[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod Perin u Uto Mar 09, 2010 12:44 am

Hehehe :) Ja sam Lok Lamoru pročitao u pdf-u prvih stotinu strana i pomalo me smorilo :) Možda je zbog toga što su ljudi na sav glas hvalili ovo delo, pa sam imao baš velika očekivanj...Mada, pazariću ga u prevodu, pa možda ga i završim...
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Uto Mar 09, 2010 1:29 am

Samo komentarcic na ovaj iscrpan vodic kroz knjizare Novog Sada - na kome zahvaljujem kolegi ORIONU. Najveca bi prednost neke knjizare, a ovo tvrdim samo kao lkjubitelj Fantastike, bila ne u njenom inventaru novijih izdanja, vec u eventualnom posedovanju onih starijih, tesko nabavljivih knjiga. Najbolja knjizara koja je bila upravljena ka ne samo poklonicima Fantastike, bese ona koja se nalazila nekoc - prije vise od dvije decenije, u porodicnoj kucici skrivanoj u jednoj od ulicica koje sijeku onu kojom iz Zmaj Jovine idete ka Matici ( drugi cosak, iza nekadanje robne kuce, nemam predstavu sto je tamo sada ). Zavucena, morate da pronjuskate da je nadjete a tu na drvenim policama - svega. Ukljucujuci i vlasnika koji je imao ddirektne kontakte sa izdavacima. POslije,kada su tu zatvorili, radili su malcice na Petrovasradinu, a onda, pa valjda, odustali. Smrc,opet postajem sentimentalan.

No u ovo doba kada vecina ljudi niti nemoze doci do knjige, sem putem interneta ( i pri tome ne mislim na ilegalno skidanje, vec porudzbu ) jer se u njihovim mjestima knjizare davno zatvorise prepustajuci mjesto kakvoj kladionicarskoj mahinaciji, a da ne pominjemo nepostojecu kupovnu moc, knjizara se mora dovijati na razne nacine samo da bi opstala. Spustanje cijena izdanjima i prodavci koji znaju da upute ( mada zaista ne vidim razlog pitanju netkoga za preporuku pokradj nas pri tastaturi, mislim zaista, pa tko zna vise od nas ) samo su plus u mojoj knjizi. Mislim tako se kaze. ( Nisam pri sebi, tri veceri sam pratio Axal Grand festival, razumijete. ) Za vecinu ovih knjizara nijesm znao, tako da ce Lijeteci majmun dobiti iscrpnije upute. Morao bih malcice braniti Solaris, i spomijenuti Prostor te knjizaru Mladinske knjige u prizemlju Merkatora, i za one kojji kupuju knjige na engleskom English Book, te prodavnicu kluba Dragon gdje se mogu anci role playing izdanja ( romani te knjige pravila za igranje ).

Sto se tice Linca, slicno iskustvo kao PERIN, no ne zato sto sam ocekivao nesto, vec sto mi je dosta vise svakojakih piskarala.

Pogledsao PERSIJA DZEKSONA - Lerman je fini glumac no mu nedaju s cim da glumi, ne drze se knjige, nakako mi se cini da je Lukova motivacija drugojacija i ima veze s time sto Olimpijci odbijaju prihvatiti svoju djecu, cak u finalu pete knjige kumi Persija da mu se zakune da ce to pravilo biti ponisteno, ali Meduza je najbolja Meduza ikad! Gledao sam s djecakom odredjenim za nocno dezurstvo, koji je noviji i jos nije navikao da matori ljudi sede i gledaju do u kasne sate djecije filmove ( imat ce nekoliko mjeseci - ako nas ne posluzi zdravlje -da se privikne ) i gledao me cudno kada sam poceo da tapsem. Inace, ufrikaso se na THE FOURTH KIND. A ovamo su mi svi zestoki momci koji slusaju Acu Lukasa...

Trebalo bi da je izasao reprint ZATVORENOG OSTRVA, koji sam preporucio ljubiteljima gotskog romana strave i ponavljam preporuku, naravno ako nije skup, u kom sluvcsaju uzmite iz biblioteke staro izdanje.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod mnb u Sre Mar 10, 2010 5:39 pm

Nakon iscitavanje nekolikih komentara citatelja na Lagijuninom sajtu, dosao sam do zakljucka kako to u stvari pisu ljudi zaposleni u njihovoj firmi. Ili potpune budale. Strasno.

