[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod mnb u Pon Nov 09, 2009 12:24 am

Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod babakarniang u Pon Nov 09, 2009 1:18 am

Ok upravu si skoro za sve sto se tice fantasy serija... a Flash Forward gledam i zaista ne vidim vezu sa Lostom koji je usput jako dobar zao mi je sto Caprica nije zazivjela... A sledece godine dobijas jedan vamp ljubic u obliku nastavka Buffy & Angela :)

A da si citao Hrvatskog Tolkina ne bi ni postavio to pitanje znaci jad i cemer toliko izobliceno da je smesno srecom ja imam nase ali staro izdanje novo nije bas najbolje pored toga sto Tolkin zna biti naporan ne treba ti i los prevod :lol:
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod nightflier u Pon Nov 09, 2009 2:15 am

Avatar the Last Airbender je sjajan.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod Perin u Pon Nov 09, 2009 2:34 am

@mnb: Pa, Martinom u biti nisam zadovoljan...ali to je sve lični afinitet. Kako sam navikao na sprke prevode, nekad mi rečenice mlohavo zvuče. Primer:

Primer rečenice iz Algoritmovog prevoda:

[...] mršava bosonoga djevojka dvostruko starija od nje srušila ju je na tlo i pokušala skinuti čizme s njenih nogu, ali Arya joj je dala pljas po uhu svojim drvenim mačem [...]

Primer iste rečenice kod Lagune:

Baš jučer, mršava bosonoga djevojka, duplo starija od nje, oborila ju je i pokušala da joj svuče čizme s nogu, ali ju je Arja odalamila štapom po uhu, tako da je ova [...]

Lično, bolje mi je po srpski, mada mi se sviđa što hrvati ne rade transkripciju imena.
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Pon Nov 09, 2009 12:11 pm

@BABAKARNIANG: Ja mislim da je CAPRICA zazivjela, no da su tek pustili pilot? A FALSHFORWARD koji se ne drzi predloska, ima, kako su mi rekli, konstantne reference na LOST ( reklame za aviokompaniju, pominjanje nekih dogadjaja, te zivuljke koje se iznebuha pojavljuju ). Hm, typo u naslovu no sad mi se nekako ne mijenja... BUFFY nijesam nikako volio, pa nisam gledao ni ANGEL sem epizode u kojoj igra Dzeremi Rener. Inace, na forumu na kojem su, moram napomijenuti da je u pitanju americki forum, kao alternativni cover za album Adama Lamberta, smjestili fotomontazu na omot singlice JEREMIJA PALI TOPA ( nas je pjevac zajahao cijev tenka, a ovi su tutnuli Lambertovo lice; besramnici niti ne slute kako je vjelicanstvena pjesma jeer ne razumiju srpski ), usporijedili su dogadjaje iz serije TRUE BLOOD sa onima iz BUFFY i ima nevjerojatnih poklapanja... Trebao bih skinuti kad vec mogu, PRIPOVJEDACA ( drugu sezonu nikad nisam niti gledao ) te KARNEVAL, pa tko zan sto snime dok ja sve pogledam... A SUPERNATURAL, od koga sam odavna dgao ruke, ove nedelje se drznuo ismijavati popularne serije ( koje su dovoljno lose da ne trebaju ismijavanje da bi bile smijesne), no serija koja je nakrcana netalentiranim pozerima previse si dopusta:

a to je tek pocetak.

@PERIN: Jos! Jos! Tko bi rekao da ce biti tako mlohavo! Prijevode li imena koja se trebaju prevesti? Salim se, hvala i za ovaj primjer.

@NOCNI LETAC: Prije nekoliko mjeseci sam odgledao desetak epizoda prve sezone, ( prve knjige, heh ) mislim da je ostalo samo nekolicina epizoda do njenog finala. Youtube je odlucio da treba obrisati ostatak. Preporucili su mi seriju, no ja sam bio rezervisan, bojeci se necega nalik na avanture Narutoa ili jos gore, grube seksualne aluzije Gokua i kompanije. I onda sam pogledao prve dvije, i bio iznendajen kolicinom vjestine i umjerenosti kakve se ne srecu cesto u, ne samo djecijim programima no i u ovima za odrasle. Ocekivao sam beskrajne scene tucnjave, besmisleno nasilje i glavnoga junaka koji je Bart Simpson u fantazijskome okruzenju. Prvi znak da to nije tako bio je Ujak, i odnos njega i princa ( zaboravio sam imena, sem da je mali Ang i polic jip jip sto da sam uhvatio sebe kako vicem i sam u odredjenim momentima )koji nisu bili tipicni negativci. Vanredno dobra serija, jako bih volio da odrze kvalitetu kroz sve tri knjige ( iznenadfjen sam sto ima samo tri sezone, mislio sam da je serija popularna cim su odlucili snimati film, ali mozda je bolje, ako su uspjeli dovesti pricu do kraja kako valja ). Najbolja mi je fora u seriji bila kako izmire ona sela koja su se zavadila oko gluposti prije stotinu godina, a najnapetija epizoda kada srecu grupu djece sto se bore iz sume protiv Fire Nation, pa ispada da je klinac koji ih vodi rodjak onoj djeci iz Kingove DECE KUKURUZA. A smijao sam se tokom citave epizode,kada dodju u selo koje zivi slijedeci prorocke vizije.

Zna li itko ima li u Novome Sadu primjeraka MALTESKOG SISMISA, da posalajem Ljeteceg majmuna da mi nabavi prije no sto se rasproda?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod babakarniang u Pon Nov 09, 2009 1:51 pm

Član
Član

Postod mnb u Pon Nov 09, 2009 2:29 pm

Sad ce svi da skoce kad ovo napisem , ali, navikao sam: PRIPOVEDAC, izvorno JIM HENSON'S STORYTELLER, makar prva sezona, nesto je najljepse sto su serije za djecu ikada dozivjele. Pripovjedac, u divnoj izvedbi Dzona Hurta ( ja sam gledao nadsinhroniziranu obradu TV NS i moram pohvaliti obradu ), u svakoj epizodi, uz pomoc vjernoga kucova prica neku pricu koja ce ti svakako biti poznata. Serijal je vanredno vizualno osmisljen, neke epizode jednostavno izgledaju onako kako lirski fantasy treba izgledati, recimo kao Skotova LEGENDA. A ima predivnih momenata. Skini prvu epizodu, ako se dobro sjecam, ipak ima tome preko dvije decenije, to je ona s roditeljima koji zele dijete pa makar ono bilo i jezic, obrada je stare cak i kod nas koriscene tematike o drugoj kozi; ja sam se, odmah, izbezumio, kada idu kroz selo, ljudi im se izruguju i zena tesi uplakano stvorenjce, obicna scena a pogodjen smek, i citav serijal tako. Ako ti se ona svidi, raspali, ali pazi, to je serijal iz osamdesetih, efekti nisu digitalni, sve je lutkarstvo. Boze, kako ima divnih momenata, cista magija kada zavrsava pricu, gledajuci u kameru i kaze kako su ga zvali na vjencanje, pricao im je price i na poklon su mu dali jednu od djevojkinih gvozdenih cipela ( vidjeces ) te kaze " I evo je ovdje " i pruza ruku, s ispruzenim dlanom, praznim, i smijesi se. FEAR ITSELF je koliko mislim, ekvivalent MASTERS OF HORROR, a APPARITIONSD nijesam siguran sto je. A KARNEVAL se slazemo, i steta sto je bila mala gledanost.
Slika

Član
Član

Postod Orion u Pon Nov 09, 2009 2:54 pm

Hm, ja sam Malteskog sismisa nabavio na Sajmu, mislim da ga nema u Novom Sadu, cini mi se da su na Znaku Sagite
ljudi iz Tardisa spominjali da ce uskoro imati svoje knjige i u nekoj od novosadskih knjizara. Ipak, nisam bas stoposto siguran, mnb, pa ti pogledaj, ako gde ima pretpostavljam da bi moglo biti u Ljubiteljima dobre knjige, ili mozda u knjizarama u Matici srpskoj, FTN-U, tu je bilo isto nekih domacih izdanja fantastike i horora..
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Pon Nov 09, 2009 5:49 pm

To ce morati Lijeteci majmun da obavi, pa cu proslediti informacije; nije mi jasno koja je to knjizara Ljubitelja, jel' to stara Maticina u centru? Hvala inace. Kakav je i sto POSLEDNJI SRBIN?
Slika

Član
Član

Postod Orion u Pon Nov 09, 2009 6:21 pm

Eh, posto sam ja tek 14 god. u N.Sadu :) , ne znam sta je pre bilo tu, ali knjizara Ljubitelji knjige je u Zmaj Jovinoj, cini mi se br.9, u okviru nje je i Lagunin klub citaoca, tako da zbog popusta cesto tu pazarim.
Poslednji Srbin- meni se mnogo, mnogo dopao. Iako sam u nekim diskusijama video da Boban ima prilicno lose misljenje o Stivenu Kingu, mene ova knjiga upravo neodoljivo podseca na Kingov stil pisanja. Lako i neosetno se s terena realnosti prelazi na teren maste i fantastike. Ima nekoliko tokova radnje koji se ispreplicu, i tek pred kraj se moze naslutiti kuda ce odvesti. Iskoristena je pozadina ovih desavanja kod nas, radnja se veze za Bosnu, konkretno Martin Brod i okolinu, ali u sustini nije to knjiga o srpstvu ili tako necem. Vredi je imati, a nije ni skupa, sajamska cena je 540 din. Ne bih sad da govorim bas o pojedinostima, da ti ne kvarim uzitak citanja, ako se odlucis za nju.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Pon Nov 09, 2009 6:27 pm

I da, cesto " skace " u vremenima, mesaju se proslost, sadasnjost , preplicu se i sustizu.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Uto Nov 10, 2009 8:51 pm

Izasao je prvi tom UPORISTA, no SALEMOVO je u prelijepom ( citiram ) tvrdo povezu, raskosno ilustovano izdanje, za tisucu dinara. Knezevicev je roman 600, no nije stjekao dojam da je Fantastika, a SISMISA nije nigdje vidio. LEGENDE su oko 1000 takodjer. PTOLOMEJEVA KAPIJA 800 kkao i DRAKULA NEMRTVI te SOj.

Jos jedared se izvinjavam sto sam protejklijeh nekoliko dana pisao gluposti, no valjda ste svikli dosada.
Slika

Član
Član

Postod babakarniang u Uto Nov 10, 2009 10:42 pm

Na sajtu jos nema uporista no to nije nista novo... Nego mnb da nemas mozda Skype nalog da ti posaljem neku svoju kratku pricu da vidis valja li cemu isto vazi i za nightfliera posto mi kazu da sam prilicno dobar no ja nisam samouvjeren a posto puno citate valjda znate sta valja. :)
Član
Član

Postod babakarniang u Uto Nov 10, 2009 10:43 pm

Na sajtu jos nema Uporista no to nije nista novo... Nego mnb da nemas mozda Skype nalog da ti posaljem neku svoju kratku pricu da vidis valja li cemu isto vazi i za nightfliera posto mi kazu da sam prilicno dobar no ja nisam samouvjeren a posto puno citate valjda znate sta valja. :)
Član
Član

Postod nightflier u Sre Nov 11, 2009 2:18 am

http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige