Nightflieru, stvarno mislim da imaš pametnija posla ovih dana nego da nasedaš na provokacije, ali sreća pa si na kraju i sam to uvideo.

Inače, obišla sam sajam u Domu sindikata i pogledala Nekronomikon. Na štandu košta 1500 dinara, i ono što sam imala u rukama vredi te pare. Mislim da je svakom fanu Lavkrafta stalo da ima ovakvo izdanje, mada nisam u toku sa cenama u redovnoj prodaji, a mrzi me sad da gledam prethodne strane ove teme. Kako ja ne spadam u fanove istog nisam tačno ni popamtila koje sve priče sadrži, ali ko poznaje njegov lik i delo bolje od mene verovatno bi uzeo ovakvo izdanje čak i ako se neke priče poklapaju s onima koje već ima. Naravno, sve ovako opremljene knjige u odnosu na broširani povez imaju tu manu što nisu baš za čitanje u krevetu i na svakom mestu koje vam padne na pamet, niti se nad njima može jesti i tako to, ali svako ima sopstvene prioritete, zar ne?

Da ostanem ontopik, preporučila bih novu japansku ediciju LOM-a, a posebno zbirku priča o duhovima pod naslovom Priče kiše i meseca japanskog klasika Ueda Akinarija, koju je prethodno objavio još samo Nolit tamo negde '66.

(Kad razmislim, čini mi se da su oni ponovo objavili i priče Pu Sunlinga, tako da se ne moramo ograničavati samo na Japan

).
Što se tiče Zaboravljene Gore, dobila sam više nego što sam očekivala. Nedostajala je stvarno ovakva fantastika iz domaćih izvora, možda ću kasnije nešto opširnije napisati. Najveća zamerka je što knjiga vapi za lekturom, pošto je očigledno štampana o trošku autora, tako da lekture nije ni bilo. U stilu i jeziku nema prevelikih mana koje dobar lektor ne može da ispravi (tipa mešanja aorista sa imperfektom i neslaganja subjekta sa predikatom u dužim rečenicama), pa se nadam da to nije sve što ćemo videti od ovog pisca, a idealno bi bilo da dobijemo drugo lektorisano i sređeno izdanje.

What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?