[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod nightflier u Pet Dec 18, 2009 6:20 pm

Dakle, mnb, nije "Bookspot" već "Bookspace". Potom, "mlad" pisac je rastegljiv pojam. U svojim tekstovima pisce svrstavam u generacije po vremenu predstavljanja publici. Dakle, Ejbraham je sjajan pisac i čini mi se da sam ga prilično hvalio. S druge strane, nikako nisam zadovoljan "Akacijom". Možda će nastavak popraviti utisak. S treće strane, Darhama će objaviti "Laguna". S četvrte strane, naredni Erikson se prevodi, koliko znam. S pete strane, Sendersonovo "Poslednje carstvo" je na lekturi i pojaviće se do marta.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod Orion u Uto Dec 22, 2009 12:04 am

Pazarih danas Salemovo. Za promenu, zaista je lepo videti tvrdi povez i fine ilustracije kod Alnarija, a ne kao dosad,
da se gule korice i ispadaju listovi. Ako imate karticu kluba citalaca, u novosadskom Merkatoru knjiga ce vas kostati 900 dinara. Tacnije 899 :) .
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Mo u Uto Dec 22, 2009 12:14 pm

...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod Orion u Uto Dec 22, 2009 9:34 pm

Eh, dobro da znam Mo za ubuduce. :da:
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Ned Dec 27, 2009 8:05 pm

Stvarno je neverovatna Alnarijeva prodajna mreza, priznajem da me zbunjuje :da: .
Opet svratih do novosadskog Merkatora, i u Alnarijevoj knjizari i dalje nema Utocista. Samo sprat nize, u megamarketu ima par polica i sa knjigama, i tu pronadjoh brdo primeraka Utocista, i to po nekoj snizenoj ceni od 380 din :) .
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod High Duke u Sub Jan 02, 2010 12:16 am

Napokon je izasao prvi tom Konana: Dolazak Konana Simerijanca. Moze se naci u IPS-ovim knjizarama po ceni od 960 dinara.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod Orion u Ned Jan 03, 2010 9:08 am

Neko je trazio komentare za Salemovo, pa evo.
Na skali od 1-5, dao bih cetiri. King je odlicno prikazao atmosferu umiruceg i uspavanog provincijskog grada, i dobro je stvorio osecaj jeze i napetosti dok vampiri gotovo neprimetno preuzimaju grad. Na nekoliko stranica malo filozofira o drustvenim problemima, posebno nasilju, stavljajuci nam do znanja da je pravo zlo u coveku. Najbolji deo knjige mi je prvi- Marstenova kuca. Prica na kraju, sa devojcicom i majkom zaista je jeziva, mozda jedna od najboljih horor prica koju sam citao. Ona druga, cini mi se da je dobro inspirisana Lavkraftom, ako se ne varam, cak se i pominje Jog-Sotot, ili nesto slicno.
Ipak, cini mi se da ce King zaista " eksplodirati " kasnije, u romanu It; u Salemovu ima delova gde radnja ne tece tako glatko, i gde su stvari mogle biti bolje uradjene. Ipak, to ne kvari odlican dojam o knjizi.

Procitao sam i Utociste, iako sam rekao da necu. Nisam se pokajao. Sjajan roman, meni mnogo jezivi od Salemova, valjda zato sto scenario katastrofe iz Utocista, uopste ne izgleda nestvaran u danasnjem svetu.
U Alnariju kazu da se drugi deo Utocista ocekuje u martu.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sub Jan 09, 2010 1:25 am

SALEMOVO je Kingov sesti roman i prvi koji ce njemu obradjivati tako dragu temu slikanja citavoga mesta suocenog sa natprirodnim zlom sto ga lagano osvaja; nekada ce to uspelije prikazati, kako ovde i u KORISNIM STVARIMA, TO cemo staviti kako vrhunac, no negdje ce i omanuti, npr. u TOMMYKNOCKERS i koliko cujem, u ovome novome romanu. E, sada, posto ja jako volim vampire, ( dok se ponasaju kao vampiri, a ne kao zombiji )ono sto se meni posve svidjelo jest njegovo umijece da ubaci one najcrnje sitnicce koje srecu kvare i koje funkcionisu u gotskoj tradiciji ( tada je ona bila, podjecanje radi, gotovo prerasla u samoparodiju ), u osavremnenjeni kontekst, a da nimalo ne izazivaju podsmijeh ( krstovi, pretvaranje u maglu ) zahvaljujuci nacinu na koji ih je "upsao" u djelo. Takodjer je sama struktura sa laganom gradacijom jeze bila nesto sto mi se svidjelo, to i Straub znade u svojim romanima ( samo ih je dva doduse ) slicne orijentacije, i uopce to je nesto - ocrtavanja citaovga grada iz visde podjednakih perspewktiva - sto su pokusali mnogi imitirati no rijetko uspiju ( cujem lijepe stvari za jednu novu spisateljicu, Langanovu; SImons je pak pamijetno svoje djelo fokusirao na djecicu, Kunc nikako ne uspijeva da postigne taj kingovski osecaj, a MekKemon je bio zamalo uspio, ali je drugi puta sredom otisao na bajkovitu stranu, primjerice). Jako lijepi opisi, pogodjeni, i lijep pandan DRAKULI, kako i sam King zamislja djelo. Omiljeni dio, recenica koju necu smijeti citirati jer ima gotovo dva i pol desetljeca od kada citah, i to na engleskom, jest poredba izmedju efekata straha na odrasloga i decaka. Uzgred, nijesam gledao ekranizacije, ali cujem da previse slobodno se ophode sda izvornim materijalom. Sto se UPORISTA tice, mislim da si trebao sacjekati da kompletiras djelo pa da ga iscitas.

Kad smo kod vampira, odgledao sam MLADI MJESEC, i mislim da ce ljubitelji romana biti zadovoljni. Kada sam gledao prethosni dio, sjetio sam se jednog jako zabavnoga filma o sukobu natprirodnih stvorenja u sumi, japanskoga VERSUS, sada sam ga se opet sjetio poglavito zato sto sam zelio da Dzejkob, uradi s vremena na vrijeme Beli ono sto glavni junak radi djevojci u tom filmu - kada pocene da gusi, onesvesti je. Sirota bi Bela morala u tom slucaju biti omamaljena citavih dva sata, no nista zato, buddui da je svakako jedna od najantipaticnijih heroina sviju vremena. Vidi se da je ovo samo pripremanje terena za treci dio, ali meni je opet bio mnogo zabavan, jer sabloni tinejdzerske ljubavi primijenjeni na vampire i vukodlake koji na zalost ne zanaju tko je Dzon Hjuz, uveseljavajuci su do bresvesti. A i ne mogu se nkaniti da budem ljut na djelo koje u istom kadru ima dvoje djece koje bi trebalo vec da su svojevrsne ikone zanra strave na filmu, u istom kadru ( pa makar na pet sekunda ) Dakotu Faning i Kamerona Brajta, a tu se jos motaju i Lucijen i Ajkula djecak ( hej, koji je i nosilac nekakvoga karate zvanja, pa ko zna mozda ona bitka u trecem dijelu, POMRACENJE, bude u VERSUS maniru - svakako kmoze odvjesti Belu motorom iz sume poslije pokolja ). Naravno, jedva cekam dokopati se parodije koju su radili isti ljusi koji su pokazali koliko je Toilkin u stvari smijesan, mada mi nije do davanja silnih novaca za 160 strana.

