Prvo: "3D je samo šlag na torti." - S obzirom da je desetak strana ovog foruma posveceno umerenom onanisanju na iste ucinilo mi se da je forma zapravo postala sustina. Ali mozda mi se to samo ucinilo.
"Prvi put u istoriji su nosioci radnje maksimalno realistični ali u potpunosti virtuelni likovi." - Auh. Ista moja recenica posle Final Fantasy-ja, pomenuo se i Golum malopre. Ovaj film je verovatno mnogo bolje uradjen, ali ne vidim i dalje epohalnost. Verovatno je svako od nas izgovorio nesto slicno u nekom trenutku, gledao Jabu pre 30 godina ili Avatara sad. Igrom slucaja, ovo je stvar koja je tebe odusevila i ja to potpuno postujem, ali nemoj se ponasati kao da je prva.
"Najveća zasluga "Avatara" je to što je dokazao, prvenstveno onima koji odlučuju i finansiraju, da je publika spremna za skok naprijed i da neće odbaciti agresivne i neobične projekte ako se ovi izvedu kako treba." - Ne. Mogu poprilicno da budem siguran da Avatar sa imenom Kamerona iza sebe, sa reklamom neponovljivog iskustva specijalnih efekata (sto moguce zaista stoji), sa enviromental-friendly, Pokahontas pricom koja je vec izlizana koliko je SAFE, nije predstavljao nikakav rizik za investitore. A da ce publika potrcati za svakim sarenilom koji im zamaze oci je i previse puta dokazano (ovim zaista ne omalovazavam film, vec samo smesni argument o nekakvoj "mudrosti" publike)...
... Nastavljeno sa: "Već preko deceniju je faktički nemoguće naći podršku za bilo šta što nema "ugrađenu publiku" i siguran profit" Iako mislim da je ovaj film apsolutno stvoren za siguran profit, takodje smatram suludom tezu da hrabri projekti ne mogu da prodju samo ako su dovoljno kvalitetni. Ako treba moze se dublje raspravljati o ovome.
"Nema velike zvijezde u glavnim ulogama, a glavni likovi su prilično bizarni vanzemaljci... zamisli samo koje su mogućnosti." Ljupki E.T. u ovom trenutku necujno jeca u Spilbergovom narucju.
Ja jos nisam odgledao film, cekam da prodju guzve. Ali ono sto mogu da uradim na nevidjeno je da prokomentarisem postove i postavim poneko pitanje. A pitanje koje moram da postavim jeste, da li bi Avatar bio tako dobar film i imao takvo jezgro fanova da nije tih specijalnih efekata? Da li bi se svideo toliko ljudima i da li bi ga gledali vise puta da nije tako saren i realistican. A to je SAMO pitanje miliona dolara i tehnoloskog napretka I NICEGA VISE. Zato sam i poceo sa pitanjem sustine i forme. Tu se i lomi tvoja "slag na torti" teza jer mi se na ovih 10 strana cini da je skupi slag uvezen direkt iz Francuske, ali je torta napravljena od bajate cokolade i prokislog mleka. Sad mi se jede nesto slatko.
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.