[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod Opus u Sre Apr 06, 2011 10:05 am

Можда неког интересује. Мартин је дао интервју везан за нову књигу. Говорио је о томе како још увек полира књигу, како га притикају очекивања љубитеља, и да не би да их изневери као Lost. Ово је изазвало реакцију продуцента поменуте серије, Дејвида Линдлофа који је преко неке социјалне мреже извређао Мартина. Мислим да је пуцао себи у ногу, исмејавајући брзину којом излазе нове књиге у серији, и врећајући самог Мартина. Љубитељи Песме су огромни у броју, и највероватније ће бојкотовати следеће жанровски пројекат продуцента који је непримерено одговорио на безазлену примедбу.
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:42 pm

Postod Opus u Pet Apr 08, 2011 8:20 pm

Лагуна је издала књигу Мета Бијаоа, Обред, документарни приказ процеса којим се образују егзорцисти. Прати младог свештеника који пролази, праћен аутором који је иначе новинар, кроз све фаyе обуке. Могуће да је књига занимлива жанровској публици због теме. Филм који је снимлен је највероватније слободна обрада догађаја из књиге.
Član
Član

Postod Perin u Pet Apr 08, 2011 8:24 pm

Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod Opus u Sre Apr 13, 2011 9:37 am

Па онда се само надам да ћеш наћи времена како и за рад на блогу тако и на сопственом књизевном плану. И дакако пуно среће. ПОздрав за екипу блога!
Član
Član

Postod Opus u Sub Maj 07, 2011 2:48 pm

Невероватно. Једина књига фантастике у последњих месец дана је трећа књига Вампирске академије Рејчел Мид. Нисам сигуран како је примљена серија. Чини ми се да није прошла, баш као и серија Стифвотерове и ове две ауторке трилогија која почиње Дивним створењима. Видећемо шта ће Чаробна књига са оволиким Вампирским дневницима.

Гледао сам америчке топ листе. Ротфус био недељу дана и нестао. Бригсова такође, а Фајст има 12839198 књигу о Мидкемији.

Сандерсон кога су већ објавили и Касандру Клер коју нису, мислим код нас, најављују нове романе. Сецам се како су сви исмевали Асимова због темпа писања, а Сандерсона нико несме. Штанца књиге као на покретној траци. Како иде однос квалитет и квантитет, нека ме неко подсети...

Стивен Кинг најавлио нови роман. Биће то прича о путовању кроз време, на дан атентата на Кенедија. 900 и кусур страна. Волео бих да ваља, али бојим се да му је ово још једна књига као Под куполом, то јест, за паре. А и најавио још књига о Мрачној кули.

Симонс решио да батали млаћење празне сламе и поново пише нф. Роман Флешбек као да је украо миље стрипа и филма Сурогати. Који је заузврат макнуо миље Бринових Укалупљених, онако успут да поменем. Америка у скорој будућности омамаљена дрогом која уживаоце враћа сензорно у најлепши период живота. Сина индустријалца који је дрогу створио убију па полупропали детектив кашљуц Сурогати кашљуц крене то да истражи и гле чуда налеће на глобалну заверу. Пошто је Симонс у питању не сумњам да ће бити макар равно Терору, али опет не фасцинантно као Друд.

Кристофер Паолини ради на четвртој књизи Наслеђа. Орсон Скот Кард почео два међусобно замењљива серијала за децу. Британску награду за фантастику добила нека јужноафричка папазјанија. Поред Баћигалупија и МекДоналда. Очигледно је издавач папазјаније,Бесни робот, лобирао а не би ме изненадило и да је било свакојаких мутљевина испод жита.

Чуо сам да је уредница куће која објављује Мартинов Плес са змајовима као доказ да је завршио рукопис, поставила снимак на коме насумице чита делове из подебљег рукописа. Што се тиче ТВ серије, чујем да је и оно мало фантазије, које има у књигама, избачено, те да је проглашавају као серију фантастике за људе који мрзе фантастику. У реду, онда могу да гледам Борџије. Mакар су одустали од касапљења Хиловог сјајног Кључа и браве и Мрачне му татине куле.
Član
Član

Postod alcesta u Ned Maj 08, 2011 3:15 pm

What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Mar 15, 2003 9:34 pm

Postod Iris u Ned Maj 08, 2011 10:47 pm

Da ne zna neko ima li izgleda da skoro izadje 5. deo Darena Sana? Ili je mozda izasao a da mi je to nekako promaklo?!
"U odredjenom trenutku svoga postojanja gubimo kontrolu nad sopstvenim zivotom i prepustamo se sudbini. Eto, to je najveca laz na svetu."

Be yourself. That's one thing no one can better than you.

Ponekad njace
Okupa se u prasini
Ponekad
Onda ga primetis

Inace
Vidis mu samo usi
Na glavi planete
A njega nema

::L::
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jan 29, 2011 9:41 pm

Postod Opus u Pon Maj 09, 2011 9:05 am

Срећом Флешбек за сада најављују као књигу од око 500 страна. Мада колико сам разумео и Црна Брда иимају нф елементе. Нисам читао тај роман због тога што не знам да ли га веже за очигледну серију коју прави са Терором и Друдом, онако из протеста, па нисам сигуран колики су ти нф моменти. Волео бих да јасно каже шта ради а не да муља а ла Кинг са оним Кесл Рок фазонима. А и Штрауб је почео слично, повезао је Мрачну ствар са Плавом ружом, а да никога није обавестио. Него кад причaмо о Симонсовом нф-у ја све чекам наставке Саге о Хипериону и Шекспиризације Хомера, али нешто се не оглашава ни по том питању. Битно да су му књиге пуне маторијех јараца који наваљују на девојчице. Перверзњак.

Романе Дарена О Шонесија на жалост је објалвјивала Народна књига која је избачена из строја. На енглеском имаш фине омнибусе, а мислим да је серијал у Хрватској комплетиран али њихове књиге су мало скупље. Филм је јако добар.
Član
Član

Postod Iris u Pon Maj 09, 2011 3:51 pm

Hvala, Opuse. :)
"U odredjenom trenutku svoga postojanja gubimo kontrolu nad sopstvenim zivotom i prepustamo se sudbini. Eto, to je najveca laz na svetu."

Be yourself. That's one thing no one can better than you.

Ponekad njace
Okupa se u prasini
Ponekad
Onda ga primetis

Inace
Vidis mu samo usi
Na glavi planete
A njega nema

::L::
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jan 29, 2011 9:41 pm

Postod Opus u Uto Maj 10, 2011 2:24 pm

Ма ништа. Само да ти нађеш некако да ишчиташ.

Кингов пројекат додатних књига Мрачне куле је изгледа замишљен као попуњавање рупа на путу. Буквално. Овај роман који је најавио бави се догађајима између два тома. Дружина се сукобљава са силама зла у издвојеном инциденту. Некако имам осећај као да би ово требало да пишу Брајан Херберт и Андерсон, не знам зашто.

У Енглеској се појавило издање Слике Доријана Греја са убаченим деловима текста који су у оригиналу били избачени. Како је у време објављивања моралисање викторијанске Британије било на врхунцу, издавач се плашио скандала, и избацивао је реченице од којих би се врлим дамама и џентлменима могла задрхтати доња усна и испасти монокл са места. Читам Паклену кућу па ми паде на памет, поредећи Вајлдове исечене делове текста са куртоазним описом Беласкових журки код Метисона једног од најучтивијих писаца које је мф икада видела, да су га којим случајем читали не би претекао нити један становник краљичиног царства. Уа цензура!
Član
Član

Postod Perin u Čet Maj 12, 2011 9:53 am

Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Opus u Ned Maj 15, 2011 6:48 am

Питај људе у чији читалачки укус верујеш шта мисле о Баћигалупијевом и МекДоналдовом роману. Да би могли да упоредимо. Да ли заслужује хвале не поставља се питање, већ да ли заслужује награду у конкуренцији њихова два романа, а ко не зна говоримо о Механичкој девојци и Кући дервиша.