POgledao sam i WHERE THE WILD THINGS ARE, i nekako nisam bas zadovoljan. Vizualno,film je svakako uspio, djecak fascinantno glumi, no Dzonz ga rezirta za odraslu publiku i uzima stanovite slobode s materijalom koje onemogucuju potpuno otkljucavanje onoga sto gledamo. Odrasli ce shvatiti tko su divlja stvorenja, to jest, koga predstavljaju, no pitanje ej hoce li imati strpljenja i dobre volje za takvo sto. Sada mi je jasno zasto su svi neadovoljni filmom, za neupucene je samo zbirka nelogicnih sekvenci. Kako knjiga nije objavljena u nas, toliko. Nekako mi je tu i zbunjujuci DORIAN GRAY. Prvo, reci cu da mi se film jako, jako svidio, no kao film; kako ekranizacija je opet problematican. Dodaju se stvari koje nemaju veze s knjigom, mada neke od njih su pogodjene - konkretno razvrati u kojima upada Dorijan. KOlin Firt, sa svojim upravo vajldovskim opaskama igra lik koji kao da je sarmantni djavo i pravi je uzitak gledati ga ( uopce izuzev glavnoga glumca, engleska ekipa po obicaju iznimno glumi ), reziser ne pada u nekakve "transove" od prevelikoga gledanja MATRIXA i slicnih gluposti ( cega sam se pobojao vidjevsi s pocetka computer generasted London ) vec pravi gotski Hororcic koji namigne tu i tamo onima iz Hameerovoga studija. Princ Kaspijan pak ne bi mogao odglumiti ni osamarenoga pedercica ( citiram sam film ) i jedini polet dobija kada pozira za portret. Ko je ono predlagao da glumi Dzejkoba umesto malog Lautnera, nek se javi - u to je na drugome forumu, pardon. No sve me to podsjeca da moram odgledati ponovo ekranizaciju iz 1945-e a i onu Stivensona sa Trejsijem ( prokleta piraterije, bitno da imaju 8593 snimka smeca s plavim mackama a nemaju ono sto valja! ).

Mislim da bi u novoj godini Lagijuni trebali pozeljeti sto visde tinejdzerskih komedija. Zadto? Pa posto stancuju Fantastiku namijenjenu istoj publici koja guta sve te PITE ( sada ih je sedam, i moram pohva;liti gluimca iz ove koja je sada izasla ), VAN VAJLDERE ( sada i s prikvelima s bivsim djeckom SERJOZE XY ) i TRIPOVE ( sto je beer pong? ), primijetio sam uporedbom datuma izlaska filmova i knjiga koje objavljuju, da kako se pojavi koji film, ocekujuci privremeno zabavljanje istim, izdaju neko zaista valjano djelo - evo, istovremeno s PITOM, izdase TIGANU. AKo ne vjerujete, provjerite - FIRED UP ( koji nisam jos gledao, pas nemogu tvrditi da je bljuvotina kao ovi ostali ) je izasao kad i DRUD, i tako dalje. Hvala Holivudu sto je makar necemu doprineo sa udovoljavanjewm nezasitnome auditorijumu ljubitelja Salatorea, POPVJEVKE i Gudkajnda! Takodjer, mozemo li svi pozleljeti IP(ublish)S(hit)-u da u novoj godini isplati dugovanja svim onim ojadjenim izdavacima i zaposlenicima kojima duguje milione dinara. Mislim da bi to bilo u redu platiti pa makar morali zbog toga i ukinuti ovaj izdavacki poduhvat ( koji po kolicini izdatih gluposti pravi konkurenciuju Lagijuni ); mislim da je to zrtva koja se da podnijeti. Narocito sada kada se opet nabavljau inostrana izdanja - no pazite, zaista u osnov za porez racunaju i troskove postarine - moj je izaslanik to provjerio iz prve ruke u beogradskoj carinarnici.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod mnb u Ned Jan 10, 2010 1:59 pm

