Eh, joj otkad nisam pisao ovde... Ko cje pohvatat...
Shto se tiche FESTa, dosad su bili Morfijum i Kako smo prezhiveli rat.
"Morfijum" je uh...visceralan, to say the least. I ne samo to, objektivno je dosadan, ne nuzhno na losh nachin, ali je dosadan. Takodje, a ne mogu to dovoljno da naglasim, MRZIM autistichne glavne likove po filmovima, ako ne znam shta stoji iza njihovog autizma. Nema previshe glumaca na svetu koji mogu dobro da iznesu autistichnost radi autistichnosti i umoljavam rezhisere da prekinu tu praksu. Sa druge strane, tehnichki nije losh, a ima i Katarinu Radivojevicj koja je konachno odigrala ulogu koja joj pristaje.

"Kako smo prezhiveli rat" je, u rechima premudrog Maglora "triple fuckin' facepalm". Razvuchen i dosadan, sa blago propovednichkim tonom, ima dosta vuchenja radnje, i malo veoma oshtrog crnog humora koji je izgubljen u moru besmislica. Unachelu, poor man's "Americhka lepota". Na popustu od 90%.
O da, nema nikakve veze sa ratom.
Imaginarium of doctor Parnassus...Gilijam semi-unleashed (Gilijam unleashed je Tideland, ko je gledo, i need to say no more). Vizuelno jeste jedan od njegovih najboljih filmova. A kad kazhem vizuelno, mislim na bukvalno svaki aspekt te rechi. Shto fotografija, shto scenografija, shto izgled glumaca...sve je genijalno. (mislim da je mozhda jedina dobra stvar u ovoj jebenoj Avatar-maniji chinjenica da je proizvesti tehnologiju koja cje omogucjiti rezhiserima koji zapravo imaju mocj imaginacije da urade neshto stvarno impozantno).
Dalje, ono shto se kazhe reference...ima ih na kilo, zaboga u filmu igra jebeni Tom Vejts. Takodje, nesrecjni sluchaj Hita Ledzhera ga je primorao da iskoristi druge glumce. Ono shto je zastrashujucje (i mnogo dobro) je vizuelni identitet svake njegove inkarnacije. Dzhoni Dep, Dzhud Lou i Kolin Farel su ispali neprirodno slichni pokojnom Ledzheru, u nekim navratima chak mu i uzimaju shou (ne da je to bilo teshko).
Sa druge strane, pricha i likovi su opet Gilijamovski, shto znachi klimavi i vecjinski nepovezani, odnosno da kazhem meni kao gledaocu neuverljivi. Shta znam, cenim da je chovek u sushtini vizuelni artist, a oko karakterizacije i scenarija shta bude-bude. E pa meni to ovog puta nije bilo.
U nachelu vredi pogledati.
"Julie&Julia" - da ne razglabam, ko voli kuvanje treba da pogleda ovo, mnooooooooooooogo je simpatichan. Ako ste voleli "Ratatouille" volecjete i ovo. Tachka. Nisam siguran shta bih od filma imao da preporuchim nekome ko nije gastronom.

I, krunski dragulj je:
"Larry the cable guy - health inspector".

Prvo sam mislio da su treshevi smeshni. Onda sam pogledao "Mega Shark vs. Gigant Octopuss". A onda sam gledao OVO.
Zamislite "Bela Ladja" + "Kursadzhije" + Milica Milsha. A onda to podignite na 1436 stepen.
Ako ikad budete bili pripiti, i uhvatili ovaj trainwreck od filma u 01:00 na RTS2, obavezno pogledajte.

(btw, na imdb ima ocenu 2.7)
"Willing is not enough, we must do. Knowing is not enough, we must apply."
"I don't like jellyfish, they're not a fish, they're just a blob
They don't have eyes, fins or scales, like a cod
They float about stingin' people in the seas
An' no one eats jellyfish with chips and mushy peas.
Get rid of them!"