od mnb u Pet Sep 03, 2010 11:29 am
Napravi distinkciju: ti direktno upucujes na kolegicu, a ja sam ti skrenuo paznju da si u svoje omiljene autore svrstao polupismane tutumrake, kao sugestiju da nema razloga za takvo obracanje. Sto se tice dosade koju osjecas citajuci Fantastiku zene koja je bila nominovana za najprestizniju svjetsku knjizevnu nagradu te je nije dobila upravo stoga sto pise knjige Fantastike, i koja se smatra najvjvecom spisateljicom fantastike, takodjer obrati paznju na distinkciju koju ja pravim u tome sto mene interesuje u knjigama - ja tezim liteerarnosti, ne pukom popunjavanju vrijemena izmedju dvije sesdija onlajn igranja. Mozda zaista da pogledsas i predgovor koji je napisala, razasnjava mnogo toga. No, kada prodje neko vrijeme, sto visde budes citao, obrazujuci se kao citatelj, volio bih da lagano otkrivas onaj dio Fantasticke literature na koji nam je Sterdzen tako lijepo ukazao, kada je napravio podjelu po postotcima na dobru i losu. Imaj na umu da ja Tolkina smatram trecerazrednim autorom, a ti ne: ali aj ga posmatram sa knjizevne strane a ti sa strane zapleta. Dakle, ako ti fantasy sluzi za ubijanje vrijemena, volis akciju i macevanje, u redu, toj je tvoj izbor, no big deal, samo malo spusti loptu prilikom iznosenja raznoraznih ocjena ukusa kolega. Nisam narocito konherentan, ispricavam se, zamijenili su mi dozu lijekova, pisem u polusnu.
Sto se tice narucivanja knjiga iz inostranstva, i o tome sam pisao: drzava hoce da te sprijeci da citas suludim dazbinama, birokrtatskim zapljetancijama i nevidjenom drskoscu. Procesljaj net, imas strahotne price ljudi koje su orobljavali za jednu knjigu Roulinogve, te im uracunavali i cijenu postarine sa Amazona u osnovicu za porez.
Mislio sam da necu prezivjeti ako navedes pored Bruksa i Fajsta jos i Salatorea, koji je u mom licnom kiss of death krugu, s njima dvojicom od tih starijih autora.
Naravno, kako netko rece, volio bih da se sjecam tko, razlika je u tome sto zene pisu o ljudima a muskarci o stvarima. Zene se ne isticu u Fantastici? Zene pisu najbolju.

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.