[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod nightflier u Sub Maj 30, 2009 12:12 am

SF-a koji podseća na fentezi ima u jako mnogo. Mislim da sam o tome pisao i na ovoj temi, a ako ne ovde, svakako na Sagiti. Od kod nas neobjavljivanih pisaca, Stirling i Flint. Od objavljivanih Anderson.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod mnb u Sub Maj 30, 2009 3:27 pm

Samo dve stvari koje su vise moja jadikovka i izbacivaje nezadovoljstva; slobodno preskocite. Ionako se ence objaviti kod nas.

Kakos e rade, i rekao bih da je to glavni stos ovih dana, reboot-i filskih serijala ( mahom jako lose, jedino sto su uradili dobro je BETMEN ), zanimalo me da li ce to probati i sa knjizevnim delima. Dobro, to je kod knjiga malo teze; jedino bi recimo Morelov TOTEM bio takav, ali i tu je u pitanju posebna situacija. E, pa, dobicemo uskoro nesto takvo: reboot DRAKULE, koji su pisali nakav Stokerov potomak i jos neko. Zvace se DRACULA: UNDEAD; sto sa sobom nekako povlaci u secanje Leslija Nilsena, pitam se zasto.

Kad smo vec kod vampira, volio bih da ih ljudi puste da budu vampiri, a ne zombiji. Mahom igorisem, ali vanredno me zivcira sto ljudi nemaju pojma o zombijima i njihovoj mitologiji, vec se priklanjaju Romeru, ignorisuci za sta je on iskoristio svoj pristup ( satira i kritika ). A onda ponasanje Romerovih zombija trpaju vampirima. Drazi su mi vampiri poput Lestata ili Edvarda , nego oni iz 30 DANA NOCI ili Del Torovi iz nastavka BLEJDA. E, pa Del Toro i jos jedan cova sada imaju roman THE STRAIN o vampirima koji se ponasaju kao zombiji. Kako mi se posle DJAVOLOVE KICME njegovi filmovi nisu svidjeli, mahom zbog toga sto potpuno gubi kontrolu nad strukturom naracije, bojim se na sta bi licila knjiga. Makar se pokazao kako producent, s SIROTISTEM a mislim da je iz njegove kuhinje i IMAGO MORTIS ( kolege me iskvarise s italijanskim horrorima ), mada nisam pogledao, cujem lepe stvari.

Dzordan: citao sam EYE OF THE WORLD tj. ZENICU SVETA i THE GREAT HUNT ( VELIKI LOV ) i mislim da imam negde i THE DRAGON REBORN ( ali nis' cito jer je tada vec bilo jasno da nece stati na cetiri ). ( Moze li neko napisati redosled i nazive knjiga, s zvezdicom pored onoga sto je objavljeno kod nas? Zahvaljujem ) Nego, sta sam hteo? Da, sta je problem sa zenskim likovima? Jel' to sto su zene ili je njihov deo radnje toliko nesuvisao ili dosadan? Ono sto sam ja citao, pa mene je iznerviralo kako se sve polomise oko Randa, ali inace nisu jos bile smarajuce. Inace meni su zanimljiviji zenski likovi jer u sustini idu nasuprot arhetipova.

Dotuce me ovaj San... Bio sam prestao, pa uzeo Vindza, i ne znam da nije problem u prevodu, ali tako mi je stil nezgrapno djelovao da me smorio posle 40-tak strana; ne znam da li da citam do kraja, ili se vratim Sanu, ponovo probam da citam Dzordana ili Martina, sve cekam lnekakav sajam da kupim Simonsa - jos uvek razocaran sto nije prevodio Skrobonja -pa citam nebuloze ( ko gleda KAKO SAM UPOZNAO VASU MAMU preporucujem Barnijevu kknjigu; ko gleda THE DAILY SHOW, Stjuartovu i KOlbertovu; odavno nisam citao nesto tako, pa kako kaze Homer, smesno zato sto je isitinito. )
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Perin u Sub Maj 30, 2009 4:10 pm

TOČAK VREMENA:

0. New Spring (Novo Proleće - prikvel) - imaš na sajtu Četvrte Dimenzije, na našem jeziku, prevod fanova sa tolkiena.
1. Eye of the World (Zenica Sveta) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 1 knjiga.
2. The Great Hunt (Veliki Lov) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 1 knjiga.
3. Dragon Reborn (Ponovorođeni Zmaj) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 1 knjiga.
4. Shadow Rising (Dolazak Senke) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 2 knjige.
5. Fires of Heaven (Nebeski Oganj) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 2 knjige.
6. Lord of Chaos (Gospodar Haosa) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 2 knjige.
7. Crown of Swords (Kruna Mačeva) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 2 knjige.
8. Path of Daggers (Putanja Bodeža) - prevedeno na naš jezik, u izdanju Lagune, 2 knjige, sa tim da je jedna tek izdana.
9. Winter's Heart (Srce Zime) - imaš na sajtu Četvrte Dimenzije, na našem jeziku, prevod fanova sa tolkiena.
10. Crossroads of Twilight - Nije prevedeno na naš jezik.
11. Knife of Dreams - Nije prevedeno na naš jezik.
12. Gathering Storm (prvi deo poslednje knjige - biće ih 3 ukupno) - još nije izašla, pojaviće se uskoro, nadam se.
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod Orion u Sub Maj 30, 2009 10:41 pm

Ne smetaju meni zene kao likovi, ima mnogo knjiga gde volim zenske likove.
U prve tri otprilike knjige Tocka Vremena, bile su podnosljive, ali kasnije krecu u zestoko smaranje.
Gomila nepotrebnih i dosadnih poglavlja, vezana je upravo za Elejnu, Ninaevu i Egvenu, a uz njih se
povremeno prikljucuju Avienda, Mudre, i gomila raznih Aes Sedai koje prosto ne mogu vise da popamtim
ko su, i ko je na cijoj strani.. vrcenje jednog te istog i nepotrebno produzavanje serijala najvise je
upravo vezano za zenske likove. Poglavlja gde su Rand, Perin, a posebno Met centralne figure meni su mnogo
zanimljivija.
Sto se tice njihovih karaktera, u sustini se svelo da su one prilicne manipulatorke i da po svaku cenu
pokusavaju isterati svoje, i da ne prezaju od upotrebe bliskih ljudi za svoje svrhe.. ne kazem da su
jednodimenzionalne i da nisu dobro osmisljene, ali nisu mi bas simpaticne.. a i da jesu, te simpatije
bi nestale zato sto su glavni protagonist smarajucih poglavlja.

No, ima serijal i dosta toga dobrog, a kad sam vec doguro do 8.knjige, sad idem do kraja.
Bogte, kontam da ce mi kompletna polica trebati za DZordana ::EE2:: .
Zasad imam 11 knjiga s ovim Laguninim podelama na dvoje, i ako bude isto s 8-11 knjigom, to je jos
8 knjiga. Znaci 19 knjiga.
U koliko ce knjiga nasi da podele dvanestu, ne smem ni da razmisljam.
Bice znaci, dvadeset i kusur knjiga :mrgreen: .

Vidim ova nova izdanja Lagune, malo drugaciji izgled, drugi papir, nije ko ranije..
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Sub Maj 30, 2009 11:59 pm

Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Perin u Ned Maj 31, 2009 1:32 am

Nema na čemu, nije bila frka, polica sa knjigama mi je blizu računara ;) Što se tiče Točka, pa to je serijal koji stvarno drži mnogo pažnju do...6-7 knjige, posle toga se rasplinjava radnja i serijal pada u kvalitetu. Met na kraju postaje najgotivniji lik, a Perin toliki papučar da je to strahota (što je bezze, jer je u prvoj knjizi koju sam pročitao od Točka, Ponovorođeni Zmaj, on jedan od gotivnijih likova - l'ladno sam se zajeb'o za nick :) Mislim, ima i dobrih fazona i delova priče u ostalim knjigama, ali nije to-to. Mada je opet to kvalitetno štivo, da se razumemo; ja sam pročitao Točak Vremena kompletan barem 3 puta, ako ne i više :D
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod PadanFain u Ned Maj 31, 2009 9:41 pm