Inace,

cisto da se nervirate kada film izidje, jer ga je rezirao jedan od najgorijeh redatelja danasnjice a glas daje preglupi Rajan Kvanten.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Mo u Sre Mar 10, 2010 7:34 pm

Za sad izgleda ok, a i cini se da su sove slabo eksploatisane u crtacima tako da je doslo i njihovo veme, samo me muzika ubija, valjda nece tako u celom filmu...

sajam proso, popunila tardisova izdanja vise manje i bacam se na citanje
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod mnb u Čet Mar 11, 2010 12:14 am

Mislim da se nemas cega bojati. Muzika koristena u reklami je pjesmuljak grupe koju predvodi pedercic po imenu Dzared Leto, veoma nucnofantasticnoga imena 30 Seconds to Mars, i ne postoji teoretska sansa da se njihove Horror pjesme- ona o Noci lovca kao da je pisana za kakav film o vuikodlacima - nadju u filmu namijenjenoj skupnom porodicnome uzitku. ( Naravno, nijesam poznavalac njihove muzike vec prenosim misljenje kolega koje su upucenije u materiju, mada sam ovu iz trejlera i pomenutu cuo, i prije im je zaista mjesto u SUMRAKU ). No, u piitanju je serijal relativno popularnih knjizica za mlade, te se bojim da ce film naici na negodovanje zbog lose autorske ekipe. Tek kad vam kazem, apsolutno nevezano, da ce Gargamela igrati odurni Nil Patrik Heris, u IGRANOME filmu o Strumfovima, mozete spoznati koliko je Holivud potonuo... Ili vidjeti ovo:

Citam jako poziotivne kritike o ekranbizaciji ZATVORENOGA OSTRVA, ali su ocigledno iste pisali ljudi koji nijesu upoznati sa Lihejnovim romanom. Ako su ISTA mijenjali, film ima da pukne poput baluna od sapunice. No Ben Kingsli je u ulaozi kao stvorneoj za njega i jedino se tome radujem ( a i interesira me koliko su uspjeli prikazati bolnicu, te kako izgledaju scjene oluje ).

Za postovatelje Kerola: nova ALISA ( u 3D! - bljask! ) je u stvari zamisljena kako nastavak romana a ne nejgova ekranizacija. I nije za djecu - mada ni romancic bas nije za djecu nego imamo pogresnu predozbu usled Diznijeve ekranizacije.

Ima li kakvih nagovjestaja o drugome kolu Fantasticne biblioteke? I molio bih utiske o BEZDANJ-u, nastavku KOSINGASA. Po naslovu rekao bi covjek da autor pise o suvremenom stanju u zemlji.
Slika

Član
Član

Postod Perin u Čet Mar 11, 2010 3:34 am

FB...zasad, barem ja, nemam informacija....nešto sam nčuo da će i drugo kolo verovatno činiti 8 romana, ali to je sve rekla kazala...Bezdanj još pazario nisam, malo sam se manuo čitanja, faks mi je pri kraju, pa rešavam ispite...uskoro bih i ja trebao biti diplomirani psiholog :D
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Čet Mar 11, 2010 1:36 pm

Cesdtitam unaprijed - prioni na knjigu i da zavrsis. No, moram te upozoriti, da kada zavrsis i zaposlis se u struci, sto si od citanja sebi za volju citao, citao si - narocito ako upadnes u posao HR menadzera. Kada dodjes kuci najvece ce ti zadovoljstvo biti postelja: prazna bez ikoga tko bi ti omijetao odmor: djevojka/supruga mortat ce se zadovoljiti tvojom paznjom vikendom, ako naravno, izrabljivacki robovlasnici nijesu odredili subotu kako radnu. Volio bih da zavrsis sto prije i imas sopstvenu ordinaciju: posla ces sigurno imati. Ili mozda da radis u predskolskoj kakvoj ustanovi. Radionice sa djecom su super: one sa roditeljima ne toliko - a odnos kolega kada im ukazes na eventualne nacine da poboljsaju svoj pristup djeci mogu se zavrsiti krvoprolitanjem, tu budi obazriv. No nije sve tako crno, place su solidne a i upoznas gomilu interesantnih ljudi, koji su poticajni za characteer oriented Fantastiku koju ti stvaras. A kasda dodje vikend, djevojka/supruga samo oblijece oko tebe i nezno ti nudi svoju paznju i kuharske usluge ( mozda i masazu ).

Ili sam tako bar cuo...

Svakako bi bilo lijepo da kada procitas BEZDANJ napises stogod, a i bilo koji drugi posjetitelj foruma. Iscekujem sa nestrpljenjem sto ce se desiti s Fantasticnom bibliotekom.

