Evo mojih impresija o serijalu - pri kraju sam trece knjige (jos 100ak strana) i priznajem da sve brze gutam stranice sto se konacni rasplet blizi
Vidan je napredak pisca u stilu ali i u nekom razvoju price i zapletima u dva nastavka i to gradaciono - u drugom malo bolje, u trecem jos vise. Ne znam da li je Tesic ranije pisao neke fantasy knjige ili price, ali cini mi se kao da je on ucio da pise EF dok je pisao Kosingasa, sto je ipak neoprostivo ukoliko radis na nekom kapitalnom delu ala sopstvenog Gospodara Prstenova.
Ceo serijal je protkan sablonima i shodno tome mu je jako veliki nivo predvidivosti. I dok je prvi deo potpuno shabloniziran, u drugom se malo odstupa od toga. Da li je neko kriticki prepricao Tesicu u medjuvremenu sta ne valja u romanima, sta je predvidivo, sta je isuvise za malu decu, ili sta vec, no u trecem delu je krenuo da opako mulja sve zivo, mesa razne mitologije, ubija dobre likove (ko na pokretnoj traci! George Martin™), lupeta na sve strane - a s obzirom da je pisac zanra fantasike ima i svako legitimno pravo na to. No, shablon je i dalje tu - ovog puta u malo drugacijem obliku kao neki "collect the items" quest iz nekog MMORPGa. Da ne gresim dusu, ima par neocekivanih momenata u trecoj knjizi koji su me bas iznenadili i ostavili impresiju, i to je upravo ono gde se oseca drastican napredak u odnosu na pocetni deo. A jos plus imam i 100 strana glavnog raspleta da zavrsim tako da se nadam dodatnim utiscima.
Stvar koja mi je konstantno smetala je linearnost price koja totalno ubija raznovrsnost i donekle zamara. Linearnost se ogleda u tome da se delo moglo komotno nazvati i "Avanture Marka i Gavrila" posto tokom cele price njih dvojica idu od tacke A do tacke B ubijajuci psoglave/resavajuci probleme i zagonetke usput. Nema nikakvih paralelnih desavanja, opisa, neki podzaplet van price njih dvojice. Kapiram da je ovo velikim delom uslovljeno formom romana koji je pisan kao Gavrilova beleznica, odnosno neki njegov dnevnik, no cinjenica stoji da ponekad zamara.
Takodje, mislim da je malo preterao sa gomiletinom natprirodnih bica koja se pojavljuju u prici. Primera radi - uzmimo LOTR - tamo imamo od solo kreatura opasnih po okolinu - Balroga, Shilobu, ajd da kazemo i Nazgula i...to je to. Vamo Tesic mu ga daje po Devinu, Stogubi, Morani, Crnom Zmaju, Baba Jazi, onaj Kraken iz prvog dela, Koshchaj BEsmrtnjak, ona sumska baba sto je obesila sisu preko ramena, pa onda ona vestica sto kameni ljude pogledom...i svaki od njih je najmocniji i najstrasniji i cupaju se kose kada junaci moraju da idu da im se suprotstave...i gle cuda, suprotstavili su se svakom i pobedili svakog. Shablon.
Uglavnom, rekoh ranije da ne poznajem domaci EF, ako je ovo nase najbolje delo onda smo poprilicno mlaki u tom segmentu, ali sa tendencijom da se ide na bolje. Ako nije, dajte mi predloge sta stvarno treba da citam

Kako god, lepo je ipak izdati ovakvu trilogiju, cisto da se podstakne zanr i drugi pisci da se oprobaju u EF.
btw. DariusZR svaka cast na ideji i trudu ako uspes to da odradis, meni je (kao sto se vidi i iz teksta) bio problem da popamtim sve likove i stvorenja bas zato sto ih ima previse a kratko se pojavljuju. U svakom slucaju, ako to napises razdeli okolo da se i mi zaboravni podsetimo