Prvi kontakt su bile knjige iz plave ptice. Bio sam klinac u osnovnoj skoli, pojma nisam imao sta je fantazi, samo sam znao da mi se svidja. Elrik od Melnibonea i Mac od Sanare. I pored mana, narocito ovog drugog, i dan danas osecam neku naklonost prema njima, bas zato sto su bile prve knjige EF-a koje sam procitao. SF sam poceo da citam iz Kadokovih serijala, u principu ruske autore: „Zvezda Kec“,„ Venera, Zemljina sestra“...
Prava ljubav je pocela kasnije, sa Gospodarom i Pracetom. To su bile prve knjige koje sam ikada sebi kupio.
Posle toga sam procitao vecinu stvari sa SF police opstinske biblioteke: Amber, prve letopise Kovenanta, Kamen moci, Novo sunce, Let zmajeva, Zemljomorje...
Tada i nije bilo mnogo toga da se nadje kod nas, ni u knjizarama ni u bibliotekama. Krug ljubitelja je jos bio prilicno mali, izdavastvo je stagniralo, Laguna je tek pocinjala sa radom i na sajmu je imala je majusni stand na samom kraju hale 14 sa nekih sedam-osam izdatih Praceta. Alnari mislim da jos nije ni postojao, jedino sto je moglo da se nadje bila su neka izdanja Polarisa, po pravilu uvek rasparena, ponesto od Sagite i neka starija edicija SF-a, tipa Sirius i po koja, meni tada opskurna, knjiga na engleskom u Beopolisu. I naravno Tolkinove knjige u IPSu i malo sta pored njih.
Kada sam stigao do gimnazije sve je pocelo da ozivljava. Otvorio se novi Plato koji je imao celu policu sa uvoznom fantastikom! To je meni tada bilo raspamecujuce. Tako sam jednom slucajno naisao na Martina. Tada je tamo radio Nemanja, ako se ne varam, prastari clan ovog foruma, koji je bio aktivan na samom pocetku Ponija, jos pre mog vremena ovde. Ja sam imao neke pare koje su me svrbele i, naravno, otisao da ih potrosim na knjige. Usao sam u Plato bez jasne namere sta da kupim, osim sto sam znao da hocu fantazi. Pitam ja njega da li moze nesto da preporuci i on kaze da su bas prethodnog dana dobili nesto novo sto je cuo da je dobro. Vidim ja podebele knjige, smesi mi se brk, i uzmem ja A Game of Thrones