Ma Džokijeva jedina pogreška je što je napisao Crossroadse, i on je mislim sam to priznao. Vidio je da ne paše, ali odlučio ipak objaviti da ljudi ne čekaju još dve godine ako poče ispočetka. Mislim ono, oke je knjiga, ali se ne događa puno. Što se ostalih knjiga tiče, jedino mi je još 8. slabija, dok Knife of Dreams svrstavam među najbolje, ima previše dobrih scena (ali opet premalo Randa).
The Golden Crane flies for Tarmon Gai'don!
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Mar 30, 2008 9:35 pm

Postod caliburn u Pon Jun 01, 2009 7:30 am

"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod High Duke u Pon Jun 01, 2009 12:06 pm

Od onih koji mesaju SF i F imamo i Pearl Sagu od Lustbadera. Svet na nekom srednjovekovnom nivou razvijenosti u kojem caruje magija, zauzimaju intergalatkicki osvajaci sa naprednom tehnologijom. Problem je sto je Lustbader navikao na kojekakve trilere, pa se zato gotovo svaki PoV zavrsava dramaticnim klifhengerom. Takodje, kada sam uzeo da citam, video sam da ima tri knjige. Kada sam ih procitao, shvatio sam da nije zavrsio pricu i da ce da napise jos barem dve u nekom periodu u buducnosti. Narodna knjiga je izdala prvo TRECU knjigu, pa onda PRVU u razlicitim prevodima koji ne mogu da se dogovore oko nekih stvari. Koliko znam DRUGU knjigu nisu ni izdali.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod babakarniang u Pon Jun 01, 2009 2:28 pm

Prvo da kazem da je Teror Simmons u svom naboljem izdanju i zasluzje da se da 703 din za knjigu.

Drugo Dzordan je prosto sa 8 knjigom uradio isto sto i Sejmonova sa 3 znaci bespotrebno odugovlacenje (ko ga briga za detalje kako se koristi zdela vetrova)... Znaci mnb citaj Martina on bar drzi ravnomjeran kvalitet od dijela do dijela.

Trece Wulf je sjajan al nije za pocetnike prije bih im dao Lem-ov Fijasko.
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod alcesta u Pon Jun 01, 2009 8:10 pm

What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod caliburn u Uto Jun 02, 2009 7:49 am

"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod Orion u Uto Jun 02, 2009 2:45 pm

Zasto komplikovani Stanislav Lem, umesto jednostavnijih a isto kvalitetnih dela, o kojima smo pisali ?
Inace, kupih Putanju Bodeza za 419 din. Kad se odbiju mape, recnik, reklame , pitanje ima li knjiga i
260 strana. No nije bitan broj strana vec kvalitet, a ovo je cini mi se najlosija knjiga u serijalu.
Nadam se da ce Srce Zime biti bolje. Valjda ce Laguna izdati i drugi deo ovo leto, a deveti nadam se na jesen.
Hocu da verujem da im nece pasti na pamet da nam godisnje daju po jednog Dzordana, jos podeljenog
u dva dela. Ako to urade, razapinjem sator ispred Resavske, i strajkujem :mrgreen: .
Sto se tice trece knjige Semjonove, babacarniang je u pravu. Jeste cisto otezanje i odugovlacenje.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod babakarniang u Uto Jun 02, 2009 4:43 pm

Sta zar Simmons nije sjajan? :)

A poredio sam gubljenje vremena Dzordana odnosno Sejmonove u 8 odnosno 3 knjigi obe su razocarenje ::LJ::

Ah znao sam da cete burno reagovati ali Ja smatram da treba poceti kvalitetno da bi kasnije znao razliku izmedju dobrog i loseg SF-a... Recimo Ja sam poceo sa Lemom, Murkokom, Asimovom, Klarkom, Strugackim, Dikom, Herbertom, ako necete da razmisljate pa tu su uvijek Gibson i Guld i njima slicni ako ste na to mislili ::T::

A preporuka za mjesavinu SF-a i EF-a ima Ijan McDonald definitivno.

P.S. Nadam se da cete sada ispravno shvatiti pozz za sve ljubitelje ovih divnih zanrova.
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod mnb u Uto Jun 02, 2009 5:16 pm

Slika

Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige