Ja nemam mnogo toga da kazem: Amber mi je na prvom mestu, potom A Song of Ice and Fire... Ali ne bih ti preporucila da ovo drugo citas s kompa: umreces ubrzo od cuvene smrtonosne bolesti zvane kratkovidost. Ne, ozbiljno, knjige su dugacke, a takve su da ne mozes od njih da se odvojis, nema sanse... Ja nisma izlazila iz kuce uopste kad sam to citala...
No, Amber... O ASoIaF je vec nesto receno, al niko da kaze par reci o Amberu, cisto kao navlaka...
Kao i obicno kod Zelaznija, to je genijalna mesavina fantasy-ja i SFa.
Postoji samo jedan istinski svet - kao platonova ideja ili tako nesto - koji baca beskonacan broj odraza, tj. Senki. Ovi odrazi su svetovi za sebe, a nasa Zemlja je jedna od njih.
Mi kroz knjige pratimo desavanja u kraljevskoj porodici doticnog stvarnog sveta - Ambera. Tu ima raznih bitaka, dvoboja, intriga... ne zna se ko je s kim u savezu, ko koga izda... Histerija. A u isto vreme se vodi rat protiv zajednickog neprijatelja: Haosa.
Naravno, likovi nisu crno-beli. Glavni lik je (IMO) fenomenalno odradjen, bas iznijansiran

A i ostali su dobri - samo moras da hvatas hintove, posto Zelazni nista ne kaze neposredno.
Sto se stila tice... Generalno, Zelazny je moj omiljeni pisac style-wise. Duhovit je, sarkastican, ostar... i koncizan. Sta ima da ti kaze - kaze ti u kratkim crtama (jednom u 300 strana krene u neke opise pa to malo smori, al to je stvarno jako retko kod njega). Eto.
I ovo mozes da citas s kompa, posto nije mnogo dugacko.
Chronicles of Amber:
1. Nine Princes of Amber
2. Guns of Avalon
3. Sign of Unicorn
4. Hand of Oberon
5. Courts of Chaos