I ja preporucujem Bisopovu, samo ismejavam nasu "intelektualnu elitu" koja pravi od muve magarca a od sebe, konstantno budale. Ako objavite SECOND SONS< eto moci cu i ja da ga procitam.
Znas sta sam ja hteo, da preporuccim citaocima koji se boje citati SF, dela koja im najvise slice Fantasy-ju e da bi videli da to nije toliko razlicito, tokom leta, dok se ne pojavi razlog. Zaboravio sam i da napisem razlog, tj. nisam stgao jer imam moderatorskih oibaveza koje su bile neodlozne. ALi bolje ovako, pa cu ga reci posle. Ne znam samo koliko ce se svideti jednom kolegi, jer ej cisto u pitanju moja sebicnost, ali...
SVakako da je LEVA RUKA TAME mozda ponajbolje delo koje se pojavilo u SF-u sezdesetih, a bojim se da mu rijetko sta moze i do danas biti primaknuto. Djela Legvinove su i onako jako bliska Fantasyju po svom osmisljavanju civilizacija koje su mahom u nekom feudalno ili tek industrijskom miljeu. COVEK PRAZNIH SAKA ja maestralan ali to je vec za advanced nivo: probajte PRICANJE, slozeno i dirljivo promisljanje o tome koliko uopste pripovedanje znaci civilizaciji a za najnapredniji nivo STALNO SE VRACAJUCI KUCI - ovo je velicanstveno ali nikako nije za svakoga.
Zgodno bi se ovde namestilo i roman brace Strugacki, TESKO JE BITI BOG. Njihov nazalost najuspeliji roman. Ponovo je feudalno drustvo u pitanju, tako da cete se osecati kako kod kuce, recimo u Midkemiji, a citate neverovatno kvalitetan SF.
Sto se Dika tice njegova djela imaju najcesce triler osnovu koja se potom koristi za rastakanje stvarnosti i uma citatelja. Djela koja je kolega naveo su najprijemcivija, uz COVEK U VISOKOM DVORCU, koji je alternativna istorija.
Zelaznija ste mahom citali, tako da tu nema sta mnogo da se doda. nasim poterebama bi najvise odgovarao ZOVEM SE KONRAD, koji po meni nije bas uspeo, GOSPODAR SVETLOSTI te STVORENJA SVETLOST I TAME ali ovaj potonji, opet, nije za svakoga.
Ajde nekog ko je spoj Dika, Zelaznija, Murkoka i Vansa odjednom. Ovo je, pa niko nije bas siguran sta je u stvari, mesavina svih mogucih zanrova, podzanrova, suludo zabavno i jako promisljeno, domisljato i zahtevno za citatelja - STANICA PERDIDO, Cajne Mjevila. Opiruci se svim definicijama, i prepricavanju, halucinacija kristalizovana na papiru, i bojim se, mnogo lepsa u enhgleskom originalu nego u nasem prevodu, ali nemojte se uzbudjivati oko toga.
Jos kada bih mogao da navucem ljude na Horror... Tu mozda pomognu samo NESTO NAM SE ZLO PRIVLACI, SLEPI GLASOVI, KRADLJIVAC VECNOSTI, LETO NOCI i TALISMAN...