A sada malo vijesti: Orson Skot Kard trebalo bi da primi nekakvu nagradu koja je vezana za njegovu religijsku aktivnost, cim djetaljnije budem mogao izvijestiti o cemu se tocno radi, javit cu ( trenutacno su na sajtu gdje sam to saznao svi su isprepadani zato sto u roku od sest mjeseci nece vise biti niti jednoga gej lika na americkome TV-u, pa samo jadikuju i zapomazu i nesposobni su za koherentnu diskusiju ), romani Pejverove o pradjecaku i njegovome prijateljstvu s vukom ( mislim da je BRAT VUK izasao kod nas, a za nastavke neznam ) moguce da ce ipak biti ekranizovani, spominjali su da bi igrati mogao maleni in=dijanac koji igra novog vukodlaka u POMRACENJU ( trailer za fil izlazi za par sati, mislim za POMRACENJE go team Jacob! ) a Grubera u IGRANOME filmu o Strumfovima igrat ce Alkan Kaming ( igrao NIghtcrawlera u drugome filmu o X-Menima ).

Milsim da bi bilo mnogo ljepse kada bi vijesti bile: Lagijuna objavljuje remek djelo Fantastike( upisati po zelji )! Alnasamari otkupio prava za SF ekstravaganto raslkosno djelo( upisati po zelji )! Carobna knjiga nije cekala da bude ekranizovana knjiga vec je objavljuje odmah ( upisati po zelji )! ali kako smo ipak na Balkanu, i tesko da ce se stogod slicno desiti, molim vas da mi oprostite sto su vijesti takve kakve su.
Slika

Član
Član

Postod High Duke u Pet Mar 12, 2010 2:33 am

Kosingas procitan i odavno obradjen kod nas na blogu. http://nightfliersbookspace.blogspot.co ... tesic.html
Mogao bih sada taj tekst da postavim i ovdena negde.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

Postod mnb u Uto Mar 16, 2010 10:20 am

Morat cu procitati vas prikaz VISOKI VOJVODO, unaprijed zahvalan.

Izgleda da se pojavila u knjizarama prva knjiga iz serijala o telepatskoj radodajki. Strahotno!

Takodjer se u knjizarama pojavilo i novo izdanje BESKRAJNE PRICE. Nije u pitanju reprint onoga raskosnoga izdanja Solarisovoga od prije koju godinu vec izdanje Ruznoga paceta ( koji su imali iznimnu kolicinu zdravoga razuma objavivsi prije stanovita vrijemena reprint BREZULJKA VOTERSIP, opet u jako lijepoj opremi ), sto ce reci tko se domogao onoga, srecnik je. Mada imam samo dva sloga za urednistvo bilo koje izdavacke kuce koja ima prava za Endea: MOMO. Jos kada bih saznao tko je u Srbiji izdao DZIMA GUMBA I STROJOVODJU LUKASA? O, netko je objavio i price iz TISUCU I JEDNE NOCI ( opet, sada je u pitanju dzepnjacenje u tisucu tomova, a ne onako divno davnasnje izdanje ( jel bijase Nolitovo ili Prosvetino? )), naravno da se podrazumijeva da osnovnu lektiru iscitavate ( kradomice da vam se ne bi smijali malodusnici ).
Slika

Član
Član

Postod Perin u Uto Mar 16, 2010 1:17 pm

Izašao i Kraljev Bukanir, od Fajsta :)
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Orion u Uto Mar 16, 2010 2:46 pm

Eh.. jel to početak serijala koji se nastavlja na prethodne, ili je samostalna knjiga ?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Uto Mar 16, 2010 3:06 pm

Koliko se ja sjecam KRALJEVA BUKANIRA ( oni citatelji koji neznaju stoje to, neka nemaju bojazni na samom kraju romana se objasni, i nema veze s radnjom ) ta knjiga, zajedno sa prethodnom ( cini mi se da je prijevedena kao PRINC PO KRVI ) cini most koji spaja RIFTWAR sa SERPENTWAR serijalom, jer uvodi novu generaciju likova i na scenu postavlja stvoerenja koja ce dominirati drugim serijalom. I ova knjiga pati od istijeh boljki kao i prethodna, u stvari je politicki triler smjesten u pseudofeudalni kontekst s malo magije da se odvrati paznja od nesuvislosti zapleta. Glavni je lik maleni princ kojega su braca ponizavala u prethodnoj knjizi; sada malo poodrastao sprijeman je za junacka djela, ali mu srecu kvari, sjetit cete se bolest koja mu je deformirala nogu, a koja se magijom neda izlijeciti ( to su nam servirali, ali naravno u prvih dvadesetak strana Pug rijesi problem - cekajte dok shvatitte zasto magija nije funkcionirala ), a potom s gomilom tutumraka krijece u klensijevski zaplet. Klensi je inace ljubitelj Fajsta kaze blurb na mnom americkom izdanju.
Slika

