Eh, evo i ja napokon stekoh pravo da dam svoj komentar.
Naime, ja sam knjigu procitala daaaaavno, davno, ali sa filmom sam “malo” cekala. Nekako nisam zelela da gledam parcijalno. Uvek su mi isle na jetru price u delovima, a delove moras da cekas i cekas. Tako sam pre tri godine, cuvsi za nameru da se knjiga filmuje, odlucila da sterpljivo sacekam da sva tri dela izadju, pa da onda sednem i kao covek pogledam sto sam i uradila.
Strpljivo skupih sve na divx-ima, prva dva ext. verzije, treci obicnu i pogledah. Mozda sam par puta pala u iskusenje, ipak stoji mi na PC-ju, gleda me, zove me, nudi se… no, izdrzah.
Nema sanse da krenem da pljujem po filmu. Mislim da je sasvim lep, pristojno odradjen. Mozda sam se na par mesta namrstila zbog promena koje su “osetljive”, ali uglavnom sam bila zalepljena dupetom za krevet sa kog sam gledala film i prilicno nasmesena bez prestanka.
Ovako:
- Frodo mi nekako izgleda suvise klinacki. Nisam u potpunosti sigurna, ali cini mi se da bi on trebao imati bar 50-tak godina kada je krenuo u svoju avanturu.
- Merry i Pippin (ili kako je neko preveo “veseli Pipin”) su mi nekako tupavi. Posle se malo popravi utisak, ali ispadose hobiti glavni veseljaci, bez previse karaktera i pameti. I na pocetku sve predjose peske?
- Gimli je nekako ispao par puta komican
- ne svidja mi se kako su Orcovi prikazani… stvar ukusa
- malo mi je bilo zao sto nema vise Tolkienovih pesama, gubi se podosta zbog tog nedostatka. Ali, s druge strane nikako ne bih htela da mi naprave od LOTR-a mjuzikl. Dakle, neka.
- Gollum je pravi zloca… meni se cini da je u knjizi prikazan pravi uticaj prstena na njegov lik. Te nesto opanjkava Sam-a, te mu smesta onu foru sa hlebom (lembas ili kako bese nas naziv). I da, nikako mi se ne dopada sto su ga onako mucili i maltretirali Faramirovi ljudi. Siroma, ja se ne secam toga iz knjige. Em ovi ispadose sadisti, em Gollum biva isprebijan…
- Arwen je malko… “overclockovana”
- Boromir je prikazan kao mali ljubomorko (ili sam ja to tako videla)
- Gandalf je na par mesta prikazan kao “oprezan”, da ne kazem kukavica.
- Theoden ispade partibrejker, nece da pomogne…
... ... ... itd...
E.
I pored svega toga i jos otprilike milion nebitnih izmenjenih detalja (dakle, naglasavam, svesna sam velikog broja izmena) mislim da je film predivan. Bas mi je drago sto je napravljen, pogledacu ga jos mali milion puta i preporucicu ga svakom koga vidim.
Super sto je komercijalan, videli su ga milioni ljudi!!!
Jos mi je draze sto su mnogi zahvaljujuci filmu uzeli Tolkienove knjige u ruke!
I ne vidim sta je tu skrnavljenje. Niko mi nije oduzeo zadovoljstvo citanja knjige (i citacu je i opet i opet i opet) bez obzira na film.
Eto, rekoh i ja svoje.