Пре коју годину, у номинацијама за Букерову награду, нађу се Атвудова и Мичел са нф романима и Холингхурст са педерима који цркавају од АИДС-а на спектакуларно споре и досадне начине. Шта мислиш, који је понео Букера, након страхотнога лобирања и закулисних мутљавина? Занимљиво, сва три је објавила код нас Лагуна. Холингхурстов има спектакуларну грешку. Различит је превод наслова романа на насловној страници и у самој књизи.

Најбоља грешка је наравно Алгоритам издаваштва који су заборавили да отштампају име Орсона Скота Карда на књизи, па на насловној не стоји име писца.

Енглези су то бре. Драже им је да муте и петљају и додељују награде свом импринту када покушава да се пробије у Америци но леба да једу.

Занимљиво да Хајнлајнов роман, који је давно објавила код нас Загребачка наклада, објављује иста издавачка кућа која ће објавити и Хајнлајнов Вечити рат, сматран својеврсним антиподом и одговором на теме Свемирских војника. Морам само да скренем пажњу да се роман унеколико разликује од Верховеновог филма. Требало би га прочитати као узорак једне ере нф као и духа нације, а свакако као увид у рад својевремено најпопуларнијег нф писца у Америци, и ставова које је имао, расистичконационалсоцијалистичких. Видите још и о чему му је Фарнхамово упориште.

Постоји ли неки еф роман да није део серије, да није урбано фантазијски полицијски сексуални трилер и да има око тристотињак страна? Ако има неко неки предлог, није битно да ли је издат роман код нас, само да је лепо написано.
Član
Član

Postod Perin u Ned Maj 15, 2011 12:10 pm

Hvale i pomenuta dva romana, isti ljudi naravno, ali govore da je i Zoo City skroz naskroz ok. Inače, "Dervish house" će u izdanju Paladina biti preveden kao TEKIJA. Odlično, zar ne? :)

Ne znam za EF, ali evo preporuke za NF:

http://klub-knjige.blogspot.com/2011/05 ... lazny.html

Hm, takođe, imaš prevedeno kod nas, dva romana Tima Pauersa, "Gozba kod devijanta" i "Na čudnijim plimama." Probaj i to.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Opus u Sre Maj 18, 2011 5:14 pm

За сада, отприлике ми иде ово: Ерик Ла Вел Велика Машина, Барбара Кингсолвер Стрела врмемена, Екатерина Седиа Алхемија камена, Декстер Палмер Снови о вечном кретању, Дарил Грегори Пандемониум, Кетрин М. Валенте Палимпсест, Гај Гевријел Кеј Под капом небеском.

Ова колаборација два мајстора делује интересантно али и по рецензији као да ми треба прво шака бенседина. Или после читања. Хвала, гледађу свакако да набавим. Пауерсов роман На чуднијим плимама имам још издање Загребачке накладе. Јако добар роман, просто човек код њега да помисли да мора да се тако све десило. Препорука свакако и за Анубисова врата, која су објављена у Гами, сјајан роман, први велики стимпанк, тада у ванредно успелом преводу. Само ме брину колико ће им бити цене ако је Вечереа од 200 страна 1400. Одбиће купце.

Серија је вратила Мартинове књиге на бестселер листе. Сада у енглеској има издање са одговарајућим пригодним насловницама. Питам се да ли ће Лагуна и са овом петом иоћи у корак са светом. А треба да видите премедене јапанске манга насловне.
Član
Član

Postod Perin u Sre Maj 18, 2011 9:49 pm

Onda počni od Ketrin Valente. Pročitao sam samo dve njene priče, pravi je wordsmith. Verujem da neće biti razočarenje (mada nisam čitao, tako da...)

Trenutno ne čitam ništa, mada imam započetih nekoliko knjiga...sutra idem da vidim da li će mi odobriti temu za diplomski rad, psihologija umetnosti i ti fazoni, i to "Šizofrenija u delima Džejms Džojsa." Keep your fingers crossed! :)
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige