Dobro, de, sto ste surovi
. Da ne ubijamo coveka odmah u pojam.
Niko se nije rodio naucan, stil i pismenost se mogu usavrsiti vremenom, i najveci pisci umeju da napisu rogobatnu recenicu, i imaju lektore i urednike koji ih peglaju.
Ali ti zaista na startu imas ozbiljan problem, ako si pocetnik. Vecini pocetnika, koji imaju dara za pisanje, ne fali maste i ideja, vec imaju problem kako da realizuju ideje, tj. stave ih na papir. Nemoj previse da razmisljas jeli to vec bilo, ako imas neku ideju, pusti je da se razvija. Ja sam mislio posle GP da nema sanse da me neka knjiga fantastike zainteresuje, jer ce sigurno biti losija. Onda sam otkrio Stivena Donaldsona. Pa sam citao sve i svasta, i dosao zaista do zasicenja. Pa sam skoro otkrio Martina, Dzuliju Dzouns. Pre par meseci sam rekao sebi necu vise ulaziti u serijale.
A sad ne mogu docekati nastavak Eriksonovih Mesecevih vrtova
.
Kako to mislis, nema svezih ideja ? Pisanje moras voleti, i ideje ce ti sigurno doci. Ne kopirati druge, ali i ne bezati, zasto od uticaja drugih pisaca, pa sve je necim inspirisano. Ne znam, ne mogu ti dati neku ideju iz rukava, mnogo citaj, proucavaj mitologiju i strucnu literaturu vezanu za tu oblast, razmisljaj o svakodnevnim stvarima i odnosima izmedju ljudi, uvek tu ima materijala.. pa evo ti primer muzike, kad sve precistis 99 posto pesama je o musko-zenskim odnosima, ljubavi i seksu.. po analogiji, vise niko ne bi trebao da pise i peva na tu temu, jer je sve vec receno milion puta. A muzika nije umrla, zar ne ?
Prema tome, ostavi se toga " vec je sve bilo ", olovku u sake, i na posao
.