od mnb u Sub Dec 12, 2009 10:03 pm
U redu. Gresiti je ljudski a priznati gresku je covecno. Tako, da, priznajem, pogresili ste: pustili ste da vam promaknu i Forma Fantastica, KOjot, Meduza i Neor, ali sada je vecina ljudi sto se bavljase njima okupljeno oko Paladina, i imate priliku svoju gresku popraviti. Nije da bas nemaju a[psolutno nista sto bi vas moglo intertesirati. Skrobonja je priredio antologiju, parnjak BELOME SUMU, naziva ISTINITE LAZI. Okupljene oko motiva urbanih legendi - ne, dakle, filma Kameronovog, ovih podosta pripovjesati zahvacu u plodno obilje kako univerzalnih, tako cisto domacijeh legendi i imena djeluju izazovno i s nekim iznenadjenjem. Takodjer, nakasljat cu se - BESPUCE. Po ko zna koji put. Vidjet cete, covjek je vrh vrhova, a kako je isati prijevod kako ondak, padati cete u trans. I naravno, ono sto djedji srecu kvari, ponesto ustupaka komercijali, Bruksov PRIRUCNIK ZA ODBRANU OD ZOMBIJA dopuna njegovu glupu romanu SVETSKI RAT Z.
Od sviju - DERETA. Vidio je Ljeteci majmun roman jos prije stanovita vrijemena, no, kako nijesam imao podatke, nije morao reagirati. Onda ja tako nicim izazvano nalijecem na netu na podatke, pa moramo izvijesce napraviti. METRO 2033, toboz internet senzacija, mlada ruska pisca Dimitrija cini mi se Gluhovskoga ili stogod slicno, povjest je o drustvu ljusi sazdanome nakon ko zna kakve katastrofe u zdrelima moskovskogas sistema podzemne zeljeznice. Cini se da je akciono avanturisticki zaplet inkorporiran u jezivu satiru tako da nece biti problkema senm malko povjece cijene ( no, bit ce tu i tamo popusta, valjda ). Ko zna mozda bude i film, bolji od NASTANJENA OSTRVA. Mislim da je ista kuca objavila i magijsko rtealisticki Dijazov roman o kletvom pogodjenom ljubitelju fantastickoga stripa, ali nijesam jos dobio potvrdu.
Moram jos jednom istaci kako sam pozitivno sokiran paznjom i prijemom na koje nailazi ovo objavljivanje radova domacijeh fantasta. No, kako vec pomenuh, ono sto se Jaksicevu severnjaku desilo cist je nonsens. Moje je misljenje, ponavljam moje, da pisci novisnke kritike, kkao cisto obavestajnoga teksta, moraju imati obzira prema eventualnome citatelju knjige, pogotovu ako jos i oni smatraju istu uspjelom. Mene nimalo ne smetea kada mi tko sune u lice kraj kakve knjige jer mahom ne citam radi zabave, no nijesmo svvi isti. Duznost je novinskoga kriticara izvijesatiti, dati svoje misljenje o knjizi filmu no berz spojlerovanja. Knjizevna kritika je druga stvar, ona do u detalje moze razmatrati sve aspekte djela no nju svakako ne cita prosecan puk, i treba makar cetiri stranice dnevnih novina. Tako da, kada sam ja isao u malu salu da gledam Finceerovu IGRU recimo, da mi je dosao pijani projekcionist i otkrio kraj filma, bio bi sokiran, nimalo pozitivno, mojom reakcijom. ( Oh, taj kockasti sezen na platnu, svi su izgledali kao da su iza zice ).
Primijecena dva reprinta, BELA ANe i Edvarda Sifreta, blagi dark fantasy o cudnoj lutki, obajvljena jednom, davno, u Plavoj ptici, te PORTRET GOSPODJE SARBUK Forda koju cu se ljutiti ako sada ispustite iz saka. Jesmo li se na pocetku dogovorili da cete se popraviti.
U ediciji pod nazivom Konfekcija, nesluzbeni naziv s tendencijom da postane samoostvarujuc, IP(ublish)S(hit) objavio je jos jedan roman Groznoga Dzima Bucera pod naslovom DOBRI STARI DEMON. Ovoga puta, Drezden - koji se krije pod alijasom Feliks Kastor - carobnjak, a ovde i egzorcist, vrslja opet po Cikagu, ovaj Londonu - sto je ovo? - i otkrivca da mu o glavi radi citava biuljumenta natpriordnih stvorenja. Ama, cekaj i Bucer pise pod pseudonimom Majk Keri? ( Hor donjovoltskih pljosnatih crva se sasaptava ) U, izgleda da je to neki sasvim drugi pisac,sa sasvim drugim junakom, u sasvim drugom zapletu koji lici na drugog pisca, njegovoga drugoga junaka sa drugiom zapletom, koji su u sustini isti. Samo drukciji. ALi oba su nistice. Znam sto ces reci sinko. Dvaput nista je nista. Sto znaci da crva nije ni bilo. A naravno, nisam htio reci da sam gladaaaan! Dobre literature. Sto od ovih izdavaca necemo dobiti. Ko im je jos ostao od takvoga dsmeca- sprijemaju Harisovu, onda mogu Kejnovu, pa zacetnika, Kuka, pa sada se i Sirli bacio u te vode, a da ne zaboravimo Grina... Sada mi je vec pripala muka...
@BOOKSPOT: Hvala za kritikunastavka DRAKULE. Milsim da cu preskociti. A ja kada samn SOlsa pominjo jos onda svi su se smijali! Sto to znaci da je Sandereson ORIGINALAN? I najbolji novi pisac je koliko cujem Abraham, kojeg bi mogli ovi iz one izdavacke kuce koja gaji ediciju KOnfekcija bas i objaviti e da im se malo poravi prosjek. A i Durham ima nastavak ACACIA -e.
Jesam li nspominjao kako sam odusevljen s 9. I kako su ekranizacije BArkerovih pripovjesti, KNJIGA KRVI te UZAS sjajne ( ozbiljno: ovaj drugi pogotovu,samo mi je glup kraj koji izneverava osnovnu premisu kod Barkerove price ). A najbolji cisto fantasy film ove godine mi se sve cini da je INK. Ovo je treewbalo da zaradi koliko i TRANSFORMERSI! Jos nijesam dosao sebi, koliko sam bio uzbudjen i osusebvlajen dok sam gledao - mada se moram pohvaliti- brzo sam shvatio sto se u stvari dogadja. A zasto ne valja niti jedan snimak MLADOGA MJESECA?
Pozdrav, i obradujte sebe nekom lepom knjigom. I ne citajte ovo sto ja citam Stivensonov glupi sajberpank roman: uspio je sjanu SF ideju zatrpati tolikim glupostima i bezveznom prozom da mi je prosto zao truda koji je Knezevic imao oko objavljivanja.

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.