali vec u startu gomilu zainteresovanih na forumu. Puno srece u svakom slucaju, narocito s prevodjenjem.
@NOCNI LETAC: Hvala; trebao sam pretpostaviti da je suvise lepo da bi bilo istinito. Zasto niko nije u stanju da pise samosvojne romane, ili makar cikluse... Razumem te za ADSL... Radis li ti na necemu zanimljivom?
Uzgred, sada sam se setio: posto ide leto, mozda bi mogao da vam dam par predloga za citanje. Naravno, posto uvek imam prikriveni motiv, koji cu ovoga puta objasniti, preporuke su tematske.
Primecujem da velika vecina citatelja izbegava SF. Da se ne upustam u razloge tom, neobjasnjivom u sustini, fenomenu, mozda bi pomoglo ako bih naveo nekolicinu knjiga koje mozete nabaviti kod nas, akoje ce vas uz malo dobre volje uvesti u svet Naucne Fantastike, laganim prelaskom sa Fantasy motiva. Dakle, Science Fantasy za pocetnike. Napomena: necu zalaziti previse u radnju jer me ne interesuje, a ni u stil, jer neinteresuje vas. Iskusniji citatelji, bicu vam zahvalan ako kada prestanete da se smejete mom izboru, napisete jos koji primer.
Uvek mi je problem kako poceti, pa evo onog sto mi je prvo na pameti: DINA. Herbertov roman ( mislim na DINU, ne na beskrajen i bezvredne nastavke ) je postao sinonim za Science Fantasy, ali i za SF uopste. Imate nekoliko izdanja na izvolte. Ja bih preporucio Polarisovo ( jendotomni specijal ). Raskosna saga sa gomilom likova i epskom radnjom, koju ste delimicno vec citali pod nazivom TOCAK VREMENA. Toliko je poznato sve o ovmom romanu da ste ga najverovatnije vec citali. Ako niste, navalite. Ima ga u kolicini za popunjavanje vremena tokom citavog leta.
Polaris je objavio jos nekoliko slicnih romana ( mislim po pripadnosti podzanru ), NIKADIJU Zindela i PRSTEN Morana, mozete i njih pogledati, nisu losi, ali vidi se da pokusavaju nesto sto im ne uspeva. Mislim da vam nece biti dosadni, ali Zindel je malcice lascivan. Roman koji je najuspesnije pohvatao "niti" je svakako SNEZNA KRALJICA Vindzove, nanovo ispripovedana Andersenova bajka, jako citljiva, a kompleksna, sa gomilom uzbudljivih segmenata ( dvoboj na mostu, trka za proglasenje ) i jednom od najupecatljivijih negativki sviju vremena. Oba nastavka zaobidjite u soirokom luku, ali ovo je prava stvar.
Sledeca preporuka ce biti cudna: KNJIGA DUGOG SUNCA, DZina Vulfa. Ako niste toliko u SF-u, ovo vam je bolja polazna tacka, jer se Vulf, malcice "prizemljio" ovde, ucinio je prijemcivim za najsiru citalacku publiku. Reci o cemu se radi bi bilo suludo, ali samo bih vas uputio da iskupite sve cetiri knjige pa da navalite. I NIPOSTO NE CITAJTE SPISAK LIKOVA> Zahvalicete mi posle.
E, ima toga jos, ali sad moram da idem, videcemo se kasnije!

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.