Silver MooN Death
Svrati prvo na swordforum.com , i na kovacki forum anvilfire (potrazi na google). Tamo ces moci da pitas ljude koji se u to razumeju i da vidis sta ti je od knjiga neophodno. Bez knjiga nema zanata.
pajac,
2kg, za kratki mac?! Mnogo... 1-1,2 je optimum. Ti nabavljas jednoiporucni, kako vidim, tako da tu masa ne bi trebalo da predje 1100g. Znam da je sve u drugom licu, nemoj da se ljutis, ali ne mogu da pricam tvom ortaku.

Skeptican sam u vezi prohroma, jer je suvise krt, ali ako neces njime stvarno da mlatis, onda je u redu. Tvoj mac ce da ima prilicno siroko secivo, tako da ako nisi vec(a verovatno jesi) odlucio o dizajnu, mogao bi da ga izbalansiras za secenje (na oko 15 cm od nakrsnice). Greota da se tolika snaga ne iskoristi. To sa varovima mi se ne dopada, ako je to ono na sta mislim. Ja sam relativno neiskusan s kovanjem, ali znam par stvari. Zar ne bi bilo lakse(ako pocinjete od flaha) da samo odseces brusilicom visak materijala na balcaku? Ako radite od cetvrtke, prosto je stanjite na vruce, i obrusite visak. Nakrsnice se NE vare za secivo. Na balcak se prvo nabije nakrsnica, zatim stavi oplata balcaka (od drveta, presvucena kozom, ili skroz od koze) i nakraju se stavi jabuka, koja se zakuje tako da pritisne i nakrsnicu i oplatu da se nista na macu ne mrda.
Kako kalis maceve, i da li si ih u opste kalio?
Ja pravim kratak mac. Posto je kratak ne mora da bude od celika (mada je pozeljno) pa sam kupio niskougljenicni flah 5x50mm i poceo da brusim.
Secivo ce biti tesko oko 750g, verovatno i malo manje, da ceo mac ne i prevalio kilo i dvesta.
Gledacu da bidne kao gladius, ali se mozda i predomislim. Ukupna duzina ce biti oko 75cm, stajicu ga na oko 4,5 mm i secivo ce najverovatnije imati romboidan presek. Rimski gladiusi i gomila maceva iz tog doba je bila od gvozdja (zato su i bili kratki), tako da necu morati da se mucim s vartom, niti kaljenjem. Bice to parce celika koje ce da mi visi u sobi, oku prija i ocveka veseli.