Moje preporuke idu, za početak čitanja EF literature, na sledeće naslove:
Belagrijada, Dejvid Edings (Pion proročanstva, Kraljica Čarobnjaštva, Magijski Gambit, Čudotvorčeva Kula, Čudesna Završnica) - Izdavač Laguna, Beograd - Edings, pokoj mu duši, je pisac koji nema neki književni kvalitet, ali pruža izvrsnu zabavu. Knjige su mu dosta predvidive, ali su pune humora i verujem da će se svako ko počne čitati fentezi sigurno oduševiti ovim serijalom, koji potpada pod klasični fentezi. Laguna je nastavila da izdaje knjige ovoga autora, a novi serijal, koji relativno nastavlja priču iz Belgarijade, jeste Melorijada.
Saga o Kapiji Svetova, Rejmond E. Fajst ( Čarobnjak: Šegrt, Čarobnjak: Majstor, Srebrni Trn, Tama iznad Setanona, Princ Krvi) - izdavač Laguna, Beograd) - Fajst potpada pod isti kalup kao i Edings. Klasičan fentezi, ovaj serijal je pun elfova, patuljaka, goblina i mračnih vilovnjaka, tako da će ga svaki fan Tolkina sigurno gutati kao beba svoju kašu

Priče o Otoriju, Lian Hern aka Gilian Rubinštajn (Preko slavujevog poda, Trava mu jastuk...) - izdavač je Narodna Knjiga, Beograd kao i u Hrvatskoj Mladinska (Otvorena Knjiga) - Stvarno je šteta što je Narodna Knjiga bankrotirala pre nego što je izdala poslednju knjigu u ovom prelepom serijalu, pod nazivom Brilliance of the Moon. Ovde se radi o epskoj fantastici smeštenoj u orijentalnom delu sveta, tačnije u Japanu. Rubinštajnova ili ti Hernova je dobar pisac i knjige joj plene pažnju kako opisima tako i samom radnjom. Ovo je iskrena preporuka svima (bilo početnicima bilo okorelim čitaocima fantastike).
Sećanje, Jad i Trn, Tad Vilijams (Presto od Zmajokosti 1 i 2, Kamen oproštaja, Ka kuli Zelenog Anđela 1 i 2) - izdavač je Laguna, Beograd, kao i u Hrvatskoj Algoritam, Zagreb. - Vilijams je ovim serijalom napisao jedan standardni fentezi serijal, ali za razliku od Fajsta i Edingsa on ima nešto spisalačkog umeća da ga začini kako dobrim rečenicama, tako i dobrom i solidnom radnjom. Jedina mana ove trilogije jeste što se radnja ispočetka sporo odvija, tako da će vam nakon pređenih 100 stranica izgledati kako ništa nije rečeno i doći ćete u iskušenje da ostavite ovaj serijal. Smognite snage i nastavite da ga čitate, jer ovo je serijal dosta prijemčljiv za širu publiku, a svideće se ljudima koji tek počinju da čitaju fentezi.
Hronike Ambera, Rodžer Zelazni ( Hronike Ambera su u tri toma objedinjene - Hronike Ambera 1, 2, 3) - izdavač je Alnari, Beograd. - Zelazni je pisac u čijim knjigama ima dosta humora, ali i dobre radnje. Hronike Ambera su postale, mogu slobodno reći, kultni serijal fantastike - jedina mana jeste što je Zelazni umro pre nego što ih je završio. Međutim, nemojte da vas to obeshrabri - priča je relativno zaokružena, zato put pod noge i otiđite u knjižaru po primerak ovog prelepog serijala koji će vas oduševiti. Ovo je inače prva preporuka, pored Priča o Otoriju, koja nije na kalup Tolkina i vilovnjaka.
Mislim da je dosta preporuka za dans, sutra ću dodati još neke preporuke za početak čitanja SF-a i verovatno proširiti listu preporuka za početke čitanja EF literature. Slobodno davajte svoje preporuke - njih ćemo ubacivati takođe u prvi post, tako da će ljudi koje zanima šta smo to stavili na listu, moći da je vide u ovom, prvom postu. Takođe bih molio moderatora da pinuje temu, ako mu nije problem.
SF PREPORUKE:
Karl Sagan, "Kontakt". Dovoljno SF da se nađe na listi preporuka, dovoljno razumljivo za laika, generalno optimistički pristup temi (zbog ovoga sam precrtao gomilu naslova sa liste,na čelu sa Bredberijevim Fahrenheitom)...
