Evo ja da probam. Prvo malo uopsteno. Pisanje je umetnost. Istina, ideja je bitna, mozda i osnovna u tom procesu ali ne izrazena na bilo koji nacin. Dakle "ruska slatkoreciva literatura u kojoj se za citaoca sa poremecajem paznje gubi ideja jeste umetnost. I zbog ideje koju nosi i zbog nacina na koji je predstavljena. Ako zelis da posmatras samo ideju onda uzmi 90% knjiga poezije i svaku stranu prepravi da umesto stihova i strofa pise "Ja te volim" jer je to nekako osnovna ideja, a ostalo su samo ukrasi. Ako nisi hteo da seceris svoje delo, onda ga srezi do kraja, budi dosledan i napisi minijaturu. Tvoja prica bi onda npr. izgledala. "Nema te. Dan je prazan i besmislen. Odsekao sam sebi kurac i konacno nastavio dalje." (ovo "konacno" nije visak!) Moja poenta je da je ideja bitna, ali do nje moze doci neko sa malo vise maste. Realizacija dobre ideje je ono sto je meni lepo u knjizevnosti jer dobra ideja lose napisana ili losa ideja savrseno napisana, meni prosto nisu dovoljne. (mozda su mi i prodali ovu drugu vrstu nekoliko puta, ali trudim se da se pazim)
Sto se tice tvoje price. Postao si defanzivan pod losim komentarima, sto je razumljivo. Takodje, mogao bi da ispostujes pisca pravopisom, ali to meni opet nije kljucno i tvoja prica ima mnogo vecih nedostataka. Dakle, ako razumem tvoj spisateljski rezim, ti si dobio ideju (i to ne toliko losu, taj obrt je verovatno najsvetlija tacka ove price) i furiozno je u delirijumu ispisao. Tebi je to dovoljno, ali ostali ce gledati malo dalje i pitati se da li si to dobro uradio. Ja mislim da nisi. Ako zelis konkretne razloge, mislim da su ti recenice trapave ako su kratke i sklepane ako su dugacke, na nekim mestima nerazumljive. Mozda je "trapave" prejaka rec, mozda vise neprirodne, sive i bljutave kao dan koji tvoja prica opisuje. (nemoj pogresno da me razumes jer ne postizu tu poentu u opisu samog dana, vec su takve same za sebe) Tvoja prica zapravo ima uvod, razradu i kraj tako da tu nisi bog zna koliko originalan a i nisi postigao konciznost koju tvrdis da imas jer prica, iako ne pati od epiteta i ukrasa i dalje pati od trosenja reci ali na bezrazlozno objasnjavanje. Da ti ne bih navodio primere recenicu po recenicu, pokusaj da nadjes kod sebe o cemu pricam. I na kraju ideja jeste interesantna, posebno sa naslovom price, ali to jednostavno nije dovoljno. Ono sto ti je dragance rekao je prilicno tacno pa necu da ponavljam. Osim dela sa literarnim blistanjem, tu vec preteruje.

I da, necu da ulazim u to sta ko i koliko cita (a ne bi trebalo ni ti, kad nas vec pitas za misljenje) ali reci da ne razumes kako se tvoja prica ne dopada nekome kome se dopadaju Harms i Gogolj je................... ne znam sta da kazem, bio sam potpuno zapanjen kad sam to procitao.
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.