[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

...za one koji su pored Tolkina čitali još ponešto

Moderatori: Dain, Varda, Maglor the Minstrel

Re: Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Postod DevouredSoul u Ned Dec 07, 2008 5:32 pm

"Tunel" je sjajna knjiga :mrgreen:

Ja sam konachno zavrshila "Povratak baroka" od Gi Skarpete i mogu recji da je ovo jedna od najjadnijih teorijskih knjiga koja sam prochitala. Naime, podsecja me na pojedine fanatike na ovom forumu :genije: U svakom sluchaju, rech je o knjizi u kojoj se tvrdi da barok prozhima sve moderne umetnosti, dat je poprilichan spisak autora i njihovih dela, a tvrdnja uopshte nije dokazana. Autor je subjektivan, neorganizovan i verlo verovatno cjaknut. kao shlag na tortu dolazi epilog gde chovek mrtav ladan zakljuchuje da u knjizi nema nikakve posebne teze, jer mu nije bila namera da napishe manifest.... A ja sada imam zadatak da predstavim knjigu i da izlozhim glavnu ideju autora... Ma.. get the fvck out of here...
:roll:
...a grlo luta britvom...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Mar 26, 2003 10:17 pm

Postod Mo u Pon Dec 15, 2008 5:31 pm

Avanture Gordona Pimpa - Edgar Alan Po podsecanje ali i dalje nisam skontala sta se desilo sa kerom?

Lavkraft - Zov ktulua, U planinama ludila, srebrni kljuc, najvise su mi se dopale price Pohodilac mraka i snovi u vesticjoj kuci. Neverovatno kako covek zna da stvori atmosferu, kada bi nekom prepricao o cemu se radi, zvucalo bi totalno glupo, ali kada se cita, prezivljavas sve sumnje, strahove, dileme i sl kao i glavni junak. Majstor nema sta

Ikezava Nacuki - Tlo s pacifika (Rad)
ostrvo u pacifiku, palme, plaze, sunce, lepo, jednostavno, na momente magicno. Za preporuku
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod dkdnt u Pon Dec 15, 2008 8:12 pm

Pekić - Sentimentalna povest Britanskog carstva

Neverovatan pisac. Istorija najveće imperije u ljudskoj prošlosti, ispričana potpuno neistorijskim jezikom. Koliko znam, Pekić je svojevremeno vodio emisiju na BBC pa je posle po tim emisijama napisao ovu knjigu. DVe stvari koje mogu da izdvojim, sem uvek prisutnih maestralnih poređenja i razmišljanja, jesu izrazito deklarativno antimarksističko raspoloženje Pekića i rečnik Zlatnog runa, tj. trgovački rečnik. Prva stvar je sasvim razumljiva, mada ja Pekiću to podvlačim kao konstantnu manu. Shvatam da je zbog svog iskustva gajio samo mržnju prema komunistima, pa da je to proširio i na samu ideologiju komunizma. KAda verovatno najumniji čovek Evrope govori o komunizmu, to ne čini baš kao neki četnički kapetan, tj. i dalje je to "onaj Pekić", samo što upućenijem čoveku odmah biva jasno da je to ostrašćeno i prosto nije na nivou svih ostalih Pekićevih misli.
Druga stvar je rečnik i filozofija merkantilstva, koju će neko teško razumeti ako nije pročitao bar prvo Zlatno runo. No, to su već detalji. Sjajna knjiga koju bi svako ko ima interesovanja za svetsku povest mogao da pročita, makar i ne nadajući se istoriografiji.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Avg 28, 2005 12:03 am

Postod DevouredSoul u Uto Dec 16, 2008 1:26 pm

"Princeza Brambila" - Hofman - romanticharska bajka. Zlatni cjup mi se vishe dopada, ove je malo konfuzna za samo jedno chitanje. Sada mozhda konachno zavrshim "Djavolje eliksire" koje sam pochela pre par godina i stala jer mi nishta nije jasno (:

"Komichna iluzija" - Kornej - zanimljiva tragikomedija. Pisana kao tragedija do samog kraja, kada ukapirate da je to sve samo bila predstava. Not bad.

"Sevljiski zavodnik i kameni gost" - Tirso De Molina. Molijerov Don Zhuan je stvarno bolji, ali ok je znati i izvor mita (:
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Mo u Sub Dec 20, 2008 8:53 pm

Strugacki A. i B. - Stazeri
ono Roto dnevnikovo izdanje gde su me svi pitali da li citam ljubavni roman??? prica o variocu koji kasni na odlazak na mars i kako upoznaje vrsne kosmonaute istrazivace. Nije lose

Bernard di Busron - Kratka zmija
ekspedicija se uputila prema severu (Norveska, Svedska) na ladji (kratka zmija) pod patronazom svestenika i samomog pape, da istraze da li su zive zajednice koje zive uglavnom okovane ledom ili su ih varvavi potpuno uzeli pod svoje. Roman je pisan u vidu pisama svestenika na brodu upucenom biskupu. Zanimljivo
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod DevouredSoul u Pon Dec 29, 2008 4:14 pm