Na LAgijuninome sajtu mozete vidjeti kako su se namjeracili na KINGKILLER CHRONICLES, objaviti ce citavu trilogiju ( a valja napomjenuti kako druga i treca knjiga nisu jos niti izasle na izvorniku ); ista oznaka stoji i pored beslovesnoga Sandersona- no tu, pak, imamo vec istancanu citavu trilogiju ( steta sto je Odiseja morala odustati, ovdje su mogli namaci malo novca, svejedno, zelim im puno uspjeha sa primarnim izdavastvom, pa da nas kad uzmognu obraduju sa necim poput Strouda, ponovo ).
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod alcesta u Pon Jan 11, 2010 11:20 pm

Ovo mi deluje primamljivo: http://www.plato.rs/knjiga-Ne-daj-mi-ni ... odem-71092
Ima li nekog da je čitao? Ne znam da li mi se čini ili su stvarno prepričali sadržaj do kraja. Nadam se da mi se samo čini. :roll:
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod mnb u Pet Jan 15, 2010 12:49 am

Ovako: ja moram zakluciti kako, kada je knjiga objavljena u Britaniji i kada sam ja zazivao izdavacke sile da ju objave u nas, nitko nista. Naravno kada sam je konacno nabavio, objave je. Nisam je dospio iscitati, ali kako detaljno znam sto se dogadja ( a i film izlazi uskoro sto je mozda i poticaj da je objave ) da, otkrili su glavna otkrovenja u romanu - ne i ono konacno, no mozete zakljuciti sto bude na kraju. Svasta. Prvo ce odvbiti sdve ne- SF citatelje, pominjanjem kloniranja i slicno, a SF citatelje zato sto su uskratili sok otkrica. Prevrnucu ocima.

Cini se da je Algoritam objavio prvu knjigu u serijalu sto se doima kao klon Mejericinog, KUCA NOCI, majke i kci Kast: prva je knjiga OZNACENA vec izasla, i srazmerno je niske cijene, no nemam predstavu o prevodiocu. Djevojka indijanskoga podrijetla otkriva da je usredistu borbre zlih sila ( vampirsdkih klanova ) u malome mjestu.

ALgoritam je objavio i knjigu koja je must-have: ilustrirani vodic za film SUMRAK. Vjelika knjiga, koja sadrzi prpovjesti autorske ekipe te glumacke postave i Majerice o snimanju filma, bogato ilustrirana fotografijama sa snimanja. Zaista je koliko sam uspio vidjeti na fotografijama silno odradjeno, mozda ponajbolje svoje vrsti objavljeno u nas. Jedva cekam da izadje takvo sto i za MLAD MESEC!

Ista je tvrtka objavila i nesto cega se ja ajezim, ali kako cu imati pitanje poslije vezano za taj oblik umjetnickoga izrazaja - graficku novelu smjestenu u svijet MRACNE KULE, koja opisuje Roilandovo djecastvo i zasobijanje pistolja ( sjetit ce se ljubitelji uz pomoc koje lukavstine ); Lijeteci majmun tvrdi da je i ovo vrhunsko izdanje no bas, bas skupo.

I opet ista tvrtka, izdala roman jednoga pisca koji je jako kvalitetan no ovdje ga predstavlaju po prvi puta romanom koji nije klasicni Fantasy, Dzona Kroulija, VECERNJA ZEMLJA: ROMAN LORDA BAJRONA. Nisam citao, jer sile na vlasti ne dadose, bla, bla, bla, ali tko zeli da okusa, trebalo bi da je prva liga, ali niposto nije Fantasy na koji ste svikli.

Moje pitanje zahtjeva malcice opsirnoga uvoda: raspravljajuci malo ovdje sa jednim od pacijenata, ne mislim na forum i forumase, nego na mjestyo gdje sam trenutacno, dosao sam do saznanja da je Ricard Korben svojevremeno uradio adaptacije nekolikih Poovih pripovjesti, te da se to moze pronaci, recimo, na nekom forumu posvjecenom stripovima, pa kako Korbena jako gotivim ( ko se sjeca Stripoteke, znat ce i zasto ) ako zna gdsje bih mogao pronaci stogodj poblize, o tome projektu ( jos i Ziroovu obradu Srebrnoga ljetaca ), bio bih vise nego zahvalan .

Da, Bela ptica je objavila neki Fantasy serijal za djecu italijanskih autora, ali izvor je zaboravio kako se zove i serijal i dva romana i autori ( mada se smijao kaze na prezime jednoga ). Ako znate i o tome napisite.
Slika

Član
Član

Postod Perin u Pet Jan 15, 2010 1:18 am

Čitao u E formatu taj strip, koji prati Rolandovo dečaštvo, nije loš...mada je skup u Algoritmu, odmah da se zna. Drž'o sam ga pre koji mesec u rukama. Za taj serijalčić za decu od italijanskog autora nisam ništa čuo, a za ovo o Pou ću da se raspitam. :)
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod Perin u Sub Jan 16, 2010 1:45 pm

@mnb:At Marvel's MAX imprint he has produced Haunt of Horror, mini-series adapting classic works of horror to comics. The first mini-series, published in 2006, was based on the stories of Edgar Allan Poe[12] followed by a second series in 2008 adapting works by H. P. Lovecraft.

To ti je ovo: http://www.amazon.com/Haunt-Horror-Edga ... 0785122796

Evo ti link da skineš: http://rapidshare.com/files/302212441/HaHoEdAlPo1-3.rar

Srebrni letač koga je crtao Moebius objavljen je kod nas u hrvatskom Comiconu u prva dva broja. Neke priče Ričarda Korbena, po delima Poa, objavljene su u izdanjima Marketprinta - Stripoteka i Spunk. (80-ih), a Veseli Cetvrtak ce u februaru izbaciti album po nekoj Poovoj pripovetci.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Ned Jan 17, 2010 12:54 pm

Hvala! Ovo je bilo neocekivano brzo! ( Jos samo da objasnim rapidseru da imam prioritet za skidanje, iako sam iz neke tamo juznoevropske zemlje... ) Znam da je ovaj Srebrni letac bio objavljen kod nas, ali mislio sam da je to bilo u povampirenoj Stripoteci ( novosadskoj, ne hrvatskoj ). Veseli cetvrtak, to su ovi sto izdaju stripove za kioske, cini mi se, objasvljuju staru gardu. Inace, prava je poplava manga izdanja, ali je zbunjujuce citati ih - mora covjek da se navikne da misli kao japanac, a da je to toliko lako, nije... Jos jedared hvala, i mozes li mi preporuciti neki forum gdje bih mogao naci stogod zanimljivoga od tih malcice ambicioznijih strip autora ( recimo, najvise mi je nakoc bio zanimljiv Korben te NAJAMNIK, jer su to bile slikari a ne klasicni crtez - no ASTERIKSU naravno nista ne fali, te ranom TALICNOM - a GASA je prica za sebe ).

Sto se adaptacije avantura mladog Rolanda tice, da su skupe, jesu, kazu mi dvije i pol tisuce, ali su uogromnoga formata te u raskosnome uvezu, pa tko voli, ima sto da voli.

Sad se sjetih, ARKHAM ASYLUM trebam naci. To je radio MekKin, opa da vidim na sto to lici, kad ga ne gnjavi Gejmen...

I jos jedared se zahvaljujem svima kolegama koji su mi ispisali kako rijedom ide TOCAK VREMENA, pokusavam da dobavim nekoliko knjiga pa ce uskoro doci na red...
Slika

Član
Član

Postod Perin u Ned Jan 17, 2010 3:07 pm

Sve ove informacije sam dobio od ljudi sa ZS. Stripove i ne pratim previše, tako da nisam član nijednog foruma koji se isključivo njima bavi. Ali, za download (ne samo stripova), najbolji sajt je http://www.warez-bb.org/ , potrebna je registracija, ali veruj mi, vredi :)
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige