ADRIJANA: “tamna” Morniell
ANA: Eruante, Galuwen
ANDJELA: Valawen ili Balawen; Bala- Valar, wen- uobicajeni nastavak u zenskim imenima znaci devojka
ANDREA: zenski oblik imena Andrija, znaci Bennwen ili Adaniell; na Queniji (uz sve postovanje Shield,ali meni se ovaj prevod vise svidja) Nerwen od ner-covek i wen- devojka. Inace Nerwen je ime Galadrielino.
ANDRIJA, ANDREJ: covek, znaci na Sindaru Bennion (benn-covek, muskarac) ili Adanion
ALEKSANDAR: branilac ljudi, Beriedain
BILJANA: na Queniji Olviell, na Sindaru Galasiell
BOGDAN: Bozji dar: Eruannion- Quenija odn. Eruanntion, Eruannto-Sindar
BOJAN: znaci zapovednik dakle Conuigweth (zapovednik ljudi, posto u Sindaru nisamm ogla naci rec za armiju,vojsku)
BOJANA: zenski oblik imena Bojan, dakle dodaje se zenski nastavak –iell Conuigwethiell
DANIJEL: znaci B”Bog je moj sudija”: Erubadhor
DANIJELA: Erubadhoriell
DAVID: znaci voljeni, dakle Melethron
DIANA: s obzirom da je Diana bila rimska boginja lova i meseca, ova druga opcija mi daje vise lepih prevoda ovog imena: na Queniji Tiliell (po Tilionu, Majaru Meseca), ili Isilwen (Meseceva devojka); na Sindaru Ithiell
DINA: prema Shieldinom tumacenju bilo bi Badhoriell, ali nasla sam da Dina moze da znaci i “bozanstvena” pa bi u tom slucaju bila Galuwen
DRAGAN: na Queniji: Meldo, Sindar: Melethril
DRAGANA: zenski oblik imena Dragan: na Queniji: Melissë, na Sindaru: Melethriliell
DUSHKA, DUSHANKA: u korenu ovog imena nalazi se rec dusha dakle Faerwen
DUBRAVKA: znaci njiva, polje, dubrava, pa bi biloTalfwen
DJORDJE: zemljoradnik- Cevenmudor (Kevenmudor)
EVA: sa znacenjem “ona koja daje zivot” pa bi i na Sindaru i na Queniji bila Cuiviell
EMILIJA: zenski oblik imena EMIL, EMILIJAN sa znacenjem protivnik, rival dakle na Queniji Cotume, na Sindaru Cothume; EMIL, EMILIJAN bi bio Cotumo, odn. Cothumo.
FILIP: “ljubitelj konja” dakle Rochmellon
GAVRILO: “Bog je moja snaga” na Queniji Erutuon, na Sindaru: Erubellaso
IGOR: strelac Cumaethor
IVAN/JOVAN: “Bog je milostiv” “Bog daje” dakle Eruanntion
IVANA/JOVANA: zenski oblik imena Ivan, znaci Eruanntiell
JELENA/HELENA: moze da znaci suncev zrak, u tom slucaju Aglarë, Callasë, ali takodje ima znacenje Mesec, dakle Ithiliell
JELENKO: posto ne verujem da je ovo ime izvuceno iz imena Jelena (kao sto ne verujem da Jelena potice iz ovog), mislim da bi prevod na Sindar trebalo da glasi Arasion- arase znaci jelen, a ta rec se nalazi u osnovi ovog imena
KARLO: ja sam nasla da ovo ime znaci “covek”na Queniji: Nerion, odn. na Sindaru Bennion, krace Benn; ovo ime u nasem jeziku znaci zapravo DRAGAN (pogledati)
KATARINA: chednost, dakle Gwenëth
KRISTINA: potpuno isto kao u Queniji: Laivinë
LJILJANA: “ljiljan, krin” znaci na Queniji Indil, na Sindaru Narwiell
LJUBICA: “ljubicica” na Queniji Helinlote (od helin-ljubicica i lote-cvet) na Sindaru Luinlothe (luin- plav, lothe- cvet), mada je to dosta neprecizan prevod
MAJA: znam da to moze da bude kratica od Marija,ali nisam mogla da odolim: na Sindaru Lothroniell, na Queniji Lothessë
MARINA: od mora, dakle Gaerwen
MARIJA: prema Shieldinom prevodu gorka, onda bi bilo Saerwen: mada Marija mozda potice od staroegipatske reci MRY sa znacenjem voljena: Meleth
MATIJA: “Bozji dar” Eruannto
MARKO: ratnik Maethor
MIHAJLO: “Ko je kao Bog” dakle Ainsueru
MILA: Melethiell
MILENKO: Meleth
MILICA: Melethince
MIROSLAV: na Queniji Serealcar, na Sindaru: Sidheglerion
NIKOLA: pobednik, dakle: Turgwaith
OGNJEN: u korenu ovog imena nalazi se oganj,vatra, dakle na Queniji: Norion, Sindar: Naurion
PAVLE: mali, Sindar Tithion
PETAR: stena, Sindar: Gondion
RADA: vesela, znaci Quenija Vallinwen, Sindar Gelliell
RASTKO: divno staro srpsko ime(btw, moj kum se zove tako) sa znacenjem hrast: Quenija Narno, Sindar Doron
ROBERT: “slava svetla” Aglargailion
RUZA/RUZICA: Quenija Lissilë, Sindar Merill
SAVA: starac, deda, dakle na Queniji Linyenion, Sindar: Iaurion ( rec Iaur se pominje u Bombadilovom imenu)
SLOBODAN: Sindar: Lainion
SLOBODANKA: zenski oblik imena Slobodan: Lainiell, Na Queniji Mirimewen
SNEZANA: Sindar: Glossiell
SONJA: sa znacenjem san, isto kao u Queniji Oloriell
SOFIJA: mudrost: Istë na Sindaru
SRDJAN: Sindar Tirith
TAMARA: “Urmino drvo”, ali posto nema reci za urmu na Queniji ili Sindaru, ja sam sebi dala malu slobodu i prevela ovo ime kao Aldoriell (aldor-drvo) na Queniji, odn. na Sindaru Galadhwen
TOMA: “blizanac” na Queniji Ononion, na Sindaru: Gwanuning
UROSH: “gospodin” dakle na Sindaru Arphen
VERA: na Sindaru Estelë
VID: potpuno isto kao i na Queniji: Tir
VLADAN: na Queniji Turus, Sindar: Caunion
VLADIMIR: na Sindaru Caunsidh
VUK: Quenija: Normo, Sindar: Draug
ZAVID: “onaj koji vidi sve” na Queniji i na Sindaru, dakle, Tirpan
ZORAN: na Sindaru Minuion
ZORANA: Sindar: Minuiell (ah, konacno,konacno!!!)
ZHIVANA: Sindar: Cuiviell