-Nije to proseravanje Frankfurtske škole nego moje proseravanje, samo podseća jer su oni sedeli i jeli govna a ja gledam sve to

Možda je glup primer ali mnogo su više gledalaca filma "Ja, Robot" privukli Audi i Starke koje nosi Vil Smit nego sama činjenica da je u pitanju adaptacija ISAKA ASIMOVA, tako da je ta pasivna slika-reklama-hype mnogo više uticala na ljude nego prethodna, a posle filma naknadna želja da se Asimove priče pročitaju.
-Neizbrušeni dijamant kinematografije mi je u trenutku sklepani gej izraz za nepotrebno preveliko izdrkavanje sa specijalnim efektima koje viđamo u gotovo svakom "letnjem" filmu, gde je cilj da sve "svetli i bude puno boja" samo da bi svetlelo i bilo puno boja i da bi klinac iz reklame za TC Ušće rekao "JOOOJ ŠTO JE STRAVA", a pod "brušenje" sam mislio na pametno korišćenje specijalnih efekata koji su pomoćni a ne udarni deo filma (District 9, LotR, Children of Men itd.).
Ja kao i Dina gledam filmove kroz više prizmi jer sam u toj ukletoj priči i jebem li ga, bitno mi je koliko kila je lakša kamera zbog Kameronovih 300 mil. dolara. Ali takođe gledam i kao umetnost, i kao komercijalu, i kao "mozak na ispašu" cirkusku predstavu. Ne tražim ni od koga da blagosilja neki film zbog razloga zbog koga ga ja blagosiljam, ali "ZABOLE ME STOJKO SA KOLIKO JE KAMERA SNIMAO" zvuči pomalo kao "NJAAAAAAAAA OVA ČOKOLADA IMA SUVO GROŽĐE, NEĆUUUUU", bez uvrede naravno

Sve to pokazuje koliko je ceo hype oko Avatara uticao na sve vas, pozitivno ili negativno. Man'te se toga, reklame, kamera, bilo čega što piše ovde i odgledajte jebeni film radi nečega, čega god što što se oko ovog filma muljalo u vašim glavama.
Ni u jednom trenutku nisam rekao da je Avatar zajebao Tita ili šta ja znam, samo upravo to - da je zabavan i da ga obavezno treba videti jedanput samo ako na dva i po sata izbacite potrebu za autorskim "ja imam viziju" proseravanjima. A što se njih tiče, VI GLEDAOCI aktuelnog filma kao UMETNOSTI ste ga realno blago meni ispušili do daljnjeg, osim ako se ne preorijentišete na novi skandinavski film, kratku formu ili dokumentarce. Doći će vreme tj. novi talas autora i umetničkog filma za publiku tog tipa, a dotle svi na Majkla Beja i Kamerona u 3D sale, pa sledeći dan na Kjubrika i Gilijama na DVD-u gajbi i tako u krug, nema drugog načina za sada.
Inače mene 3D smara. I smorio me je kada sam gledao Avatar. Jebote sa onim naočarima je slika duplo tamnija, kao da gledam film na prašnjavom monitoru. Čim skinem naočare grune me spektar boja koje vredi videti i od kojih se ne muči oko. Da ne spominjem loše usaglašavanje titlova od kojih su ljudima sa kojima sam bio popucali svi kapilari u očima. Cenim da je naš 3D krš ali lično preporučujem normalnu projekciju. Jebeš ti to ako ti je mravojed sa šest nogu bliži, da se preživeti i bez toga, pogotovo u filmu od dva i po sata.