ah usud i druge price

Salim, se i slazem se donekle, ipak ako zelimo da ozbiljno razbovaramo o starim slovenima i njihovom vjerovanju, moramo da odbacimo iole sumnjive rekla-kazala pricice i da pokusamo da nadjemo neke istine o njihovom zivotu.
Istina je da sloveni kao i vecina naroda kao sto su kelti, dacani, tracani, goti, i ostali evro narodi (ne svi) vuku korijene sa istoka, tacnije sa prostora karpata i istocnije do indije, zahvatajuci dio teritorije danasnje indije, ali nema puno dokaza o tim migracijama, tako da niko ne moze tacno da utvrdi zasto se to desilo, i kako.
postoje paralele izmedju bozanstava indije, starih slovena kao i vecine religija ukljucujuci i samo hriscanstvo... A ko trazi dokaze uvijek moze da napravi od toga pricu koju je tesko pobiti usled nedostatka dokaza. Evo vam primjer E. Dainiken. Covek prica super price, i ja mogu da biram ocu li da mu vjerujem ili necu, jer koliko on ima dokaza da su njegove tvrdnje tacne, toliko ostali nemaju dovoljno dokaza da ih pobiju, a i obratno vazi. tako da su se i jedni i drugi nasli na mrtvoj tacki. Takav je i ovdje slucaj. mi o starim slovenima najvise znamo kroz nasu narodnu literaturu, price, pjesme i sl, koje su ostale usmenim predanjem i izmijenjane tokom vjekova. tako danas imamo razne uticaje na te price. konkretno uzmite domacu bajku, ZLATANA JABUKA I DEVET PAUNICA, kakav uticaj starogrckih mitova i kradje jabuke od strane Herkula, Atlasu. Prica o usudu, price o 3 kraljevica koji su uradili ovo ili ono. Koliko samo ima ilijade, odiseje i ostalih mitova u nasim domacim pricama, to isto ima i u ruskim i ukrajinskim pricama. Njihovo izvorno znacenje je mozda zauvije izgubljeno, mjesavina uticaja i naroda na nekom prostoru, i nepostojanje pisanih dokumenata od starih slovena, doveli su do toga da ostane samo sjecanje na njihovo ime i njihovo postojanje, bez jakih dokaza, koji bi stvorili o njima sliku, kao narodu sa tradicijom, kulturom, obicajima.
Ako oces bas da izucavas stare slovene, izucavaj ovdasnji narod i ostale koji poticu od njih. Mi smo ono sto je od njih ostalo, zadrzali smo neke obicaje, manje vise izmijenjene, narav, a sa druge strane opet niko od nas ne moze sa sigurnoscu da kaze da je cist potomak tih ljudi koji su nekad naseljavali ruske stepe.