[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod Perin u Ned Avg 09, 2009 12:02 pm

Ponekad se i fejsbuk isplati. Mesečevi vrtovi, dugo očekivani prvi deo A tale of Malazan book of the Fallen serijala, izlazi u septembru, barem mi tako reče Laguna na fejsbuku. Rejoice!
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod High Duke u Ned Avg 09, 2009 12:21 pm

E, ako je izaslo na FB-u, onda je sigurno istina.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod Perin u Ned Avg 09, 2009 12:41 pm

Toliko je javno, da javnije ne može biti :)
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Čet Avg 13, 2009 5:57 pm

Moram samo da napisem svoje misljenje ( mirodjija, corba, razumete ): mislim da ce s Hobovom stati posle ove tri knjige. Ne deluje mi kao da je serijal doziveo kod nas veliku popularnost ( zamor publike? ) te eventualno ( ogradjujem se zbog ovog sto rade s Fajstom ) nastave s TAWNY MAN ( koleginica ima jako zanimljive predloge za prevod ). Stos e MAMLAZANA tice - izdace prvu knjigu, ako se primi mozda nastave, ali vidi se da su naucili nekaj nakon eksperimenta sa Bizoovom. MaAMALAZAN je zahtevan projekt - planiranih deset knjiga a da ne racunamo i one koje radi drugi autor ( i za koje nisam bas siguran u kakvoj su svezi sa osnovnim serijalom, jerbo nema sanse da citam ) - sam N(OCNI LETAC je nekoliko puta ponavljao koliko je zahtevan za prevod, ne zbog obima ( kasnije knjige nadmasuju i hiljadu strana ) vec zbog autorovih marifetluka.

Prelazimo lagano na domacoj sceni, fantastickoizdavackoj, u domen prorocanstava, intuicije i otvorenog tracarenja. Sta ce se izdati, sta nece. NEVER LET ME GO Kazua Isigura? BRIEF HISTORY OF THE DEAD Kevina Brokmajera? THE RISING Brajana Kina? ( Salim se posto nema sanse da izadju, a za ovu potonju me i nije briga ). ovako mozemo sa sigurnoscu tvrditi da ce izaci knjige koje imaju medijsku prezentaciju u nekakvoj drugoj formi. Naime ako se snima film ili serija. To je veliki problem, narocito sto umesto da prvo izdaju knjigu, izdavaci iscekaju film i kada ovaj propadne, nitko nece citati knjigu. Jednostavno pogledajte Carobnu knjigu.

Lagijuna pak besomucno stanca: imamo Rotfusa, Eriksona, Dzordana, Vilijamsa sve na isti fazon. Izuzetak je Vesterfeld, no pitanje je kakoc eon proci, te svakako Kej, i knjiga koju nisam citao, spada u magicni realizam Bolanov ( ogromni, cjem ) 2666. Vidjecemo. Alnasamari samo onaj prikvel za PETRA PANA.

U Engleskoj prosle au Americi ove godine pojavila se knjiga RED WOLF CONSPIRACY, autora cije ime izmice mojoj moci pamcenja. Da li je nako citao? Da li sam potrefio naslov? ( Koga briga, upamtio sam samo jedan engleski roman prosle godine i IMA DA SE POLOMIM DA GA NADJEM: TWELVE - Mjevil je ovogodisnji. ) Mislim da bi se ovaj roman prvi u trilogiji o pomorskim avanturama na alternativnom fantazijskom svetu svidio vecini nezahtevnih citalaca.

