@Dylan i Aradela
Naravno da nemaš, Dilane. Ljudi koji se nikada ne smeju su bolesni, i to ne od upale sinusa.
Svi moji navodi iz prethodnog posta nalaze se u prologu CoK. Izričito je naglašeno da se Stanis nikada nije nasmejao, i tim je verodostojnije što o toj činjenici govori meštar Kresen, koji je, po sopstvenim rečima, voleo Stanisa, ’uprkos svemu, kao sina koga nikada nikada nije imao’. Dakle, citiram:
’Od njegovih usta bi i najsmešniju ludu obuzeo očaj, bila su to usta...koja su zaboravila šta je osmeh, a šta je smeh nikada nisu ni znala.’Meštar se takodje priseća pisma Stanisovog oca. Već sam citirala to pismo, ali ne mrzi me da to opet učinim: ’Našli smo izvrsnu ludu... Roberta će oduševiti, a
Stanisa možda vremenom čak naučiti da se smeje’. Pročitajte ponovo prolog CoK, tamo sve jasno piše. Čak i ono o seksualnim navikama i čoveka ’čija su usta bila stvorena za grubo izrečene zapovesti.’ O ovome, šta više, kazuje nepristrasni pripovedač, a ne neko od Stanisovih neprijatelja, čak ni meštar koji ga je, na sopstvenu štetu, voleo. Citiram:
’Stanis se nikada nije osećao lagodno u društvu žena...Kada je otišao u Kralj. Luku ...ostavio je Selisu na Zmajkamenu sa ćerkom. Pisma su mu bila retka, posete još redje( pravi požrtvovani otac, zar ne?); obavio bi svoju bračnu dužnost jednom ili dvaput godišnje, ali u tome nije nalazio radosti, i sinovi kojima se nekada nadao nikad nisu došli.’ Pitam se zašto...
Kao što vidite, ja nemam predrasuda o njemu. Lik je skup iskaza. A Stanis je lako čitljiv, pod uslovom da se ne meša, da tako kažem, Davosova aura sa Stanisovom. Vi gledate Stanisa kroz vizuru jednog iskrenog, prostodušnog čoveka koji u Stanisu vidi dobročinitelja, dok je Stanis u stvari jedan prikriveni ludak.
A što se tiče Edrika, šta mislite zašto ga je Davos ukrcao na brod? Ja mislim da je očigledno. Baš kao i razlog sa kojeg je Stanis otišao na Zid.
@Adu
O tom moralnom tkanju pravičnosti i velikodušnosti mogu dugo da ti pripovedaju unKortni Penrouz, unRenli, a bogami i unmeštar Kresen, ako ih, ljupka, plemenita Melisandra ponovo oživi na Stanisov zahtev, naravno...