Ala ste se raspisali, nemam kad pa ću samo par stvari koje su mi zapele za oko.
Kakve veze imaju Džejn Ejr i Rebeka sa fantastikom? OK, par elemenata horora, ali ni SF ni EF. Btw, Rebeku nikad ne bih preporučila, jezivo me smorila, ali je verovatno film kriv. Ko zna, da sam prvo čitala knjigu možda bi mi bolje legla.
Pulman nije tako loš kao pisac ali ne podnosim ga iz drugih razloga, a oni nemaju sad veze s temom pa ću ih preskočiti. Svakako je malo prekomplikovan za početnika po mom mišljenju. Ali opet, kategorizacija početnika je u pitanju...
Da je Po bolji od Mopasana... hm, nisam baš sigurna, mada je Poova poezija naravno bolja

Dina je OK za ljubitelje EF koji bi da pređu na SF, tako može da posluži, ali za početnike u fantastici uopšte nije nikako.
Ne mogu da sad pohvatam šta ste još ispisali... e da, Nikadođija nije loša pošto spaja razne vrste fantastike, ali mi se dosta ljudi žalilo kako ju je nemoguće naći. Doduše možda i serija može da posluži, kad je već knjiga nastala po scenariju a ne obratno. Ionako su dijalozi prilično šablonski.
Nisam sigurna koliko bi moderna publika prihvatila Frankenštajna kao uvod u SF. Stil pisanja je možda previše arhaičan.
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?