Član
Član

Postod Perin u Uto Mar 16, 2010 5:29 pm

Kraljev Bukanir je navodno nastavak Princa Krvi....ima samo taj deo, a onda ide Serpentwar...sve je kako mnb reče.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sre Mar 17, 2010 12:35 am

Hvala. Izgleda ovdje svi vole Rejmonda. Iskren da budem, mislio sam da ce zavrsiti sa A DARKNESS AT SETHANON, i da se nece upustati dalje. Izgleda da se on bolje prodaje od Lindholmove, njoj nikako da najave nastavke ( mislim na TAWNY MAN trilogiju ), tako da ce najvjerojatnij SERPENTSWAR startovati dogodine. Da ne bude zabune, ne dajem ni pisljiva boba za knjigwe pomjenutih, tako da me nije niti najmanje briga hoce li ih ili ih nece objavljivati. Meni je samo bitno da izdaju i dalje Fantasticnu biblioteku te mozda nekim sticajem okolnosti revival Neora ili ( ovo je vec u domenu zanra, nazalost ) Polarisa ( jer Znak Sagite primjecujem je odavno samo masta i pokvarene strasti ). Ili da osoba koja je uredjivala Meduzu preuzme kontrolu nad Hororom i Beskrajnim svetom Fantastike.

Citao netko BONECRUSHER, INCARCERON ( eventualno nastavke ) te FOREST OF HANDS AND TEETH ( eventualno nastavak )?

Zaboravit cu opet: u Vecernjim je novostima bio objavljen, prije nekih mjesec dana, clanak koji eksplicitno navodi - sve ono sto ja trubim vec godinama - o porezu i nametima na narucivanje posiljki iz inostranstva, cak zakonski akt nazivaju onako kako sam ga i ja oslovljavao, Nekermanovom uredbom. Osim sto imamo kolegu koji pise za poznati casopis, pa bi bilo lijepo da se pohvali, clanak konkretizuje problem jezovitim primjerima o racunicama koje moraju platiti nesrecnici cija posiljka sa postarinom bude cijenjenna vise od 20 eura. Vrhunac je papir koji placate ako ne zelite biti ovcarinjeni koj se placa 2900 dinara. navode kako je pomenuti akt unistio internet prodaju, i savjetuju da se zblizite sa rodbinom iz inostranstva.

Poprilicno pozitivan i iznenadjujuce djelotvoran prikaz - mislim na BEZDANJ. Kolega vjesto pise kritike, steta sto nije zainteresiran i da pise fikciju, no, sumnjam da ima vrijemena pored skolovanja i prijevodjenja, pa mu je to opravdanje.. Samo da Sotra ne uradi jednoga dana ekranizaciju Tesicevih romana dobit cemo sagu od pedeset epizoda samo za prvu knjigu...
Slika

Član
Član

Postod Perin u Sre Mar 17, 2010 3:39 am

Elem, što se tiče Znaka Sagite, znam da Boban pominje da će pokrenuti ponovo ediciju, tako da ne moraš da brineš :) Bez zezanja, ZS bi trebao da počne ponovo da izlazi. Sad, da li je dva puta godišnje, ili je kvartalno, to se ne sećam, ali znam da je rekao da bi se trebale priče slati ili šta već. Što se Tawny Man-a tiče, mislim da će pre odraditi Liveship Traders (mada bih voleo da direktno nastave sa Tawny Man, ali od toga slaba vajda). Internet i porudžbine - verovao ili ne, ja ovde u Republici Srpskoj aka Bosni ili šta već, uopšte nemam neprilika sa granicom oko primanja pošiljki i koječega. Platim koliko mi tamo kaže za poštarinu (na ebay) plus cenu itema kojeg kupujem, i ništa više ne doplaćujem. Kada sam slušao kroz šta vi u Srbiji morate da prolazite, baš sam se iznenadio. Recimo, devojci sam naručivao neku garderobu iz Hong Konga, i stigla mi je za 12 dana tačno, a poštarinu sam platio, verovao ili ne, 2 dolara. Doduše, garderoba je lakša od knjiga, ali opet...
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige