Pročitao sam pre neki dan i poslednju knjigu iz serijala "Mračna kula". Hteo sam da ne komanterišem, ali kada sam video da su dve teme dobile "osveženje" zahvaljujući ovom serijalu da i ja složim svoje utiske.
Najbolji deo serijala se nalazi na samom kraju, pod nazivom "Čajld Roland mračnoj kuli stiže"... ostatak, pa ostatak možete slobodno da preskočite...
Prva knjiga je obećavala dosta... King je bio mlad, pun ideala ili ideja, ili oboje...
Svakako bih istakao veoma raznolike i živopisne likove, čiji je kolorit za nijansu (a negde i dve, pa i tri) intenzivniji nego što bi trebalo da bude, ali ne treba cepidlačiti za sve.
Priča... pa priča je nažalost predvidljiva, pa čak i monotona, s vremena na vreme.
Ili rečima autora... ovo ka-sranje napisano je da bi autor uzeo pare od den-budala. Pisac je piše kao prava geačina sa Srednjeg Zapada S.A.D. (čitaj: "redneck"), sa hroničnim nedostatkom obrazovanja. Kako se krećemo ka kraju sve se više upliće svakodnevna politika.
Ukoliko neko misli da su tekovine civilizacije američki automobili, Koka-kola i vokmen, ovo je prava knjiga za njega.
Bez zavitlavanja... nema, zaista nema drugih simbola, osim simbola korporativnog kapitalizma i to onog koji se može naći po S.A.D.
S. King se pridružio grupi američkih ka-tetu odrtavelih američkih drkadžija u koje spada i D. Simons (sa svojim poslednjim delima) za koje je nezaobilazno da pomenu 11.09.2001. bar tri puta u svakoj knjizi... Očekujem da će Selin Dion napraviti novu verziju svoje pesme "My heart will go on" sa temom rušenja dve-tri poslovne zgrade u Njujorku... ako već nije...
Sada ozbiljno... samo na jednom mestu, ali bukvalno samo na jednom, S. King pokazuje da je svestan da postoji svet i izvan S.A.D. ... tako što se u pozadini radnje čuju vesti na kojima se javlja o iskopavanju masovnih grobnica žrtava srpskog terora na Kosovu...
Dražesno, zar ne?
Stil kojim je "Mračna kula" pisana je klasičan zanatlijski stil podilaženja širokim narodnim masama kojima je hiruškim putem uz centre za logičnom mišljenje odstranjen i svaki literarni ukus (čitaj: zatucani Ameri, ko drugi?! ). Nemojte me pogrešno razumeti, tim koji lebdi oko S. Kinga je valjano obavio posao i knjige su više nego čitljive... ali su žalosno bledunjave u pogledu radnje, opisa i literarnog dostignuća.
Mislim da je vrhunac bezobrazluka bio kada je pisac počeo da se pojavljuje kao jedan od glavnih likova u priči... i sistemom
deux ex machina počeo da rešava situacije u koje bi doveo svoje junake.
Jasno je da se inspiracija vremenom izgubila i da je poslednjih par knjiga napisano... pa, u najmanju ruku, na silu... verovatno su stigle rate za otplatu kredita za kuću i druga kola...
Ukoliko ste tvrdokorni obožavalac S. Kinga, spreman da proguta bilo šta, samo zato što na koricama stoji ima njihovog omiljenog pisca, slobodno i kupite i čitajte... za ostale - slobodno zaobiđite, nećete ništa propustiti... u stvari sve ste to već videli, mnogo puta... i tu dolazimo do još jedne velike mane ovog serijala.
Ako ste dovoljno neobrazovani, neiskusni, nenačitani i zatucani (čitaj: prosečan Amer), ovaj serijal biće vam nov i svež. Ukoliko ne spadate u ciljnu grupu S. Kinga (čitaj: prosečan Amer) onda će te lako prepoznavati ka-plagijat na svakoj strani ovog serijala... Ja stvarno nisam mogao da se setim ijednog originalnog elementa koji do sada negde nisam već video, čuo ili pročitao u istom kontekstu koji je upotrebljen u "Mračnoj kuli".
Meni nije ni malo zabavno da mi najzanimljivije u čitanju neke knjige bude da li ću se setiti odakle je autor ukrao ideju, u vremenu ispod dva minuta. Možda nekome jeste... te bih podsetio na besmrtne reči Endija Džonsa izgovorene glasom Melinde Stjuart... (da, ni ja nemam pojma o kome se radi - vic je u tome, što ta imena zvuče tako neodoljivo
američki, a to je jedino što je bitno u ovom svetu, zar ne? Imajte u vidu da su S.A.D. kolevka i standard vaskolike civilizacije... a nisu?!

uh, pa onda... ipak ima nade za vas

).
Veliki promašaj... veliki.... bar da se nisam zaleteo i počeo da kupujem knjige... nego da sam ih prvo pročitao...
Moram priznati da sam i ja bio malo ponesenem euforijom koju su po sajmu knjiga širili bubuljičavi klinci koji su prolaznike cimali za rukav, sa ludačkim sjajem u očima i balama koje cure, govoreći: "Izašla je nova knjiga "Mračne kule"!" i sa strahopoštavanjem saopštavajući:"Ima da se kupi "Talisman"!"...
Sve u svemu... čitajte nešto drugo.