Završila sam i ja.

Semjonova šta god da napiše, meni se toliko sviđa sam njen stil pisanja da joj gledam kroz prste za mnoooogo toga drugog. Najveća zamerka mi je što je toliko toga ostavila nerešenog od raznih detalja iz prethodnih knjiga. S druge strane, ne mogu trenutno da sudim jer sam uspešno zaboravila detalje svih prethodnih knjiga.

Znači, moram opet krenuti od prve pa do četvrte i tek ću onda tačno znati šta je dovršeno a šta nije. Da ne pominjem da mi pola imena i događaja od ranije koji se onako usputno spominju ovde ništa ne znači.

Dakle, revizija obavezna, sigurno mi neće teško pasti.

Samo vremena da nađem.
U svakom slučaju, uživala sam čitajući, ali sam sve vreme negde u pozadini razmišljala, dok se mi zadržavamo ovoliko na tome i tome, kako ona misli do kraja da spakuje sve što treba da spakuje, a ima još samo stotinak strana...? I tako dalje.
Uopšte gledano, ovo samo potvrđuje moju netrpeljivost prema serijalima.

Čini mi se da bi najbolje bilo da smo imali prvu knjigu, da je kraj prve malo bolje zaokružen i tu da se stane. Mada se meni i druga dopala, a i deo treće, to znam iako ih se više ne sećam.

Zašto se ova knjiga uopšte zove Dijamantske gore? (Mada, generalno, ni za ostale knjige mi nije bilo najjasnije zašto se tako zovu, osim prve, naravno). Da ne pominjem onaj sinopsis po kome ispade da je glavna radnja ono što se dešava tek posle 300 strana. Ispade da nema ničeg lakšeg od sravnjivanja Dijamantskih gora sa zemljom, samo se trebalo setiti, tipa Kolumbovog jajeta. Ima naravno mnogo i toga što mi se sviđa. Deo s Honomerom mi je OK mada je mogao biti malo kraći, srazmerno ostalim zapletima i likovima. Glupo mi je što opet ništa ne znamo šta će biti s Jelenčetom i ostalima, mada mi je Vukodavova sudbina prilično očekivana i dovoljno logična. Sve sam se odnekud nadala da ćemo opet videti Tilorna, i on mi je najviše nedostajao u završetku.
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?