Da, Egvena zeli moc, i voli moc. Dok Rand radi ono sto mora, ali ne cini mi se da uziva u tome sto mora spasavati svet, i ubijati ljude i ostale. Radje bi radio neke druge stvari, recimo mazio se sa Min, ili ljubio sa Elejnom

.
Ne daj boze da je Egvena na njegovom mestu.. stajali bi svi mirno pred njom.. ma ne ni stajali, klecali.
Sto se tice serijala, neko osnovno okruzenje je slicno. U oba serijala u pitanju je svet koji podseca na srednji vek, feudalizam, imamo kraljevske kuce, plemice, seljake. S tim sto je kod Martina osnovna i centralna tema serijala, upravo sukob mocnih plemickih kuca, koji on opisuje na jedan izuzetno zanimljiv, dinamican i nepredvidiv nacin.
Kod DZordana, osnovna tema, je po meni, nesto drugo, klasican fantazi zaplet, borba dobra protiv iskonskog zla ( Mracni ). S tim sto je to kod njega mnogo slozenije, nego u drugim fantazi knjigama. Ja bi Tocak nazvao Ratom i Mirom fantastike, zbog svoje obimnosti, velicine, i zaista temeljno izgradjenog sveta. Treba postovati toliki trud, covek je napisao sedam-osam hiljada strana. Ima sjajnih stvari. Zamisao sa Aes Sedai je genijalna. Uopste taj
" naucni " prikaz magije, gde ljudi koriste Istinski Izvor, prakticno su provodnici Sila Univerzuma, mnogo mi je bolja nego u nekim knjigama gde se pojavi Carobnjak, baci cini, ili izgovori Rec, i to je to

.
Deca Svetla- uloga slicna srednjovekovnoj Crkvi ( i inkviziciji ), odlicno. Izgubljeni- takodje. U nekim drugim delima, sluge glavnog negativca su tu samo da popune broj, bez izgradjene licnosti. Izgubljeni naprotiv, su mnogo zivotniji, imaju svoje motive, smisljaju svoje planove, spletke, izdaje.
Delo je odlicno, ali usled, prvenstveno mislim zbog te obimnosti, ima nekih mana zbog koje mi je losije od Pesme.
Radnja se nekad odvija presporo, do besvesti; ima potpuno nepotrebnih i dosadnih poglavlja. Neke stvari se ponavljaju x puta bez potrebe. Tipa Randovih, Metovih i Perinovih opaski kako ne znaju sa zenama, ali ostali ili jedan od te trojice znaju.. na sezdesetak strana to se zna ponoviti i nekoliko puta, i stvarno postaje smor.
Ako bi davao ocene od 1-10, Pesma-10, Tocak- 9.