Nisam nešto prezadovoljna sajmom ove godine, ali nije ni loše...
Nekako mi se čini kao da sam prethodnih godina za isto ili manje para našla kvalitetnije stvari, ali opet
Polovnjaci:
Uzbekistanske, ukrajinske, uralske, beloruske i kavkaske narodne bajke (5x300din, izuzetno očuvano)
Agata Kristi - Vječita noć i Kod bijelog konja (ako ne upazarim bar jednu njenu knjigu izdanja Globus - Matica srpska, sajam je propao

)
Nove knjige:
Agata Kristi - Igra ogledalima, Trnci u prstima, Poslednji čudni slučajevi gospođice Marpl (Mladinska knjiga je izdala 8 romana dotične gospođe, po prvi put prevedenih na naše jezično područje; još 5 komada mi ostaje da nabavim ali to neki drugi put

)
Nil Gejmen - Knjiga o groblju (počela čitati na putu kući, ne djeluje loše, možda malo ipak dječija knjiga ali mi opet za djecu nisu oni opisi čudovišta, tako da ne znam gdje da je smjestim)
Haled Hoseini - Lovac na zmajeve i Hiljadu čudesnih sunaca (ova druga je planirana kao poklon, no međutim... majka mi je rekla da nema šeme da je poklonim jer je pregledala knjige koje sam donijela kući i jedino te dvije izgledaju kao da vrijede da se pročitaju... rekla je da poklonim jednu Agatu Kristi ako nešto moram da dam)
Milisac Popović - Zaboravljena gora (jedva čekam da se bacim na čitanje)
Viktor Peljevin - Šlem užasa (takođe jedva čekam, mada sumnjam da je ne koljena nego do gležnja Baba Jagi - imam osjećaj da je Jaga ubjedljivo najjače djelo te edicije)
Artur Konan Dojl - Šerlok Holms - Avanture (vidjela sam zbirku od 8 knjiga, ali ostadoh bez para pa kupih samo jednu da kasnije znam koje je izdanje kad budem kupovala ostale, pošto definitivno želim ovo)
I na kraju kad sa 180 dinara u džepu dođoh do štanda sa muzikom, morala sam izvaliti 100 za Pesme za Koštanu koje je priredio Ivo Cenerić... jednostavno sam morala...

A što se tiče samog sajma... prvo sam se umalo izgubila u onim halama, sreća moja što imam dobru orjentaciju u prostoru. Oduševila me "pomoć na putu", odnosno momci koji patroliraju i pomažu invalidima uz/niz stepenice. WC začuđujuće čist

Nedostatak su mjesta za sjedenje - meni je kičma otpala od ruksaka punog knjiga a nisam imala gdje da sjednem (mjesto u kafani je premija naći). A u dijelu polovnih knjiga nije dozvoljeno sjediti na "zidiću", čak idu i opominju...
I mogli bi dijeliti mape na ulazu ili uz kartu. Mislim ako već uzimaju 250din za ulaz onda bi mogli i nešto da mi dadnu zau zvrat - recimo mapu hala sa popisom štandova, a ne da tražim nešto pola dana, odnosno da idem od hale do hale i tražim fiksne mape (jer ja u pet minuta zaboravim gdje je šta bilo)
Među polovnjacima sam vidjela dosta knjiga koje posjedujem, odnosno koje su davno kupili moji roditelji ili babe/dede dok su to još bila nova izdanja, pa sam nekako bila ponosna na sebe ako se to tako može nazvati. Ali neki neočekivani blagi val topline me prošao kada naišem na poznatu knjigu

A vidjela sam i Gričku vješticu, staro izdanje, tvrdi povez, koža, 7000din.. kad nisam zaplakala na štandu. Već sam pomislila da ponudim svoje tijelo za knjige ali sam se uzdržala u zadnji trenutak xD