eto, i ja da se javim...
sticajem okolnosti (ocevih interesovanja), preslusao sam preko 1300 albuma bluesa, a vec 5 godina sviram gitaru. Ma, klasika, sta da vam pricam. :-)
sto se tice izreke da su crnci stvorili r'n'r, tu se apsolutno slazem. Cak bih rekao da je rock, rock and roll (a samim tim i metal, iako je ovo, priznajem, stretching to the limits, ove teorije) ubrzan, izmenjeni blues, prilagodjen ukusima belaca, i modernog zivota.
Da nabrojim par velikih imena. Ko prepozna vise od pola, dobar je.

idemo od starijih ka mladjim.
Robert Johnson
Magic Sam
Muddy Waters
Junior Wells
Otis Spann
BUDDY GUY
Jimmie Hendrix
Albert King
BB King
Freddie King
Jimmie Vaughan
Rolling Stones
Duke Robbilard
Rory Gallagher
Lucky Peterson
Luther Allison
SRV
Robert Cray
Ovo su moji, licni favoriti. Ima njih jos, naravno... :-)
Za Voodoo Daddies prvi put sad cujem, verovatno zato sto nisu cesto svirali po Bg-u. Nadam se da cu stici i njih da odslusam. Pozdravljam entuzijazam, ali sam kao i svaki bluzer, malkice skeptican kada cujem da neko mesa HM i blues svirku. Da se razumemo, i ja slusam Heavy, veoma volim muziku i svirke, ali... Obicno od takvih bendova (a slusao sam ih nekoliko), ne ostane ni B od bluza. Obicno se svede na cist rok, sto nekome prija, naravno.
Aj, da ne gnjavim dalje.
PS. Gary Moore svira blues za devojcice, tj. razvodnjen, plitak, i lako razumljiv svakome ko je imalo slusao rok. Ovo je moje licno misljenje, proisteklo iz slusanja gore navedenih faca. Bez namere da vredjam.