Može ići pi', ubi', prebi', zabi', nabi'...

Tako ja pokušavam pisat' na ovom forumu. Uvijek forsiram te apostrofe, jer sam mišljenja da ako pišem pogrešno i izbjegavam neke znakove (uglavnom interpunkciju), i velika slova, pa makar to bilo i na neobaveznom (kežual

) forumu, da će mi se to kad-tad obit' o glavu i da će takvo pisanje preći i u naviku, u neko formalno izražavanje, pisanje i sl.
Ja se tako trudim da očuvam svoju pismenost, i to bismo svi trebali raditi, po mom HO

.
Ali jedno je sigurno: pismenost u našem narodu je na izdisaju, ljudi skoro pa ne znaju kojim jezikom govore, i biće potrebno još nekoliko naraštaja da se narod nanovo opismeni, jer sam ja dojma da je prije raspada SFRJ ipak pismenost bila na višem nivou.
Pismenosti (u nekim slučajevima) nema ni u prosveti (čak i kod profesora književnosti - naročito su slabi sa tim famoznim "novijim" pojmovima i posuđenicama), a u medijima je pogotovo nema. Pojedini spikeri pošteno ni pročitati neke stvari ne znaju - naročito kad se pojavi ime nekog Francuza, ili recimo Mađara - a kamoli da nam oni budu uzori u pismenosti

. Nema kod nas neke "posljednje tvrđave" pismenosti, to je sve raštrkano, ili bolje rečeno
mrtvo i pokopano.
Sa ovim pitanjima (ne)pismenosti u prosveti je Nim zasigurno upoznata (mada ne znam kak' je kod vas preko Drine - kod nas je to očaj živi), a mediji su u BiH bruka nad brukama. Uostalom, i ja studiram žurnalistiku, i znam da 90% moje raje s faksa nema blage veze sa pismenošću. Ili nisu učili, ili nemaju "osjećaj", ili su s Marsa pali...
Zbog ovih laprdanja oko "reformi" jezika, već nagrižena i iz glava odsutna pismenost tone sve dublje i dublje i dublje...
Al' valjda će bit' bolje jednog dana

.
Pos'o. Kuća. Birtija.