Evo za kolegu mnb-a, neki moj presek stanja knjižara u NS.. verovatno ću ponešto i zaboraviti, pa nek neko dopuni.
Na FTN-u ima ponešto knjiga, viđao sam izdanja Gorana Skrobonje. Ne treba zanemariti i neformalnu knjižaru, ispred faksa, ulične prodavce kod kojih se nađe Siriusa, Alefa, stripova, a i nekih starih knjiga fantastike.
SPENS- Tu imamo dve knjižare Riznica dobre knjige, Leocomerc, sa dosta solidnom ponudom, a u jednoj, koja je odmah par metara od Solarisa, radi jedan mlađi čova, koji se solidno razume i u fantastiku, oće da popriča, preporuči

.
Solaris- kod njih malo ređe pazarim, klasici i razne enciklopedije su im poprilično skupe..
Ima i knjižara na izlasku iz spensa, kod kafića, imaju dosta krimića, trilera, špijunskih tipa Ladlam knjiga, a imaju i fantastike,
ako im neka knjiga duže stoji i ne proda se, znaju i sniziti cenu, par puta sam uhvatio nešto jeftinije. Zaboravih kako se zove knjižara. Video sam da u Vojvođanskih brigada ima neka knjižara Galerija, ali nisam ulazio.
Već pomenuta više puta, Alnarijeva knjižara u Merkatoru. Pošto sam fan Stivena Kinga, počesto tamo pazarim

. Zanimljivo je da alnarijevih izdanja ima i sprat niže, u Merkatorovom megamarketu, i to ponekad jeftinijih nego u knjižari

.
Idemo sad u Centar

.
Knjižara Nuble, u Žarka Zrenjanina, onako domaćinska atmosfera, mlađi prodavci, počesto sam viđao i jednu mačku unutra, pa je fin ambijent i za ljubitelje životinja

. Od fantastike, u principu nema ništa što nema i u ostalim knjižarama, neka starija izdanja teško je naći tamo.
Ljubitelji knjige, u Zmaj Jovinoj- često tamo kupujem, jer imam onaj maksimalni Lagunin popust, a imaju i dobar izbor raznih drugih izdanja. Možda moja i najomiljenija knjižara u NS. Nešto dalje, u pasažu , je knjižara Most. Kod njih se uspe ponekad iščačkati nešto što nema drugde, zamerka je što su im ponekad knjige u malo lošijem stanju.
Mamutova knjižara u Zmaj Jovinoj.. IPS-ova izdanja su dosta skupa, pa tu retko kupujem. Mada sam kupio tu skoro Mač sudbine, od Andzeja Sapkovskog. Teško da ću skoro navraćati, osim ako kakvoj devojčici budem kupovao za poklon nešto iz vampirsko-ljubavne sage Sumrak

.
Mala velika knjiga, u Pozorištu mladih. Tu svakako vredi svratiti. Imaju brdo knjiga, kako novih, tako i starih, i to nekih koje zaista retko gde možete iščačkati. Definitivno ću češće posećivati ovu knjižaru.
Što se tiče knjižare Matice Srpske, piše da je u toku renoviranje.. ipak se unutra vidi nešto knjiga na policama, tako da u meni budi nadu da će se knjige tu i vratiti, da to neće biti zatvaranje.. bilo bi zaista neprocenjiva šteta da se to desi. Ali to je opet tema odnosa politike, i uopšte društva, prema kulturi i knjizi, a ako počnem o tome, reću nekoliko vrlo ružnih rečenica, pa bolje da ne ulazim u temu. Važno je da ima na svakom ćošku red kladionica i red banaka, ko još mari za knjige..
Sve u svemu, ne mogu reći da sam zadovoljan stanjem knjižara u NS, ali opet imajući u vidu da u mnogim većim gradovima Srbije ima jedna ili nijedna knjižara, mi smo još i dobri, i teško da se možemo buniti.