Budem li ovim tempom čitala, ne moram do penzije (koju ne nameravam da stignem) kupiti nijednu knjigu.
Elem, napokon dokrajčih knjige i ne znam da l' je prevagnulo i u kom pravcu ono što mi se kod njih dopada ili ono drugo.
Ni najmanje mi nije žao utrošenog vremena (treba li da pomenem da sam sinoć mobilnim osvetljavala poslednjih desetak strana, da ne budim ukućane u 4 ujutro?), al' nije ni da nisam čitala bolje.
Zamerke su najpre na lektore, što je zaista katastrofalno u prvom delu. U poslednjem je manje, možda je i prostim dodatnim čitanjem moglo biti izbegnuto pojavljivanje štamparskih i inih grešaka, al' sve se to kod nas proguta.
KVARIŠA (ili spojler) prisutan:
Povremeno me žestoko iritirala potreba autorke da bude politički korektna. Kad čitam fantazi prosto NE ŽELIM da povlačim paralele, pogotovo ne tako providno nabacane, sa stvarnim svetom. Ovde je bilo nemoguće izmanevrisati između "momčeta", no-no klasnim i materijalnim razlikama i sličnim uobičajenim, a danas tako publikovanim mejnstrim stavovima.
Malo me razočarao i kraj. Kad god neko lepo odradi lika - obavezno ga skemba ili unakazi do kraja serijala. Akarinova smrt bi bila gotovo perfektna za kraj da nije turila onu bljutavo utešnu trudnoću. Ma, ceo kraj mi izgleda kao dopisan posle prenemaganja da l' podići čitaocu ili ne.
Savarin lik je mogao biti ne za stepenik, no za ceo stepenišni krak sa sve podestom bolje odrađen. Fino okruženje, mrva misterije, poznanstva i informacije nedostupne drugima i puf, osta' nedorečeno i zašto i otkud i kako i... tja.
Serini, pa dobro de, i kod njega imam zamerki, al' ako uzmem u obzir da je serijal namenjen verovatno mlađem uzrastu i nije toliko loše.
Malo mi je prismetala i stalna potreba da se u svakoj narednoj knjizi pomene nešto iz prethodne, kao da je očekivala da je neko prvi put uzeo u ruke naredni deo i pojma nema da postoji prethodni.
Sve u svemu utisak je relativno pozitivan, neke od scena sasvim ubedljive i sviđa mi se što je ostalo onako kako i treba da bude - da nije nešto zlo samo po sebi, no ga ljudi, ili u ovom slučaju čarobnjaci, takvim učine