Kad vec trackamo, primetio sam da je Lagijuna makla Kim Harison, a ubacila Dejvidsonovu. Zna li neko sto o tome? Mozda cekaju da netko objavi AVANTURE TELEPATSKE RADODAJKE, i vide kako ce proci s tim. Uzgred, jeste li vidjeli kako su zamijenili - na svjeopsti uzas - originalne ilustracije naslovnica romana promotivnim fotografijama za gadnu seriju? Stvarno bezveze. Ali ako misle da ce time da prodaju... Mislim - Seks! Orgije! Droga! Godrik! - a ni ne govorim o onome sto se desava U seriji vec OKO nje. Snimanje je postalo toliko optereceno skandalima, da mislim da bi trebali da batale snimanje serije te emituju snimke snimanja serije. Mozda misle da ce tracevi oko navedenih usklicnicima naglasenih rijeci povecati interesovanje? Steta za Anu Pakuin. Ovi ostali da se skupe zajedno nemaju zrno talenta ( Misel Forbs! Da li ej iko gledao GALAKTIKU? Kada je Kvanten napustio Australiju prosecan IQ stanovnika je skocio za pedeset! A kada je pre nekoliko meseci procurela ona zagonetalica o audiciji u backroom gej kluba tokom festivala pederskih filmova, sisanje ne krvi vec neceg drugog, ceskale su se mnoge glave - a sada je svakoj budali jasno da je Bal megalomanijak - dovukao ga je iz DANSKE! Nije mogao da nedje nekog netalentovanog pedercica u komsiluku ( Kvinto pada na pamet ) vec ga je DOVLACIO IZ EVROPE i mali ne bi mogao da odglumi ni uspavanu curku! ) Jos kad serija krene kod nas, tacno vidim da je namestena nza Pink Family...

Moram malo da prokomentarisem ove ekranizacije koje nas ocekuju, i koje sam vec gledao, ali samo da pitam, da li je moguce vec nabaviti novu ekranizaciju Vajlda, sa Firtom?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod nightflier u Pet Avg 14, 2009 12:36 pm

AVANTURE TELEPATSKE RADODAJKE objavljuje IPS.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod nightflier u Pet Avg 14, 2009 9:42 pm

Danas sam dobio dva ARC-a (Advanced Reading Copy). Reč je o novom romanu Robin Hob, Dragon Keeper, i o novom romanu Dejvida Vebera i Erika Flinta, Torch of Freedom. Javljam kako je čim pročitam.
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Perin u Sub Avg 15, 2009 4:58 pm

Enivej, stigle su mi ove sedmice knjige o Crnom Gusaru (zajedno sa prijateljicama preko kojih sam ih uzimao, tj. dobio na poklon) tako da ću imati šta da čitam. Kako je još ulični sajam u Banjaluci, imam i "Lutajući Bokelj," "Besnilo," i "Sendman" strip. Ah, amo da je vremena da se to pročita...
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Sub Avg 15, 2009 9:14 pm

Besnilo od Pekica ? Nisi to citao ? E, to je mnogo dobra knjiga. Za nju se isplati odvojiti vreme.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Sre Avg 19, 2009 4:57 pm

Sto se AVANTURA TELEPATSKE SUKI tice, mislim da kod nas citav taj podzanr kriminogenoljubiconatprirodnih papazjanija zasluzeno nailazi na zbijenu masu citateljica koje nose natipe "no pasaran!". Jedino sto bi ucinilo da se Harisova proda je da nekako urednici IPS-a, koji zaista cine sve da opravdaju moje objasnjenje akronima, nagovore Isidoru Bjelicu, Evu Ras i Ljiljanu Habjljanovic Djurovic ( ide li tu -? ) da daju blurbove, u kojem se gotovo onesvescuju nad pisanijem - jer serija kod nas nije poznata ( srecom ) dovoljnom broju ljudi da opravda stancovanje. Inace, Rasova pise mnogo bolje nego sto bi covek ocekivao, a za Bjelicu, sto bi rekli klinci sa Novog Beograda u BANLIEUE 13 ULTIMATUM respect zbog gostovanja u DVE emisije SOK KORIDORA. Molim stoga Nocnog Letaca da kako zna i ume preuzme kontrolu nad izdavackom politikom pa cu mu progledati kroz prste za forsiranje raznih kasapina i macevalaca. Mislim da je Srbija zasluzila Dankana ( makar ja jesam ). Ne Dejva, naravno.