Gogolj "Mrtve dushe". Ja nekako nikada nisam nachisto sa Rusima, nikada ne znam shta da mislim kada prochitam neku rusku knjigu. Tako je i sa ovom. Za one koji nisu chitali, u pitanju je roman-poema o choveku koji je toliko bio opsednut idejom da se obogati, da je otishao dotle da kupuje mrtve dushe. U knjizi se opisuje kako je on sklapao ugovore sa ljudima, kako je stekao slavu u tom mestu, poshto su svi mislili da je milioner, a onda i kako je tu slavu izgubio kada se prochulo shta zapravo radi. Ono shto je ok, jeste to shto objashnjenje o tome kako je Chichikov (glavni junak) doshao na ideju da tako neshto proba, stoji na kraju romana, tj. poslednja glava obuhvata retrospektivu njegovog zhivota. Ono shto nije ok, jeste shto Gogolj malo gubi nit dok pishe, zalazi u neke nebulozne opise i zbunjuje chitaoca. After all, ovo delo jeste nastalo kada je Gogolj vecj pocheo da gubi razum, a i kada je pocheo da se tripuje oko velichine Rusije, shto nije propustio da naglasi u nekoliko navrata.
Sve u svemu, dobra ideja, mogla je biti malo bolje sprovedena (mada je Gogolj planirao da "Mrtve dushe" napishe u tri toma, a ovo je samo jedan), ali preporuchujem svakome ko se sa Rusima snalazi malo bolje nego ja (:
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod alcesta u Pon Dec 29, 2008 4:20 pm

Pa ne znam, ja sam uvek mislila da se sa Rusima solidno snalazim, i mnogo volim Gogoljeve kraće forme, ali me je ovaj roman namučio, i na kraju mi uopšte nije bilo jasno zašto sva ta fama oko njega. Uopšte mi ne deluje kao toliko remek-delo kakvim ga predstavljaju, bez obzira što nije završen. :?

Trenutno čitam Zaboravljenu Goru, i mnogo je bolja od očekivanja zasada, pogotovo s obzirom da je domaći pisac.
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod raviyoyla u Pon Dec 29, 2008 9:20 pm

Rusi su uglavnom ili fenomenalni ili te ubiju sa opisima....
Upravo sam završila čitanje Molistovog Prstena i razočarana sam.Možda sam previše očekivala, ali roman je kopija kopije i to čak ni dobro iskopirana kopija.Uzalud izgubi tri dana.
...ni iz čega ne može ništa da nastane...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 23, 2008 11:14 pm

Postod Fingolfin The Elf King u Pon Dec 29, 2008 10:32 pm

Ja završio Fanteov Put za Los Anđeles, ako ni zbog čega drugog, prijala mi je zbog Arturovih izliva ludila i poremećenosti :D Sve u svemu, nije ništa šta ti ja znam specijalno ali meni je prilično legla :)
Perec je škljocnuo zubima, i pregledao sledeći list. To je takođe bilo naređenje: o posmrtnom administrativnom kažnjavanju - novčanom kaznom u visini četvoromesečne plate - psa vodiča oružane straže G. de Monmoransi "koji je nemarno dopustio sebi da ga uništi atmosfersko pražnjenje (munja)."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Okt 17, 2003 12:00 pm

Postod Spirit Crusher u Pon Dec 29, 2008 11:49 pm

Stiven King-Ciklus Vukodlaka,Edgar Alan Po-Gavran i druge pesme , gomilu stripova :)
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Dec 27, 2008 4:03 pm

Postod DevouredSoul u Uto Dec 30, 2008 2:29 am

Korisnikov avatar
Član
Član

Postod DevouredSoul u Čet Jan 08, 2009 1:43 am

Josh nisam zavrshila Karamazove, ali sam prochitala "Uvod u fantastichnu knjizhevnost" od Cvetana Todorova. Svako bi na ovom forumu trebalo da prochita tu knjigu, jako je lepo objashnjeno shta je zapravo fantastichna knjizhevnost i koje su joj utvrdjene odlike. Govori se o samom zhanru fantastichnog, kao i o zhanrovima chudnog i chudesnog. Lepo je znati da dosta dela koje mi nazivamo fantastichnom knjizhevnoshcju to nisu, vecj spadaju ili u chudesno ili u chudno i da nauchna i epska fantastika sa samim zhanrom fantastike nemaju bash mnogo veze (:
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Guardian_Angel u Sub Jan 10, 2009 1:08 am

Mrtve Duse su kritika dotrajalog, feudalnog sistema u Rusiji i tako ga i treba citati. Gogolj je roman pisao, istina narusenog zdravlja ali, nesumnjivo lucidno..Ne mislim da " gubi nit dok pise". Njegovi junaci su upecatljivi gotovo kao karikature i dogadjaji deluju bizarno, jer je njegova namera i bila da provocira i uznemiri tadasnju javnost.
Mihailo Pantic- Ako je to ljubav; kratka prica. Covak je majstor pripovedanja!
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:23 pm

Postod Black Rider u Pet Feb 06, 2009 1:25 am

Pročitah Marksov "Osamnaesti brimer Luja Bonaparte".
Član
Član

Pridružio se: Sub Apr 15, 2006 11:08 pm

Postod DevouredSoul u Ned Feb 08, 2009 6:43 pm

"Razgovori o poeziji" - Fridrih Shlegel. Jeste u pitanju teoretisanje, ali se brzo chita i lako kapira, za razliku od Shilera, npr. za kojeg je potrebna posebna atmosfera za meditaciju i neka droga pride, da olaksha udubljivanje.

"Sentimentalno vaspitanje" - Flober. "Gospodja Bovari" mi se vishe dopala. Knjiga je chesto gubila moju pazhnju i skoro do polovine nisam razlikovala Disardjea i Delorijea, a ni sad mi nije jasno koju tachno ulogu Disardje ima
:mrgreen:
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Ostale knjige