Oktavija Batler, DETE KRVI, Sirijus, zena je carica
Artur Klark, ZID TAME, Kentaurova zbirka, jedan od najboljih SF viceva
Isak Asimov, COVEK DVESTAGODISNJICE, Polarisova zbirka, najbolja njegova prica o robotima
Vonda N. MakIntajer, O TRAVI, MAGLI I PESKU, Kentaurova antologija, sjajno i posluzilo za roman
Dejvid Brin, TOR SRECE KAPETANA AMERIKU, Sirijus, ne nije o Marvelovim stripovima
Dzordz R. R. MArtin, NOCNI LETACI, Znak Sagite, moja omiljena prica SF strave
Teri Bison, DVA MOMKA IZ BUDUCNOSTI, Poalrisova antologija, moja omiljena Sf humoreska oja nnije Seklijeva
i
najbolja SF prica svih vremena
Ursula Legvin, ONI KOJI ODLAE IZ OMELASA, Sirijus, remek delo, mozda je ima i u nekoj od Poalrisovih antologija.
... A onda i Brdberi, Silverberg, Vulf, i Zelaznijevih 24 POGLEDA... kad se naviknu...
NAPOMENA: Preporuke je dao mnb.
evo i mojih preporuka za SF:
Lois Mekmaster Bižol - Saga o Majlsu Vorkosinganu, prva dva dela izdala Laguna, Beograd, ostatak ima u izdanju Algoritma, Zagreb. Barem mislim da je Algoritam. Ovo je militeri-sf, koji će se verovatno svideti široj populaciji. Meni je ok, zabavno štivo.
Vilijam Gibson - Neuromanser (ili u novom izadnju Neuromant). Izdavač je IPS, za novo izdanje, a za staro...ne znam. Ovo je sajberpank. Ko voli Matrix film, voleće i ovo delo.
Frenk Herbert, Hronike Dine. Izdavač je Alnari, Beograd, mada imam i starijih izdanja drugih izdavačkih kuća. Šta reći o ovom klasiku SF-a? Lično omiljeno SF delo, mada kvalitet opada nakon 2 toma. Ovo delo je verovatno mnogo vas pročitalo, i siguran sam da ćete se složiti samnom da je ovo neizostavno štivo.
Daglas Adams - Autostoperski vodič kroz Galaksiju. Izdavač je Alnari, Beograd. Ovo je jedno kultno delo, pisca koji nam pored razne šarolikosti svetova nudi i dosta humora. Zaboravite na onu skalameriju od filma - pročitajte knjigu koja je deset puta bolja, a i smešnija
Erik Ajdl - Put na Mars. Izdavača ne znam, ali čini mi se da je Mono i Manjana u pitanju. Srbija. Isti je ovo slučaj kao sa Adamsom. Roman je pun humora, ali to je i za očekivati, sa obzirom da je roman napisao bivši član Monti Pajtona. U pitanju je opet SF. Kao i kod Adamsa, pun je humora.
Za one koji žele neo SF delo koje je malo "jače" i "osrednje" onda neka pročita:
Rodžer Zelazni - Stvorenja Svetlosti i Tame. Izdavač je Alnari, Beograd. Ne znam tamčno da li ovo delo da svrstavam u SF, ali je meni lično ono više SF nego EF. U svakom slučaju, preporuka ide za ovo Zelaznijevo delo.
Rodžer Zelazni - Gospodar Svetlosti. Izdavač je Alnari, Beograd. - Meni omiljeno Zelaznijevo delo. A must read. Inače roman je zaseban, pročitate ga, i nema više
Rej Bredberi - Farenhajt 451. Izdavač je Laguna, Beograd. Ovo delo mi se baš svidelo. Kupio sam ga buzašto, za neka 2.5 evra, jer je u to vreme bila neka rasprodaja u Lagininim klubovima knjige. Delo sadrži malo, hajde da tako kažem, filozofije u sebi. Ekstra je stvarno, posle ovog dela se čovek stvarno zapita kakva ga budućnost čeka.
Filip K. Dik - Sanjaju li Androidi električne ovce? Izdavač je Algoritam, Srbija. Ovo delo je prevedeno na ćiriličnom pismu, tako da sve kolege iz Hrvatske verovatno neće moći da pročitaju ovo delo koje je stvarno super. Sličan uticaj je na mene imalo kao Farenhajt.
Filip K. Dik - Ubik. Izdavač je Algoritam, Srbija. Isti slučaj kao i sa gorepomenutom knjigom istog pisca.