Zanimljivost vezana za malog Danca pedera koji igra Godrika: u Danskoj je on objavio nekoliko pripovedaka a jedna od njih mu je donela i neku prestiznu nagradu te potom ekranizovana. Ostao sam bez teksta. Mozda da mu Bal dade da on pise scenarij?

Mnogo novih knjiga treba da izadje na zapadu uskoro, ali mahom su sve nastavci serijala pa mi nisu toliko interesantni. Doduse, cisto da bi me ostavio zbunjenim, Stiven King je odlucio da prekine tradiciju; naime, dok je MekKemon nekada davno pozajmljivaso od njega ideje, sada se desilo obratno te je King taj koji ce obraditi onu iz MekKemonovog ZAOKARA: na preko hiljadu strana opisace grad koji je odjednom odsecen od sveta neprobojnom kupolom. Ako netko dodje do ARC-a toga romana mogao bi da javi utiske. Nadamo se naravno necem u rangu LISEY'S STORY ili koliko cujem DUMA KEY a ne novom THE CELL ili FROM A BUICK 8.

Ja sam, da se pripremim, a zahvaljujuci cinjenici da IPS kada prodaje knjige na engleskom nabavlja iskljucivo romane koji sumobjavljeni kod nas ilis e po njima snimaju filmovi dosao u posed Lihejnovog ZATVORENOG OSTRVA, i LAGANO iscitavam. Ako nista drugo, treba mu odati priznanje jsto je uspeo da u prvih dvestotinjak strana nagura svaki moguci klise iz gotskih romana ( avetne utvrde sa tajanstvenom istorijom i mracnom sadasnjoscu, heroji s tajnama, naucnici koji muljaju nesto, najgore moguce oluje sa spektakularnim audio-vizualnim propratnim elementima, ljudi koji su izgubili dodir sa realnoscu, snovima te samim sobom i citaloci koji se spremaju to da ucine - Hor donjovoltskih pljosnatih crva me od kada smo presli 150 stranu gleda ispod oka i zove Tedi - i jos sijaset drugih, ma, gotskih divota ). Samo da, naravno, ne menjaju i bice dobro, sem sto nikako ne mogu da zamislim Di Kaprija kako igra noir detektiva sa posebnim karakteristikama koje su spojler.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod nightflier u Sre Avg 19, 2009 10:41 pm

Malo sam pročeprkao po romanima koje sam poslednji put pomenuo. Hobova se vraća svetu Fica i Bingtaun trejdera, a Flint me je malko razoračarao. Toliko za sada.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Čet Avg 20, 2009 12:40 am

Na temi o Hobovoj smo utvrdili da je DRAGON KEEPER samo prvi deo planirane duologije. medjutim, na americkim sajtovima sam stekao utisak da ce kod njih sve izaci u jednom tomu. Da li ti se to sto si procitao cini kako zaokruzena celina ili ima otvoren kraj?
Slika

Član
Član

Postod nightflier u Čet Avg 20, 2009 5:29 pm

Još nisam krenuo da čitam.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Ned Avg 23, 2009 3:12 pm

Mislim da vecina ovdasnjijes clanova ne cijeni moje pokusaje ka razvedravanju atmosfere, sto ce reci, nemaju smisla za moj humor. Istini za volju, ni ja nemam mnogo smisla za moj humor, te nema ljutis. Nedavno smo imali malu korespondenciju oko toga sta i koliko djeca citaju pa se ljudi bune sto citaju mejerovu ili Papazjanolinija. Kazem: samo neka citaju! Evo zasto:

Mozda ne znate, jer ne provodite subotnja i nedjeljnja prijepodneva u drustvu dzangrizavih penzionera koji bacaju tablic od osam ujutro ( jeste li budni u to doba uopste? ), no postoji divan juternji program koji se nadovazuje na jos divniju emisiju poznatu kao ZIKINA SARENICA. Posto je ljeto, Zika putuje ( no ne tako ekstenzivno kao JEDNA PESMA JEDNA ZELJA ). Jutros bijase u Staroj Pazovi. Nakon predstavljanja lokalnih rukotvorina, Zika se okrenuo omladini. Djeca iz skole, djevojcica je rekla "Rastko Nemanjic - Sveti Sava", su pricala koliko su mogla jer je Zika prema sagovornicima darjezljiv ravno kako i Sasa Ppovic. A onda je otkrio da jedna djevojcica govori ruski, sto ga je odusjevilo. Makar smo otkrili razlog skeca o Putinovoj sarenici. Elem, razgovor ide ovako, s Zikom koji pita djevojcicu koji joj je omiljeni ruski pjesnik. "Medvedev", odgovara ona. Ja zaustavljam partiju i slusamo. Zika se smeje, da Medvedev je simpatican, ali on je pitao za pjesnike ne predsednike. Djevojcica odgovara, "Pesnik?" Razmislja. "Dima Bilanov." " Zemljo, otvori se", dahcem ja. Morao sam suigracima objasniti da zasto su me zamalo morali vratiti u bolnicu ( ne bih se bunio, svaka cast ministrastvu za zdravstvo na opskrbljivanju lokalne s brzim internetom te vojnicima na civilnom odsluzenju koji skidaju gomile filmova, bilo nam je lepo zajedno ), naime da je Dima Bilan - bez -ov -pjevac a ne pjesnik; ali situacija koja cezna da bude ovjekovecena na Srbovanju, sasvim uspjesno pokazuje da nasa mladez treba pod hitno da cita sto vise. makar to bili Semjonova, Bucer ili Harisova.

Imam jednu ispravku, prije stanovitog vrijemena najavio sam roman Stiga Larsona MUSKARCI KOJI MRZE ZENE, kako moguc Horror roman, ali eto, to nije tacno. Iako se bavi serijskim ubojstvima ovo je ipak krimic. Svjetu je pak poznat po svom engleskom, atraktivnijem prijevodu, THE GIRL WITH THE DRAGON TATOO, jer je glavna junakinja mindjusarka s tetovazama i libidom koji bi posramio Meredit ili Anitu. kazu da je dobar triler, o decenijskim tajnama, hakerima i furioznom akcijom, pa ko voli ( ja ne ) nek izvoli. Pojavio se i film, pa mozete pogledati i nj, ali traje dva i pol sata. uzgred, moj opis glavne junakinje ne svrsatava me medju osobe iz originala, ali ja volim moje junakinje pristojne i normalne, hvala lepo ( Gaja Dzerusa, recimo, ili Morgana, i jos nekoliko, javicu za Dzordanove kako mi se svidjaju, ona glavna vjestica u prve dvije mi se jako dopala ).

Neko je izdao knjigu koja je SF, ali su je reklamirali kao triler, i potpuno sam zaboravio kakos e zove autorica i roman, o djevojci koja pronadje knjigu ciji su svi prijethodni citaoci misteriozno umrli, pa ona ponmukana tajnom autorstva istrazuje i dospeva u zaveru da se sakrije mogucnost propadanja u alternativne svjetova a la SUPLJI COVEK. Ako netko zna o cemu pricam, mozda da napise ovdje.

Odlucio sam inace sastaviti svoj pa nazavao bih ga Wishlist - spisak novijih knjiga koje bih volio citati ali do kojih ne mogu doci ( v. Dinkic, carina, postarina ). Moguce da ce to ponukati neke od urednika da ih objave ili ce ispasti da mogu kontrolisati svojim paranormalnim mocima izdavastvo u nas. Dodsuse enkako mi se cini da ce Kazuo isiguro i NEVER LET ME GO, ostati san, ali zato Dijazov magicno realisticki roman, o kome sam kukao pocetkom godine, THE BRIEF AND WONDROUS LIFE OF OSCAR WAO, izlazi, na moje veliko odusevljenje u izdanju Derete. Samo da prijevodilac bude na visini zadatka. Nikako mi nije padalo na pamet da bi oni mogli objaviti stogodj korisnoga ( dobro jesu objavili i magicnorealisticnoga Cabona i Dzojsa, ali mislio sam da je to greskom. ) Tuzna povijest o djecako opsednutom Fantastikom i tajanstvenim prokletstvom bacenim na njegovu porodicu je pokupila mnogo pohvala i pokoju nagradu; samo preporuke cujem tako da eto, cim izadje, ako budem zadovoljan prijevodom, nabavljam.

