Stereoskopske kamere su pre ovoga težile tonu, bile ogromne i nepraktične za upotrebu. Kameronov tim ih je učinio mnogo lakšim i jeftinijim. Htela sam da napišem nešto na konto vašeg nipodaštavanja tehnologije, al me The Forrester pretekao izvrsnom analogijom sa volovima.
Jeste, 3D postoji već decenijama, onaj posrani, za koji ti trebaju šarene papirne naočare i koji je neuspešno ostao na rubu filmske industrije, kao obično čudo od tri dana, cirkuski trik. Tek možda poslednje dve-tri godine imamo projekcije 3D filmova sa polarizujućim naočarima (ne računajući IMAX), od toga je većina filmova snimljena regularno pa konverzovana u "lažni" 3D, a još manje ih uspešno i s merom koristi tu tehnologiju (u smislu da ti ne kopa oči svojom očiglednošću, kao ona grozna reklama za kafu pred projekciju). I sve je njih poguralo to što se Kameron latio posla još pre decenuju.
Svaka čast Golumu, ali on je sporedan lik. Ne nosi film i jedan je, naspram stotina Na'vija u filmu, među kojima ima bar 10 glavnih likova, a svi su hiperrealistično animirani pomoću veoma naprednog i kompleksnog sistema hvatanja pokreta, lica im ne skrivaju ni noćno osvetljenje (Golum koliko se sećam ima samo dve scene na sunčevoj svetlosti, sve ostalo je u polumraku) ni oklopi ni kacige. Ovo je prvi put da su glavni likovi potpuno veštački, a da deluju uverljivo toliko da zaboravite da nisu od krvi i mesa, ni govora o onim podgrejanim leševima iz Polar Expressa ili voštanim figurama iz Beowulfa. Možete davati pogrdne komentare isključivo na osnovu trailera, ali nikakav realan zaključak ne možete doneti bez gledanja filma. Ja sam pre gledanja takođe bila skeptična i drago mi je što me je film razuverio.
Glede revolucije u snimanju filma neću porediti Kamerona sa Ejzenštajnom, ali bi uporedba sa Žoržom Melijesom bila sasvim na mestu.
Kameron je, voleli ga vi ili ne, konzistentan autor zabavnih i uspešnih akcionih filmova od kojih je svaki tehnički doneo nešto novo i izvršio velik uticaj kako na njegove kolege, tako i na pop kulturu. A ono što je meni važno, on je jedan od retkih reditelja akcionih filmiva koji ume i hoće da od ženskog lika učini nešto više od lepog dekora u vidu devojke glavnog aktera, ili navodne akcione heroine čija je jedina svrha seksualna objektivizacija. Ako vam on deluje kao autor koga treba izbegavati, ko vas šiša.
Film je počeo kao vašarska atrakcija, kao što već vrapci znaju, tako da je stvarno smešno sad kukati o propasti filma. Umetnik može da se izražava putem filma (kao npr Gilijam), ali film ne mora biti "umetnost" i nije nikakava sramota ako mu je najvažnija svrha zabava. Još ako usput pošalje neku lepu društveno svesnu poruku - super. I ta priča o "taštini današnjeg vremena" je čista snobovska kuknjava koje bi se stideo čak i nadobudni student režije sa kozjom bradicom i crnom rolkom. Još kad tako nešto napiše tip koji u idućoj rečenici hvali Transformerse 2, ceo pretenciozni argument mu pada u vodu.
Uglavnom, žao mi vas je tako ciničnih i isključivih (u stvari žao mi je onog magareta Daina, a za ostale me zabole njonja jer vas i ne znam lično

). Propuštate jedno lepo bioskopsko iskustvo. Što se mene tiče, jedva čekam da iduće nedelje opet odgledam film i drago mi je što je kod nas konačno opet zavladala situacija da bioskopske karte moraju da se rezervišu unapred, a da nije u pitanju neka domaća Žikina šarenica od filma. Mimo festivala, ne sećam se da je vladala tolika gužva za projekciju nekog filma, čini mi se još od LotR trilogije.