Па да се осврнем на неке ствари које су речене, без посебног цитирања.
Прво, речено је како је потребно прво знати шта је интелигенција. То апсолутно стоји и односи се и на сам настанак људске интелигенције (рецимо то би требало ставити бар у неку заграду кад се у школама предаје теорија еволуције). Мислим да ту тешко може бити дефинитивног одговора, као и на остала фундаментална питања рецимо: "Шта је живот?" И да ли је онда вештачка интелиганција жива?!?
Друго, помињао се неки Матрикс/Терминатор сценарио. Рекао бих како се у делима фантастике често заборавља демонски карактер вештачке интелигенције. Не, није она демонска у неком религиозном смислу (било је и о томе речи), него у смислу укојем је то објашњено у Аниматриксу. За вештачку интелигенцију свака реалност је виртуална. Зашто би онда неки робот очајнички стремио за одржањем свога живота? Он може да много слободније ризикује, као рецимо у серији Space Above and Beyond где баш то раде AI, односно "силикати". Слично имамо у Зелазнијевом Господару светлости, где се тако понашају управо демони - ракаше. Тако је AI лишена људске интуиције, али има много већи степен слободе у примени својих хеуристика јер једноставно нема страх од смрти. Или можда ипак има???
Треће, помињало се и како не користимо довољно ово свог мозга што имамо. То ме подсећа на Дину и ментате. Најзад, не знам да ли је неко помињао нанороботе који би могли повећати људску ефикасност. Не само физичку него и менталну. Дакле пре (ки)борг него андроиди. Најзад у Star Trek епизода у којој се појављује Борг Колектив се зове управо "The Best of Both Worlds"