Keliane, tvoj entuzijazam je zaista dirljiv.
Ne brini, ovo nikad nije bio preterano posećen forum, a za temu nema opasnosti. Prethodna je trajala 35 strana, a ova će oživeti sutra, prekosutra ili za nedelju dana. Nema zime, ako ljudi znaju išta o bilo kojoj mitologiji to je grčka.
Pošto nemam vremena za nešto duže samo ću iskopirati jedan od svojih postova o Heraklu sa stare teme.
Da li ćemo na njega gledati kao na heroja ili na slabića (figurativno naravno) zavisi od toga da li ga smatramo odgovornim za sve njegove postupke, ili svaljujemo na ljubomornu Heru krivicu za sve što ne valja. Dakle, evo šta je sve protiv njega, bar ono što mi prvo pada na pamet, pošto nisam davno čitala mitove koji se odnose na njega:
Pobio je vlastitu ženu i decu u nastupu neuračunljivosti; a nešto se ne sećam da ga je to kasnije baš opterećivalo, kad se očistio od krvi;
Učinio je dosta dobra ljudima istrebljujući razna čudovišta, ali tu nije imao izbora, pošto je morao da sluša Euristeja;
Čini mi se da je osim ovoga pobio dosta ljudi praktično ni zbog čega, iz nekih mizernih razloga;
Postupao je prema ženama skroz egocentrično, ako se izuzme mit o Omfali; oženio se Dejanirom rekla bih više zato da bi dokazao da može da pobedi Aheloja, a posle ju je zanemario radi druge, što mu je na kraju i došlo glave;
Naravno ima i pluseva u njegovu korist, nezavisno od 12 podviga, od kojih mi prvo padaju na pamet oslobođenje Prometeja, Hesione, Tezeja i Alkestide (

).
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?