Pa da, zapravo ceo zivot igram sa istim ljudima. Poceci mog igranja su bili jos u davno vreme Gamer foruma, sa legendarnim DMom Rankom, kada sam sa nekim ljudima tamo igrao razne (mahom neozbiljnie) 2e kampanje u Planescapeu i Faerunu. To je bilo negde na kraju osnovne skole. U drugom gimnazije nam se oformilo to drustvance (mojih i danas najboljih drugova) sa kojim smo frpovali. Na pocetku su to bila dva razlicita drustva, pa se preplitao jedan, eventualno dva coveka u frpovima, ali kako to obicno biva posle gimnazije, malo su se drustva raspadala i menjala, tako da smo dobar deo faxa igrali nas 6orica (+ DM) maltene sve frpove. Posle tih par kampanja od 6oro ljudi zakljucili smo da to bas i ne ide (sad privodimo kraju poslednju takvu), pa smo ubacili neke nove ljude i malo se izdelili, tako da sad igramo te krace kampanje sa manjim brojem ljudi. To je tipa ima nas 10 ukupno i onda se izdelimo kako nam dodje (3-6 igraca). U jednom trenutku je postalo toliko haoticno organizovanje sessiona i svega vezano za to da smo morali da napravimo poseban forum da bi se dogovarali.

Tako da menja se tu po par ljudi, ali mahom su isti, skoro svako igra sa svakim tu. Jos je dobro sto nismo samo D&D drustvo, nego je to drustvo sa kojim sam isao na ekskurzije od prve godine (vecina nas je isla u 14u gimnaziju), i na skoro sva letovanja i nove godine smo putovali zajedno, tako da smo se bas nasli tu.
I moram priznati da smo mi tek nedavno poceli da sticemo 'rolplej zrelost' (u poslednjih 6 meseci). Imali smo mi i ranije napisane price za nase likove, ali problem nastaje recimo bas u slucaju kad ima 6 ljudi. Neminovano je da ce neki ljudi biti 'glasniji' od drugih, a kad je toliko ljudi u opticaju, jednostavno ne bude uvek dovoljno vremena da svaki igrac dobije svojih 5 minuta slave. U ovoj kampanji koju sam ja prethodno vodio (moj prvi pokusaj kao DM, pa ni ja nisam blistao u ozivljavanju NPCeva i opisa), dva lika su maltene sve vreme pricali sa svima, dvojica su se ubacivala povremeno i ova poslednja dvojica su mogli i neme likove da vode. Ali evo sad u ovoj kampanji u kojoj nas je trojica, jednostavno moras ti da ucestvujes u svemu, jer imas duplo vise 'vremena na sceni' nego u prvom slucaju.
Kad udjes u novu grupu tebi treba vremena da se naviknes na dinamiku te grupe, da udjes u fazon kako s kime mozes i slicno, a nije isto kad igras sa istim ljudima poslednjih 6-7 godina.

Mada nekima jednostavno nema pomoci, jer neki igraci su jednostavno vise zainteresovani za roll-play iliti bacanje kockica, nego za ovo. Sto nije nuzno losa stvar, samo moras da znas kako sa njima. To recimo ima lepo opisano u DMG II za 3.5 ediciju, razni tipovi igraca.

A sto se tice vremena... Pa sta ja znam, ja uvek mogu da nadjem vremena za D&D jer mi je to jedan od najboljih vidova zabave. Mi smo svi na pola/pred kraj faxa, nije kao da kiptimo od obaveza... Da, nekad treba podosta vremena da se organizujemo za session, ali ne vidim stvarno kako neko moze da bude zauzet 7 veceri u nedelji, vise nedelja za redom.

To je ionako socijalni dogadjaj kao i ostali...
Common sense is not so common.