@kažem ja win7 je u odnosu na Vistu isto što i Xp u odnosu na Millenium.
a da, razlike između originalnog i piratskog windowsa nema. identični su, a jedina razlika je u tome što su vlasnici originala pljunuli keš za isti.
@NM
pa, win7 je definitivno brži u odnosu na vistu. xp nije, ali on nie toliko hardverski zahtevan kao Vista (skoro 1GB rama je potrebno da bi radila, xpu je 256MB bilo ok, win7 isto traži mnogo rama, ali su sve operacije na njemu neuporedivo brže).
A vista nije problem sama po sebi (osim što je govno od OSa) nego to što je koristiš godinu dana i što ti se nakupilo ko zna kakvih sranja na kompu. ne moraju to biti virusi, ali brdo kodeka, ostataka od drajvera, reg baza.... vistina struktura foldera je npr jedna stvar koja mene nervira kada imam posla sa kompom sa vistom. prosto je kretenska. win7 je to nasledio od bviste

što se linuksa i blendera tiče, možeš da probaš blender i na WIndowsu. besplatan je and shit. mislim, imaš mayu za koliko? 4000evra? i imaš blender koji je besplatan, a obavlja isti posao, samo je stvar u drugačijem UI i rutinama. što se linuksa tiče, jbga, ne vredi ni da pokušavaš ako nisi bar 1% tech geek. eventualno bi mogao da probaš neku multiOS varijantu sa xpom, win7icom i nekim linuksom (npr ubuntu, pošto se instalira iz windowsa). ali to je preveliki pain in the ass za tebee kapiram.
i da, igranje igara na laptopu? ne biva. loše grafike, pregrevanje, manji hard diskovi...