[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod Jelena00 u Pon Jan 05, 2009 12:29 pm

Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 12:19 pm

Postod mnb u Sre Jan 07, 2009 8:52 pm

Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod nightflier u Sre Jan 07, 2009 10:11 pm

Mnb, bojim se da ponovo dokazuješ kako nemaš pojma o čemu govoriš. Beli put, to jest Everest, to jest Boban Knežević već pet godina rade na "Nekronomikonu", tako da će pre biti da je Tabernakl pokušao njima da ukrade ideju, mada čisto sumnjam. Takođe, oni koje zanima kupovina "Nekronomikona" lako mogu da saznaju koje priče sadrži, a to što je Gul priređivač samo garantuje kvalitet prevoda i vernost autorskim zamislima. Ubrzo će moj prikaz osvanuti na Popbosku, pa će - opet - oni koje ovo izdanje zanima moći da se detaljnije obaveste. Tebe očigledno ne zanima.
Što se Polaisa i Neora tiče, molim te - nemoj da ih porediš. To je skoro pa uvreda prema Neoru. Opet pokazuješ kako nemaš pojma o čemu pričaš, naročito kada pričaš o domaćem izdavaštvu.
Sa treće strane, postoje jako dobri izgledi da nijedan izdavač u Srbiji nikada ne objavi ništa što se tebi dopada, i to samo iz straha da ga ne bojkotuju silni ljudi koje tvoji postovi nerviraju. Hvala Velesu, te ja nemam problema sa nabavljanjem knjigaq iz inostranstva, te ću sa zadovoljstvom da zaronim u božićni paketić što su mi doneli gosti iz Kanade, pa da se bacim na novog Kinga, Grina, Hila i tako to, samo da već jednom zalečim prokletu ćoravost koja me već danima muči. Bolje budi srećan što možeš nesmetano da čitaš knjige koje već imaš. Ktulu se rodi, etc.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod nightflier u Sre Jan 07, 2009 10:19 pm

A kada je o brzom čitanju reč, za to me plaćaju. Čitam tih dvestotinak stranica na sat, pa šta. Nisam jedini na planeti, a nisam jedini ni u Srbiji. Ima onih što ćitaju još brže. Na Beokon slobodno svrati. A što se tiče reklamiranja prijatelja i komšija - pa, meni su skoro svi u srpskom izdavaštvu nekakvi prijatelji i poznanici, a kada je reč o onima koji izdaju fantastiku, onda baš svi. Inače, ova tema je začeta sa ciljem reklamiranja samo jedne firme, znaš. Na kraju, ako nešto kritikujem, kritikujem na osnovu iskustva i nekog znanja kako je u poslu kojim se bavim već sedam godina. Znam da to nije mnogo vremena u odnosu na neke kolege, ali sasvim je dovoljno da mi pruži uvid u stanje stvari iza kulisa, koje čitaoci ne vide, niti ih to zanima. Inače, u pravu si: zaista ne bi trebalo da ti posvećujem postove. Lepo me je moderator prekorio. Uživaj sa svojim crvima.
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod alcesta u Sre Jan 07, 2009 11:41 pm

Nightflieru, stvarno mislim da imaš pametnija posla ovih dana nego da nasedaš na provokacije, ali sreća pa si na kraju i sam to uvideo. ;)
Inače, obišla sam sajam u Domu sindikata i pogledala Nekronomikon. Na štandu košta 1500 dinara, i ono što sam imala u rukama vredi te pare. Mislim da je svakom fanu Lavkrafta stalo da ima ovakvo izdanje, mada nisam u toku sa cenama u redovnoj prodaji, a mrzi me sad da gledam prethodne strane ove teme. Kako ja ne spadam u fanove istog nisam tačno ni popamtila koje sve priče sadrži, ali ko poznaje njegov lik i delo bolje od mene verovatno bi uzeo ovakvo izdanje čak i ako se neke priče poklapaju s onima koje već ima. Naravno, sve ovako opremljene knjige u odnosu na broširani povez imaju tu manu što nisu baš za čitanje u krevetu i na svakom mestu koje vam padne na pamet, niti se nad njima može jesti i tako to, ali svako ima sopstvene prioritete, zar ne? ;)

Da ostanem ontopik, preporučila bih novu japansku ediciju LOM-a, a posebno zbirku priča o duhovima pod naslovom Priče kiše i meseca japanskog klasika Ueda Akinarija, koju je prethodno objavio još samo Nolit tamo negde '66. :) (Kad razmislim, čini mi se da su oni ponovo objavili i priče Pu Sunlinga, tako da se ne moramo ograničavati samo na Japan :D ).
Što se tiče Zaboravljene Gore, dobila sam više nego što sam očekivala. Nedostajala je stvarno ovakva fantastika iz domaćih izvora, možda ću kasnije nešto opširnije napisati. Najveća zamerka je što knjiga vapi za lekturom, pošto je očigledno štampana o trošku autora, tako da lekture nije ni bilo. U stilu i jeziku nema prevelikih mana koje dobar lektor ne može da ispravi (tipa mešanja aorista sa imperfektom i neslaganja subjekta sa predikatom u dužim rečenicama), pa se nadam da to nije sve što ćemo videti od ovog pisca, a idealno bi bilo da dobijemo drugo lektorisano i sređeno izdanje. :)
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod babakarniang u Pet Jan 09, 2009 1:11 pm

Vas dvojica ste daleko od realnosti 1 Pricate o pricama koje nisu ni prevedene kod nas tako da i veliki Lavkraftovi fanovi kakvim se smatram to nisu ni citali jer citaju samo prevedeno 2 Uzecu Nekronomikon ali i Tabernaklovo izdanje tako da cu sam suditi.

Hmmm, nightflier mislim da pretjerujes 200 stranica na sat ma daj mada mozes promjeniti fokus ociju da citas nekoliko redova istovremeno (Tako mogu jedno 10min zamorno je) ali recimo da zboris istinu koliko zapamtis od tih 200 strana? Zanima me posto sam citam 100 stranica na sat i stvarno sam mislio da sam brz :) :) :)
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod nightflier u Pet Jan 09, 2009 1:54 pm

Hm, pa svrha mog angažovanja na ovoj temi upravo je da pričam o delima koja kod nas nisu prevedena, a tek će se prevoditi, ili se uopšte neće prevoditi. Svako može da obiđe sajtove domaćih izdavača, pa da sam vidi nova izdanja. Budući da ja imam relativno dobar izvor stranih knjiga, i da brzo čitam kad čitam, mislio sam da ne bi bilo loše da to podelim sa onima koji ne mogu da tek tako naruče knjigu iz inostranstva, već moraju da dobro razmisle šta da kupe i kada. Može biti da moji postovi zapravo nisu od pomoći. AKo je tako, izvinjavam se što gnjavim. A kada je reč o čitanju, pa... ne znam šta da ti kažem. Nemam potrebe da nekome nešto dokazujem, niti da se hvalim nemogućim. Znam nekoliko ljudi koji čitaju još brže od mene. A pamtim sasvim dovoljno da prevodim cikluse od po desetak hiljada šlajfni, a da pri tom ne pravim greške u kontinuitetu. Sad, poslednjih meseci imam jako velikih problema sa očima. Popucali su mi kapilari, tako da ne mogu da izdržim da čitam ili radim sa tekstom duže od petnaestak minuta na svakih sat-dva (što mi se odražava na posao). Možda je to posledica tolikog čitanja, pa uz to i prevođenja. Ne znam. Mogu ti reći samo da mi se brzina čitanja postepeno povećavala. To da čitam dvestotinak na sat primetio sam tek letos, kada sam The Born Queen u tvrdom povezu pročitao za nekih dva i po sata, čekajući Bobana Kneževića. Možda ćeš i ti za koju godinu čitati još brže.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod babakarniang u Pet Jan 09, 2009 2:29 pm

Pa zato i posjecujem ovaj forum jer tu saznajem sve sto jednog stovatelja pisane rijeci zanima bez obzira sto ne citam na Engleskom samo ti nastavi tako al ipak gledaj da malo vise pises o onim knjigama koje ce doci i kod nas (Biti prevedene) :)

To jeste brzina citanja varira od kolicine istoga.
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod Orion u Pet Jan 09, 2009 10:13 pm

Evo veceras zavrsih s citanjem Vatre, od Ketrin Nevil.
Klasicno njeno delo. Misticna znacenja brojeva, zagonetke u zagonetkama, jurcanje s kraja na kraj sveta.. sve u svemu knjiga je prilicno zanimljiva, trazi koncentraciju i paznju, lepo je napisana, i uzivanje je da se cita.
Ipak, nema mi onu snagu i napetost Osmice. U nekim stvarima se i ponavlja, postaje predvidiva. Skapirao sam npr. skoro trenutno da ce se Aleksandra i Vartan smuvati. Nema nesto ni prave akcije, i kad dodje do nekog sukoba, nekako to zbrzi.
No sve u svemu, ko voli istoriju i mistiku, i njen stil, vredi procitati.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Egon Zmaj u Sub Jan 10, 2009 11:39 am

Da li se to meni cini, ali nigde ne vidim da Laguna i dalje ima u planu da prevede knjigu Mesecevi vrtovi?
U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:23 pm

Postod Perin u Sub Jan 10, 2009 4:16 pm

Ne cini ti se. Ja sam ih kontaktirao povodom toga i rekli su mi da tek u martu dobijaju prevod dela. Znaci u aprilu bi trebao izaci otprilike. Zato su i knjigu sklonili iz opcije "u pripremi".
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod Egon Zmaj u Sub Jan 10, 2009 4:57 pm

Usporena Laguna.
U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:23 pm

Postod alcesta u Sub Jan 10, 2009 9:33 pm

Zato me stalno bombarduju obaveštenjima o promotivnoj prodaji saga o kupoholičarki i osatlog čiklita, sa sve nagradama u vidu šminke ili slatkiša... :roll:

Inače, još jedan Tolkin, izgleda da je Kristoferov tavan neiscrpan: http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=292414
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod Perin u Sub Jan 10, 2009 11:10 pm

Dajte ljudi, kada ce vam biti jasno da to on sam pise? ;)
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod nightflier u Ned Jan 11, 2009 5:40 pm

Po onome što je nominovano za Nebulu vidi se da prethodna godina nije bila preterano berićetna, stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da se okrenemo godini pred nama. Evo šta se može očekivati u 2009, najpre od epske a potom i od naučne fantastike:

Najpre, An Empire Unacquainted with Defeat američkog pisca Glena Kuka, kod nas poznatog po romanima o Crnoj četi, od kojih sam jedan i ja preveo. Reč je o reprintu njegovih ranijih dela, a sve pod trejdmarkom Nightshade Books. Kuk nije među mojim omiljenim piscima, ali voli da popriličan broj ljudi, tako da zaslužuje da se pomene.

Stiven ERikson planira novi roman, The Lees of Laughter's End, koji nas vraća njegovim suludim nekromantima iz “Mesečevih vrtova”. Nažalost, imam samo prvu knjigu iz nezavisnog serijala posvećenog njima. Verovatno ću sačekati da se pojavi i ova, pa da pročitam sve tri.

Lois Makmaster Bižo najavila je novi nastavak u serijalu The Sharing Knife. Zapravo, trebalo bi da bude objavljen krajem ovog meseca. Mada imam prethodne tri knjige, nešto mi nije dalo da ih pročitam. Uglavnom problemi sa zdravljem. Prava je šteta što Laguna ne objavljuje Curse of the Chalion, a ne daje ni drugima da ga objave.

Kim Harison priprema sedmi nastavak u Hollows ciklusu, a pod naslovom White Witch, Black Curse. Laguna je najavila da će otpočeti ovaj ciklus.

Naslov kojem se ja možda najviše radujem jeste The Captal’s Tower, treća knjiga u serijalu Exiles, koji piše Melani Ron. Svima koji vole Roberta Džordana iskreno preporučujem prva dva dela u ovom serijalu.

Rejmond Fajst nam sprema Rides A Dread Legion, mada su njegovi poslednji romani o Midkemiji gotovo nečitljivi.

Džim Bučer ubrzo objavljuje 11. roman o Hariju Drezdenu, a do kraja godine bi trebalo da izađe i The First Lord’s Fury, poslednja knjiga serijala Codex Alera.

Džon Marko takođe ima novi roman i serijal: Starfinder

Kejt Eliot nastavlja Crossroads sa romanom Traitor’s Gate.
I, na kraju, na ovo obratite pažnju, drugi omnibus iz Godstalker Chronicles, koji sadrži Seeker’s Mask i To Ride a Rathorn. Ovo se ne sme propustiti, pošto su originalna izdanja njenih romana odavno out of print.
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige