Ja sam uspela potpuno da zaboravim Magični krug, osim da mi je Hitler u njemu bio totalni promašaj i da sam se skroz pogubila s porodičnim vezama.

Pročitala sam i Osmicu sada. Verovatno sam izabrala najgore moguće vreme za to, posle par knjiga vezanih za Napoleona i Francusku revoluciju. Kad sam počela istorijska poglavlja, prvi utisak mi je bio "O zaboga, zar opet! Zašto neko ne piše o istoriji Dalekog istoka, za promenu?"
Sviđa mi se šahovski zaplet, ali nisam bila nešto raspoložena za braunovske momente, mada je Nevilova za Dena Brauna izmislila književnost. Nije mi se dopao akcioni deo, suviše mi je naivan a junakinje se neočekivano lako izvlače iz svih opasnih situacija. Kraj još gore, posle onoliko peripetija kroz vekove, prisilnih brakova između crnih i belih u višem cilju

i tolike priče o uništavanju figura na kraju se vratismo odakle smo krenuli, trt, ništa. No dobro, verovatno je to bilo potrebno da bi mogla da napiše nastavak.

Inače i savremeni deo bi mi se mnogo više dopao da nije i tu ugurala rodbinske veze, ali je ipak podnošljivije nego u Magičnom krugu. Epizoda s Gadafijem mi je bila osveženje.

(Iz nekog razloga, za sve vreme čitanja onih delova u Kazbi nije mi iz glave izlazio Pepe Le Pew

).
Likovi su nikakvi, osim Lusi i kučeta, da njega ne zaboravim.

Solarin je toliko stereotipan da je to strašno, a svi oni agenti raznih tajnih službi ispadoše prave dobrice.
Knjigu sam davila jedno dve nedelje, posebno prvi deo, kasnije se lakše čitalo. Dopada mi se zaplet sam po sebi, u smislu zagonetki, rebusa, šaha i povezivanja svega toga, ali dopada mi se uglavnom na apstraktnom nivou, a ne i kako je konkretno ostvareno. Meni lično je strašno da kažem da je knjiga predebela, ali knjiga ovakvog tipa, koja pre svega treba da zabavi, nikako ne bi smela da ostavlja takav utisak.

Jedno vreme mi se činilo ko da čitam lektiru, u stilu "ajde kad sam već počela sad da ne ostavljam", ali srećom kasnije se popravilo. Poseban štimung napravio je jezivi povez, u startu sam jurila strane prve polovine knjige, a kasnije kako sam koju okrenula i ona bi otpala, tako da sam više pazila da mi se baš sve ne raspadne nego što sam se udubila u tekst. Na kraju sam nosila sa sobom samo zadnju trećinu knjige a ostatak čuvala na sigurnom mestu, da se ne izgubi.
Sve u svemu, nisam sigurna da je vredelo truda. Možda dam šansu još nekoj njenoj knjizi, ali ovaj put se stvarno neću gnjaviti do kraja ako mi se odmah ne svidi. Razume se, mnogo je bolja od Magičnog kruga, to stoji.

What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?