Sto se tice Vecne Vatre, autor je Ivan Vukadinovic, a postovao je i na ovom sajtu pod imenom Oroluin.
Diskusija o njegovom delu je bila vrlo zucna, sto me i nagnalo da procitam knjigu, ali moram priznati da me nije odusevila.
U principu sam popustljiv prema domacim autorima

, tako da ako delo ima iole kvaliteta, oprosticu mu brojne nedostatke i dati mu dobru ocenu, ali za ovo ne mogu dati dobru ocenu.
Knjigu sam nasao u knjizari Solaris, i ona predstavlja dio serijala koji je svojevrsni nastavak Gospodara Prstenova.
Mada u jednom drugacijem okruzenju. Hrabro je sto je prica ispricana iz ugla Orka, ali sem te hrabrosti tesko sta drugo mogu naci za pohvalu. Likovi su vrlo neubedljivi, radnja po meni lose vodjena, u knjizi ima prilicno nelogicnih stvari, i sve u svemu deluje mi kao vrlo losa imitacija Tolkina.
Sem toga, nevezano za samu knjigu, citao sam neke njegove tekstove, i na ovom forumu, i neke njegove fakticke predgovore i opise knjige, gde se naprosto bavi politikom, i uvlaci Tolkina u neku politicku pricu Dobar Zapad- Los Istok.
Ja se delimicno mogu sloziti s njim, da u zapadnoj knjizevnosti, pa i u fantastici, ima sematskog postupanja gde je dobro uvek na Zapadu, a lose na Istoku. Ali zaista ne mislim da je Tolkin imao bilo kakve rasisticke ili nacionalisticke namere.
Naravno, svako ima pravo na svoje misljenje, pa i autor Vecne Vatre, ali generalno mislim da politiku ne bi trebalo uvlaciti
u svet fantasticne knjizevnosti.
Mnb, sto se tice onog romana s radnjom u Moskvi i Beogradu, ako dobijes neki info, pisi, ja sam uvek zainteresovan za domace autore.