Ljubitelji Darena Sana i Rika Riordana, radujte se : izlaze njihove ekranizacije - CIRKUS NAKAZA vec ijma trejler koji deluje primamljujuce - nisam citao taj serijal, ali svakako da cu pogledati film, kada izdrzah HARIJA POTERA I PUNOKRVNOG DOSADNJAKOVICA, mogu sve da gledam, a i ekipa mi je zanimljiva ( Selma Hajek kako bradata zena? Mali Hacinson kao glavni negativac? To me jedino zbunjuje, no djeluje mi da su Rajli, Vatanabe, Katcmarekova i mali Masogolja na mestu ), a KRADLJIVAC MUNJE ( iz Stilosa najavljaju i MORE NEMANI ) za sada ima samo tizer, u kome je mali Lerman, ali cujem da je ekipa koja tumaci bozanstva prva liga. kada smo vec kod reklamica, Kamerunov AVATAR ima reklamu pa hajde da pogadjamo sta je sve, i iz cijih pripovedaka i romana, pokrao ovoga puta. Ko zna akda izadju filmovi, mozda neka kuca otkupi prava tre dovrsi Sanovu "autobiografiju".

Uzgred, za HP i PD - ja licno nisma ljubitelj ovih filmova, presipanje iz supljega u prazno funkcionise kod i oprostivo je samo Cerijevoj, pa posto nisam citao knjigu ne bih da komentarisem ali ogromna kolicina logickih gluposti ( recimo onaj fazon s vodm, ili kako HP nalece na DM )te deux ex machina momenata stvarno me odbija. Reziser ppokusava da kanalise Kuarona ali ne uspeva. Mogao bih do prekosutra da nabajam propuste i gluposti, kako za STAR TREK, ali moram samo da napomenem sta me je osim urodjenoga mazohizma drzalo dva i pol sata da poledam film: klinci. Da, lik Votsonove je pretvoren u odurnu glupacicu, i Grint ponavlja svoju ulogu iz CASOVA VOZNJE ( sjajan filmic, a on sada igra u nekom erotskom trileru, svasta ) ali su bili dobri a Felton i pogotovu Redklif su mi bili odlicni, djeca zaista uspevaju da odglume to sto scenarij zahteva od njih pa i bolje. Ne bih voleo da im se karijera okonca s fransizom, i zao mi je sto je Votsonova vec najavila povlacenje iz glumackog posla. Pokusavao sam neko vrijeme da nabavim snimak EQUUSA s Redklifom, ali ispalo je poprilicno nemoguce; djecarac ima zato dva jako dobra filma, DECEMBARCI, te MOJ SIN DZEK o Kiplingovom sinu, pa mozete pogledati. U, ja sve djeca, a koliko imaju, negde oko 19, 20 godina? Opet bolje glume nego mnogi. Recimo, Princ Kaspijan koji zamislja da je dostojan biti Dorijan Grej.

Da li je netko kupi BESPUCE ili daleko bilo, procitao ga? Zar se nijesmo dogovorili da ce prioritet biti podrska Paladinu, kada smo vec ostavili Neor na cjedilu?

Srecno spremanje za Oktobarski Sajam knjiga svima!

@NOCNI LETAC: Oprosti, stekako sam utisak da si procitao. Kada ti dodju na red, naraavno, moja molba vazi, vazi?
Slika

Član
Član

Postod Perin u Ned Avg 23, 2009 3:59 pm

Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Egon Zmaj u Ned Avg 23, 2009 4:31 pm

Od 26.10 do 1.11. Tako barem procitao na sajtu sajma. Ove godine nesto kasnije cini mi se?
U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:23 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige