Da i ja dam konstruktivan doprinos...

Procitao sam sve knjige, i mislim da je serijal vise nego dobar.
Tacno je da prva knjiga neodoljivo podsjeca na LOTR, bukvalno se mogu povlaciti paralele izmedju likova, ali po Dzordanovim rijecima, to je namjerno uradjeno da bi citalac krenuo od neceg poznatog. Ono sto je mene povuklo da citam dalje je kraj prve knjige kada Moiraina, razmisljajuci, kaze : Prorocanstva su se ispunila, Zmaj je ponovo rodjen. Kasnije kroz knjige 2 i 3, pratimo Randa, kao ponovorodjenog Zmaja, kako se razvija kao lik, dobijajuci sve veca znanja i moci koja ce mu pomoci da pobjedi u poslednjoj bici. To je nesto kao kad igrate WoW, pa kako duze igrate, vas lik postaje sve snazniji i vjestiji, a neprijatelji sve jaci. Knjige 4,5,6 su medju najboljim u serijalu, a onda do 11 knjige slijedi blagi pad u kvalitetu, mada i one sadrze neke situacije koje objasnjavaju prethodi i buduci slijed dogadjaja. Knjige 11 i 12 (Knife of Dreams i The Gathering Storm) su po meni najbolje knjige u serijalu, dok je 13 knjiga Towers of Midnight, prilicno slabija, i vraca se u rang knjiga od 7 do 10. Ipak, uzimajuci u obizr da je veliki dio materijala za poslednju knjigu, ili bar njen najvazniji dio, napisao Dzordan dok je bio ziv, ocekujem da ce finale serijala biti fantasticno.
Dakle, preporucujem svima koji pocinju da citaju, da istrpe prvu knjigu jer poslije nje serijal postaje zaista dobar.