Jaksic je jedan od nasih najboljih zanrovskih pregalaca, kako i u stvaralastvu tako i u svom prevodilackom radu. Na zalost, odavna sam izasao iz ikakvog dodira sa nasom scenom, zbog koncentisanja an pripovetke, pa zaista ne znam sta je ovo sto je napisao. Zivkovic mu vise spada u magicni realizam. Andjelkovic je imao ciklus medjusobno "oslanjajucih" pripovedaka inspiriranih ,mitoloskim motivima iz srpskih predanja, i mislim, tj. zakljucjem po naslovu da je ovde mozda u pitanju kompilacija tih pripovedaka. Knezevicev roman mi nije legao, ali ja sam , onako, na svoju ruku, velikom broju ljudi se dopao. Cudi me da nema ORESKE ili ZLATNE KNJIGE... Uglavnom, kada bih morao da biram na koga cu uloziti 500 dinara, ja bih izabrao Jaksica. Sad se setih, mislim da Knezevicev roman imas na "Projektu Rastko", besplatno, kako e-knjigu.
Mislim da kolega meni ukazuje na to, u sovjoj primjedbi na slicnost izmedju Martina i ovog kojeg i dalje ne znam kako da imenujem, na osobine zapleta, koji slice POPJEVKI... Najzabavnija je doduse ona referenca koja se motala da je "kako Martin, samo s vise magije " ali nisam dospio to proveriti, pa znate svi zasto...