hmm da se ukljucim. prvo negdje tamo medju prvim stranam receno je kako je nesto umjetnost ili nije umjetnost... da bismo razjasnili nedoumice, aktuelna teorija umjetnosti glasi: Sve ono sto neko proglasi umjetnickim djelom, automatski postaje umjetnicko djelo. Dakle ako ja sada kazem da grand muzika ima umjetnicku vrijednost, ona automatski spada u umjetnicka djela, pa se bunili i ljutili koliko hocete.
Znam da je u skolama uveden hari poter. Hobit bi takodje mogao da prodje. Uostalom ako braca grim i andersen mogu, zasto ne bi i hobit. Mislim, i kod njihg ima zmajeva, bauka, sirena, divova... Mislim da ono sto danas nazivamo epskom fantastikom nekad su zvali bajkama, tako da ne vidim nikakav problem sem u glavama stare garde koja drzi do nekih "nacela".
Prica kako klinci nece da citaju lektiru nije istinita. Postoje oni koji vole da citaju, oni koje treba malo podstaci i prilagoditi njihovom uzrastu, i oni koji nikada nece procitati, a koji nazalost cine dobar procenat. Tako da, ako se uvodi kvalitetna lektira, neka barem bude interesantna. Mislim ja sam tihi don procitao nedje u 7 razredu, i bio mi je zanimljiv, u prvom srednje smo imali kao lektiru. Vecina mojih vrsnjaka nije mogla da dodje sebi sta kako kuda se radi u toj knjizi. Ne kazem sad da sam bio vunder kid, vec jednostavno sam volio da citam, kao i danas, i udubljivao sam se u stivo.
Uglavnom ja se raspisah ovdje...